Sivas'ta 1285 metre yükseklikte yaşayan astımlı hastaların ev tozu akar duyarlılıkları ve ev özelliklerinin etkisi
Sensitivity of asthmatic patients to house dust mites and the effects of home characteristics in Sivas at 1285 meters
- Tez No: 165018
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZNUR ABADOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, ev tozu akan, Sivas
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
IV ÖZET SİVAS 'TA 1285 METRE YÜKSEKLİKTE YAŞAYAN ASTIMLI HASTALARIN EV TOZU AKAR DUYARLILIKLARI VE EV ÖZELLİKLERİNİN ETKİSİ Sivas soğuk iklim ve yüksek rakım (1285 m.) özelliklerine sahip bir yerleşim alanıdır. Biz Sivas 'ta yaşayan astımlı hastaların ev tozu akan (ETA) duyarlılık özelliklerini ve buna etki eden ev özelliklerini değerlendirmeği amaçladık. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Allerjik Hastalıklar polikliniğine başvuran 45 astımlı hasta (Grup-1) ve 17 sağlıklı kontrol (Grup-2) çalışmaya alınmış, prik testleri yapılmış ve yüz yüze yapılan bir anketle sosyoekonomik durumları ve ev özellikleri değerlendirilmiştir. Grup-1 'de Nisan/Mayıs/Haziran ve Eylül/Ekim/Kasım 2003 dönemlerinde skor formu ile klinik izlem, solunum fonksiyon testleri ve 37 toz örneğinde mikroskobik yöntemle ev tozlarında akar incelemesi yapılmıştır. Ev tozu akar varlığına laktik asit çöktürme ve tuzlu su flotasyon yöntemiyle direkt mikroskopta bakılmıştır. Hastaların % 54.5 'ü, kontrol grubunun ise % 35.3 'ü ETA duyarlılığına sahipti. Grup 1 'de toz örneklerinin % 20.0 'sinde, Grup 2 'de % 5.9 'unda ETA saptandı ancak aradaki fark anlamlı değildi. Ev tozu akan duyarlılığı olan ve olmayan astımlı hastaların ev tozlarında akar varlığı, ev, halı, yatak, yastık, halı özellikleri, temizlik yöntemleri ve Nisan/Mayıs/Haziran - Eylül/Ekim/Kasım dönemlerinde ETA düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı ancak skor ortalaması ikinci dönemde daha düşüktü (p=0.048). Daha fazla akar gözlenmesi ile ilişkili anlamlı parametreler bireysel veya ailesel atopi varlığı ile evde hayvan beslenilmesiydi. Ayrıca yünlü yastık, yünlü ve 5 yıldan eski yatakların, sentetik yatak odası halılarının daha fazla akar içerdiği bulundu. Hafif intermittant astımlıların ağır astımlılara göre ev tozu örneklerinde daha fazla akar saptandı. Binanın yaşı ve tipi, evde oturan kişi sayısı, halı kalınlığı, nevresimlerin yıkama sıcaklığı ve sıklığının ise anlamlı etkisi yoktu. Duyarlı olgularda yatakların düzenli aralarla değiştirilmesini, yatakta yünlü materyalden kaçınılmasını ve evde hayvan beslenilmemesinin uygun olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SENSITIVITY OF ASTHMATIC PATIENTS TO HOUSE DUST MITES AND THE EFFECTS OF HOME CHARACTERISTICS IN SIVAS AT 1285 METERS. Sivas is a region that has cold climate and high altitude (1285 m). We aimed to determine the characteristics of house dust mite (HDM) of asthma patients living in Sivas and related home characteristics. Forthy five asthmatic patients (Group- 1) who attended to the department of Allergic Diseases outpatient clinic, Cumhuriyet University Medical School, and 17 healthy controls (Group-2) were included. Skin prick tests and face-to-face interview questionnaires on socio economic status and home characteristics were analysed. In Group- 1, clinical evaluation by score forms, pulmonary function tests and microscopic HDM identifications in 37 samples were performed in April/May/June and September/October/November 2003. The presence of house dust mite was investigated with the saturated saline flotation method and the lactic acid sedimentation method using light microscopy. Percentages of positive skin prick tests for HDM allergens and of HDM in samples were 54.5 % and 20.0 % in Group-1; 35.3 % and 5.9 % in Group-2, respectively. HDM presence, carpet, bed and pillow characteristics, and the cleaning procedures through April/May/June and September/October/November 2003 did not differ statistically significant between Group-1 and -2. However, the mean score of September/October/November was decreased significantly (p=0.048). The significant predictors of higher presence of house dust mites were individual or familial atopy and pet ownership. We also found that beds with mattresses over five years old and with woollen mattresses, woollen pillows but synthetic bedroom carpet had significantly higher rates for house dust mite. Mild intermittent asthmatics had higher frequency of mites in house dust samples than more severe patients with asthma. The age or type of building, the number of occupants, the thickness of carpet, the washing temperature and frequency of bedding had no significant effect. In sensitive patients, we suggest the regular changing older mattresses and the avoidance of woollen materials in beds and the pet ownership. Key Word: Asthma, house dust mite, Sivas