Vajinal akıntısı olan 18 – 50 yaş arası kadınların vajinal ve endoserviks sürüntü örneklerinde; Bakteriyel vajinoz c. trachomatis, n. gonorrhoeae, T. vaginalis, M. genitalium, M. hominis, U. urealyticum ve C. albicans araştırılması
In the vaginal and endoservix screen samples of women between 18 and 50 years with vaginal flow; Investigation of bacterial vaginosis, C. trachomatis, N. gonorrhoeae, t. vaginalis, M. genitalium, M. hominis, U. urealyticum and C. albicans
  1. Tez No: 568720
  2. Yazar: REMZİYE İÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZAHAT AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel Vajinoz, Vajinit, Candida spp, Multipleks PCR, Bacterial Vaginosis, Vaginitis, Candida spp, Multiplex PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada, vajinal akıntı şikayeti ile başvuran kadınlarda başta bakteriyel vajinoz (BV) ve vajinit etkenlerinin kültür, mikroskobik inceleme ve moleküler yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 04 Temmuz 2018 – 30 Ağustos 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi (DÜTF) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Polikliniğine vajinal akıntı şikayetiyle başvuran 18-50 yaşları arası 100 kadın hastadan üç steril eküvyon çubuğu ile alınan sürüntü örnekleri çalışmaya dahil edilmiştir. Sürüntü örneklerinden iki tanesi ile Gram boyama ve kültür yapılmış. Örneklerin Gram boyama ile incelenmesinde polimorf nüveli lökosit (PNL), ipucu (Clue Cell) hücreleri ve farklı görünümdeki bakterilerin varlığı araştırılmıştır. Kültürde üreyen etkenler MALDI TOF-MS ile cins veya tür düzeyinde tanımlanmıştır. Diğer eküvyon çubuğu, kültürde zor üreyen etkenlerin multipleks PCR ile araştırılması için kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya vajinal akıntı şikayetiyle başvuran 100 kadın hasta dahil edilmiştir. Bu hasta örneklerinin 63'ünde en az bir mikrobiyal etkene rastlanmıştır. Tüm yayma örneklerinin Nugent skoru değerlendirilmiş ve 27'si BV pozitif, 39'u ara değer ve 34'ü negatif tespit edilmiştir. Kültür yöntemi ile 29(%29) Candida spp., 9(%9) S. agalactiae, 3(%3) S. aureus, 2(%2) S. anginosus, 1(%1) G. vaginalis, 1(%1) S. disgalactia, 1(%1) S. haemolyticus izole edilmiştir. Çoklu PCR yöntemi ile 23(%23) M. hominis, 13(%13) U. urealyticum, 9(%9) T. vaginalis ve 3(%3) C. trachomatis DNA'sı edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda, Candida spp. kültür yöntemi ile en sık izole edilen ajanlardı. Aynı örneklerin multipleks PCR yöntemi ile yapılan değerlendirilmesinde M. hominis, U. urealyticum, T. vaginalis ve C. Trochomatis DNAları sırasıyla 23, 13, 9, 3 örnekte tespit edilmiştir. Vajinal akıntı şikâyeti ile gelen hastaların tanısında Gram boyama ve kültür yöntemleri çoğu zaman tek başına yeterli olmamaktadır. Moleküler tanı yöntemleri, vajinoz ve vajinit etkenlerinin tespitinde önemli katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate the microorganisms causing bacterial vaginosis (BV) and vaginitis in women admitted with vaginal discharge by culture, microscopy and molecular methods. Materials and Methods: Three sterile swab swab samples taken from 100 female patients aged 18-50 years who applied to Dicle University Medical Faculty (DÜTF) Department of Obstetrics and Gynecology with vaginal discharge between July 04, 2018 - August 30, 2018 were included in the study. Two swab specimens were used for Gram staining and culture processes. The Gram stained smears were investigated for the presence of polymorphonuclear leukocytes (PNL), Clue cells and bacteria with different morphologies. The isolates grown on culture were identified up to genus or species with MALDI TOF-MS. The other swab was used to investigate the agents that were difficult to grow in culture by multiplex-polymerase chain reaction (PCR). Results: A total of 100 female patients with vaginal discharge were included in the study. At least one microbial agent was found in 63 of these patient samples. All smears were evaluated according to Nugent score; 27 of them as positive for BV, 39 smears had intermediate scores and 34 smears were found negative for BV. A total of 29 (29%) Candida spp., 9 (9%) S. agalactiae, 3 (3%) S. aureus, 2(%2) S. anginosus, 1(%1) G. vaginalis, 1(%1) S. disgalactia and 1(%1) S. haemolyticus were isolated. DNAs of 23 (23%) M. hominis, 13 (13%) U. urealyticum, 9 (9%) T. vaginalis and 3 (3%) C. trochomatis were detected by multiplex-PCR method. In Conclusion: Candida spp.were the most frequently isolated agents by culture method, in our study. M. hominis, U. urealyticum, T. vaginalis and C. trachomatis DNAs were detected by multiplex PCR method in 23, 13, 9 and 3 samples, respectively. Gram staining and culture methods alone are often not enough for the diagnosis of patients with vaginal discharge. Molecular diagnostic methods provide an important contribution to the detection of vaginosis and vaginitis.