Ampulla karsinomlarında histomorfolojik parametrelerin prognoz açısından önemi
The prognostic importance of histomorphological parameters in ampulla carcinoma
- Tez No: 959630
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN BAĞCI ÇULÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: ampulla, karsinom, adenokarsinom, pankreas, tümör tomurcuklanması, PDL-1, DNA tamir genleri, ampulla, carcinoma, adenocarcinoma, pancreas, tumor budding, PDL-1, DNA repair genes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş ve Amaç: Ampulla karsinomları, tüm gastrointestinal sistem malignitelerinin %0.5'ini oluşturmakta, erken semptom vermesi ve tanı anında büyük oranda rezektabl olması nedeniyle diğer periampuller bölge tümörlerine göre daha iyi prognozla ilişkilendirilmektedir. Çalışmamızın amacı; ampuller karsinomlardaki histomorfolojik parametrelerin dökümantasyonunu yaparak, bu parametrelerin prognozla ilişkilendirilmesi ve bu tümörlerdeki MMR ve PDL-1 immünekspresyon durumlarının diğer histomorfolojik parametreler ve sağ kalımla ilişkisinin ortaya konulmasıdır. Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2013- 2022 yılları arasında değerlendirilmiş 101 ampulla karsinomu olgusu histomorfolojik parametreler açısından H&E lamları kullanılarak değerlendirildi. Yeterli tümör içeren blokları olan tüm olgulara MLH-1, MSH-2, MSH-6, PMS-2 ve PDL-1 immünhistokimyasal antikorları uygulandı. Bulgular: Ampulla karsinomlarında nekroz varlığı ve yüksek tümör tomurcuklanma skorunun sağ kalıma etkili bağımsız prognostik faktörler olduğu; bu tümörlerde izlenen lenf nodu metastazlarının çoğunlukla posterior grup olarak kategorize ettiğimiz (posterior pankreatikoduodenal, posterior pankreatik ve baş inferioru) lenf nodlarına olduğu saptandı. Tümör infiltre eden lenfosit oranlarının sağ kalıma istatistiksel olarak anlamlı etkisi saptanmasa da MMR kaybı ve PDL-1 immünekspresyonuyla (özellikle kombine pozitif skor) ilişkili olduğu gösterildi. Sonuçlar: Ampulla karsinomlarında tümör tomurcuklanma skorları ve nekroz varlığı sağkalımı negatif yönde etkilemelerinden dolayı patoloji raporlarında belirtilmelidir. Tümör infiltre eden lenfosit oranının yüksek olduğu tespit edilen olgularda refleks olarak MMR ve PDL-1 immünhistokimyasal çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: Ampullary carcinomas constitute 0.5% of all gastrointestinal tract malignancies. It has a better prognosis than other periampullary region tumors due to the fact that it presents with early symptoms, thus it is mostly resectable at the time of diagnosis. The aim of our study is to document the histomorphological parameters in ampullary carcinomas, to associate these parameters with prognosis, and to show the relationship of MMR and PDL-1 immunoexpression in these tumors with other histomorphological parameters and survival. Material & Method: 101 cases diagnosed with ampullary carcinoma between 2013- 2022 at Marmara University were reviewed for histomorphological parameters using H&E slides. MLH-1, MSH-2, MSH-6, PMS-2, and PDL-1 immunohistochemical antibodies were applied to all cases. Results: Necrosis and high tumor budding are strong independent prognostic factors of overall survival. Lymph node metastases were mostly to the posterior group lymph nodes (posterior pancreaticoduodenal, posterior pancreatic, and inferior head). Although tumor infiltrating lymphocyte ratios did not have a statistically significant effect on survival, it was shown to be associated with MMR loss and PDL-1 immunoexpression (especially combined positive score). Conclusions: Tumor budding scores and necrosis should be noted in pathology reports because they have negative effect on survival. In cases with a high tumor infiltrating lymphocyte ratio, MMR and PDL-1 immunohistochemical studies should be performed.