Akromegalide hastalık aktivitesinin kardiyovasküler sistem üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
The examination of the effects of disease activity on cardiovascular system in acromegaly
- Tez No: 165031
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDURRAHMAN OĞUZHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akromegali, Diyastolik fonksiyonlar, Aortun Elastik Özellikleri VI, Acromegaly, Diastolic Functions, Elastic Properties of Aorta vra
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
2. 4. ÖZET Giriş: Akromegali, kardiyovasküler hastalıkların sıkça gözlendiği sistemik bir hastalıktır. Hastalığın seyri sırasında kardiyak fonksiyonların takibi önemlidir. Amaç: Bu çalışmada, aktif akromegalik hastalarda kardiyak fonksiyonların değerlendirilmesi ve hastalığın aortun elastik özellikleri üzerine olan etkilerini ve hastalığın tedavisi ile (BH ve İGF-1 düzeylerinin baskılanması) aort ve sol ventrikül yapı ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 23 aktif akromegalik, 12 kür akromegalik ve 31 sağlıklı birey alındı. Konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi ile her üç çalışma grubunun sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları ve aortun elastik özellikleri değerlendirildi. Bulgular: Her üç grubun sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, sistolik ve diyastolik çapları arasında fark yoktu. Aktif akromegaliklerin sol ventrikül kitlesi diğer iki gruptan fazla idi ve tedavi ile azalmaktaydı. Transmitral E dalga hızı ve E/A oram aktif akromegaliklerde azalmaktadır. Hastalığın tedavisi ile bu parametreler artmaktadır. İzovolümetrik gevşeme zamanı ve Edec aktif hastalarda uzamıştı, kür elde edilen hastalarda kısalmaktaydı. Doku Doppler ekokardiyografi ile anular Sa velositeleri arasında fark yoktu. Sol ventrikül lateral anulus Ea, Ea/Aa oram aktif akromegalik hasta grubunda küçüktü, kür akromegali grubunda kontrol grubu seviyesine ulaştı. Aa, İYGZa, Edeca aktif grupta uzundu, kür elde edilenhastalarda kısalmaktaydı. Aktif akromegaliklerde sol ventrikül septal anulus Ea velositesi ve Ea/Aa oranı küçük bulundu, tedavi ile artmaktaydı. Aa, İVGZa, Edeca AA' da uzundu, hastalığın tedavisi ile kısalmaktaydı. Aktif akromegalik hastalarda aortik strain ve distensibilite azalmış, aortik stiffhes artmıştı, kür akromegali hastalarında aortik strain ve distensibilite artmış, aortik stifnes azalmıştı. Sonuç: Akromegalide sol ventrikül sistolik fonksiyonları etkilenmemekle birlikte diyastolik fonksiyonları ve aortun elastik yapısı bozulmaktadır ve hastalığın tedavisi ile düzelebilmektedir. Akromegalide meydana gelen bu değişiklikleri konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografî ile saptamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
THE EXAMINATION OF THE EFFECTS OF DISEASE ACTIVITY ON CARDIOVASCULAR SYSTEM IN ACROMEGALY 2. 4. SUMMARY Background: Acromegaly is a systemic disease asssociated frequently with cardiovascular disease. It is important that screening of cardiovascular functions in duration of disease. Aim: In this study, we aimed to evaluate the cardiovascular functions and aortic elastic properties at patients with active acromegaly, and effects of treatment (suppression of BH and IGF-1) at functions and structures of left ventricle and elastic properties of aorta in cure acromegaly. Patients and Methods: Twenty-three active acromegalic patients, 12 cure acromegalic, and 31 healthy subjects included in this study. Left ventricle systolic and diastolic functions and aortic elastic properties of three groups were evaluated. Results: The ejection fractions, systolic and diastolic diameters of left ventricle were similary in three groups. The left ventricle mass of active acromegalic patients was more than other two groups and decreased after treatment. Transmittal E velocity and E/A ratio was decreased in active group, increased in cure group. Iso volumetric relaxation time and E deceleration time was prolonged in active acromegalic patients and shortened after treatment. In tissue Doppler echocardiograpy, annular Sa velocity of lateral and septal wall of left ventricle were VIInot different in three groups. Lateral and septal anulus Ea velocity and Ea/Aa ratio were decreased in active acromegalic patients and increased in cure group. Aa velocity, isovolumetric relaxation time and E deceleration time were prolonged in active group and shortened after treatment. Aortic strain and distensibility were decreased, aortic stiffness increased in active acromegalic patients. In cure acromegalic group, aortic strain and distensibility increased, aortic stiffness also decreased. Conclusion: Systolic functions of left ventricule has not influenced in acromegaly. However, diastolic functions of left ventricle and aortic elastic properties were impaired and recovered with treatment of disease. This changes that occured in acromegaly is posssible to ascertain with conventional and tissue Doppler echocardiography.