Eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonlarında fotodinamik tedavi sonrası nüksleri etkileyen faktörler ve bu nükslerde tekrar fotodinamik tedavinin ve intravitreal triamsinolon tedavisinin yeri
Factors affecting recurrence after photodynamic treatment in age related macula degeneration and role of intravitreal triamcinolone and photodynamic treatment in recurrence
- Tez No: 165062
- Danışmanlar: PROF.DR. BORA ELDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu, fotodinamik tedavi intravitreal triamsinolon, nüksü etkileyen faktörler, görme keskinliği, Exudative age related macula degeneration, photodynamic therapy, intravitreal triamcinolone, factors effecting recurrence, visual acuit
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
IV ÖZET Bilen, Ö., Eksudatif tip yaşa bağlı makula dejenerasyonlarında fotodinamik tedavi sonrası nüksleri etkileyen faktörler ve bu nükslerde tekrar fotodinamik tedavinin ve intravitreal triamsinolon tedavisinin yeri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2005 Bu çalışmada amaç eksudatif tip yaşa bağlı makula (YBMD) dejenerasyonlu olgularda uygulanan fotodinamik tedavi (FDT) sonrası nüksleri etkileyen faktörleri belirlemek ve nüks görülen olgularda FDT tekrarına ek olarak intravitreal triamsinolon (IVT) enjeksiyonunun tedavideki etkinliğini değerlendirmek olarak belirlendi. Bu doğrultuda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda takip edilen eksudatif tip YBMD nedeniyle FDT yapılan hastalar değerlendirildi.İlk olarak hastalar ayrıntılı medikal öykü, fizik muayene ETDRS eşeli ile görme keskinliği, fundus florosein anjiografi (FFA), göz içi basınç (GÎB) ölçümü ve biyomikroskopik muayene ile değerlendirildi. Hastalara durumlarıyla ve uygulanacak tedavi yöntemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Aydınlatılmış onam formu imzalatıldı. Görme keskinliğini düşüren başka bir oftalmolojik patolojisi olan hastalar, iyot, floresein alerjisi olanlar, porfiri ve diğer porfirin sensitivitesi olanlar, takibi zorlaştıran medikal problemi olanlar, idrarda gebelik testi pozitif olan ve emziren bayanlar, akut oküler ve perioküler enfeksiyon öyküsü olanlar ve glokomlu olgular çalışmaya alınmadı. 95 hastanın 100 gözü ortalama 8,6 (1-24) ay izlendi. 36 gözde nüks saptandı ve cinsiyet, yaş, membran tipi ve lokalizasyonunun nükse etkisi olmadığı görüldü. 16 göze sadece tekrar FDT uygulandı ve ortalama olarak 6,3 ay izlendi. 20 göze FDT ile birlikte İVT uygulandı ve ortalama 7,1 ay izlendi. Hastalar FFA, ETDRS ile görme keskinliği ve komplikasyonlar açısından karşılaştırıldı. İki grup arasında görme keskinliği ve membran boyutu açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. FDT' ye ek İVT uygulanan hastalarda komplikasyon daha sık görülmekteydi. Eksudatif tip YBMD nedeniyle FDT uygulanıp tekrar nüks saptanan olgularda FDT'ye ek olarak uygulanan İVT enjeksiyonunun bu hastaların tedavisinde görme keskinliği açısından belirgin bir fayda göstermediği saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bilen, Ö., Factors affecting recurrence after photodynamic treatment in age related macula degeneration and role of intravitreal triamcinolone and photodynamic treatment in recurrence. Hacettepe Universty Faculty of Medicine, Thesis in Ophthalmology, Ankara, 2005 Goal of this study is to assess the factors effecting relapses after photodynamic treatment in age related macula degeneration and efficacy of photodynamic treatment with intravitreal triamcinolone injection in recurrence treatment. The patients being followed with AMD in Hacettepe University Ophthalmology Department treated with PDT are included, initial evaluation includes medical history,physical examination,visual acuity with ETDRS chart, fundus florescein angiography,intraocular pressure and biomicroscopic examination.The patients were informed about their medical problem and therapy.Detailed informed consent was taken from each.Patients with another ophtalmic pathology decreasing visual acuity, iodine or florescein allergy,porphiria and porphyrin sensisitivity,medical problems setting difficulties in follow up,positive urinary pregnancy test,lactation,history of acute ocular and periocular infection and glaucoma were excluded from the study. Follow up period was mean 8.6 months (1-24 months) for 100 eyes of 95 patients. Recurrence was observed in 36 eyes and there was no significant relation between age,sex, membrane type and location of the lesion. 16 eyes were treated only with repeated PDT and followed up in a mean 6.3 months.20 eyes were treated with PDT and İVT together and followed up in a mean 7. 1 months. Two groups were compared according to fundus florescein angiography, visual acuity with ETDRS chart and complications. There was no statistically significant difference between two groups in visual acuity and membrane size.The complication rate was higher in patients treated with PDT and İVT.The use of İVT injections in addition to PDT for patients suffering from recurrence after PDT therapy for exudative AMD lead no significant benefit in visual acuity.