Metotreksat tedavisine dirençli jüvenil idiyopatik artritli hastalarda haftada tek doz etanersept kullanımının güvenilirliği ve etkinliği
Safety, efficacy of single dose per week etanersept usage in patients with methotrexate resistant juvenile rheumatoid arthritis
- Tez No: 165063
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZA ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Jüvenil İdiyopatik Artrit, Etanersept, MTX, Dirençlilik, Güvenilirlik, Etkinlik, Juvenile Idiopathic Arthritis, Etanersept, Resistance, Methotrexate, Safety, Efficacy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
III ÖZET Özen M., MTX Tedavisine Dirençli Jüvenil İdiyopatik Artritli Hastalarda Haftada Tek Doz Etanersept Kullanımının Bölünmüş Dozda Kullanıma Göre Güvenilirliği, Etkinliği, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Ankara 2005. Amaç: Jüvenil İdiyopatik artritli çocuklarda haftada tek doz etanersept kullanımının etkinliğini ve güvenilirliğini araştırmak. Hasta Grubu ve Metod: 12 hafta (6 hafta oral ve 6 hafta parenteral), en az 12.5 mg/m2/hafta dozda MTX tedavisi ile düzelme olmayan MTX dirençli 1 9 JIA (K/E: 8/1 1) hastaya tek doz 0.8 mg/kg/hafta etanersept tedavisi verildi. Tüm hastalar tedavi başlangıcından önce tüberküloz taramasından geçirildi. Etanersept tedavi grubuna dahil edilen hastaların l'i ekstended oligoartiküler, 6' sı poliartiküler, 4' ü sistemik RA, 1 'i psöriyatik artrit, 7' si entesit ilişkili artropati olarak sınıflanmışlardır. Tedavi cevabı ACR 30 ACR 50 kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşlan 6.3±3 yıl ve ortalama izlem süreleri 7.5±4.6 ay (1-16 ay) idi. Tedavi cevabı değerlendirildiğinde tüm hastalar halen Etanersept almaktaydı. Hastaların %68.4' ü (13/19) ACR50, %84.2 (16/19) ACR30 kriterlerini karşılayacak şekilde iyileşme gösterdi. Hastaların akut faz reaktarlarında istatistiki olarak anlamlı bir azalma kaydedildi. Etanersept tedavisi sonrasında aktif eklem sayısı ve steroid kullanımında azalma saptandı. Sistemik JİA tanısı ile izlenmekte olan 2 hasta etanersept tedavisine cevap vermedi. ACR50 kriterlerini karşılamayan 1 poliartiküler JİA'lı ve 1 entesit ilişkili artropatili hasta ACR30' a göre değerlendirildiğinde iyileşme kaydetti. Bir hastada gastrointestinal yan etki olarak karın ağrısı gelişmesi haricinde ilaç iyi tolere edildi. Sonuç: Tek dozda etanersept kullanımı MTX tedavisine dirençli hastalarda güvenilir ve etkindir. Tek doz Etanersept kullanımının hasta uyumunu arttıracağı ve maliyeti azaltacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Özen M., Safety, Efficacy of Single Dose per week Etanersept Usage in Patients with Methotrexate Resistant Juvenile Rheumatoid Arthritis, Hacettepe University Medical Faculty Pediatrics Department, Ankara 2005. Aim: To evaluate the efficacy and safety of weekly-single dose Etanersept in children with juvenile idiopathic arthritis. Patients and Methods: Nineteen (M/F: 1 1/8) JIA patients who were resistant to a 12 week trial of mtx (6 weeks oral and 6 weeks parenteral) were administered a single dose of Etanersept 0,8mg/kg/wk. All patients were tested for active tuberculosis. Among the enrolled patients 1 had ekstended oligoarticular, 6 had poliarticular, 4 had systemic, 1 had psoriatic and 7 had enthesitis related arthritis. Response to the treatment was assessed by using ILAR-Durban Criteria. Results: The mean age of the patients was 6.3± 3 years and the ortanca time of follow up was 7.5 ±4.6 months (1-16 months). At the time of evaluation 19 patients were still on the treatment and 68.4% of patients (13/19) had reached an improvement of ACR 50 and 84.2% (16/19) had reached an improvement of ACR30. Total number of active joints and acute phase reactants showed a statistically significant improvement. The number of patients on steroid treatment have also decreased. Two patients with systemic onset disease did not respond to Etanersept treatment. One polyarticular JIA and 1 entesitis related arthropathy patient did not reach ACR50 response but ACR30. One patient developed gastrointestinal pain. Otherwise the drug was well tolerated. Conclusion: The results of this pilot study shows that a once weekly dose of 0,8 mg/kg Etanersept is an effective and safe dose regimen. We suggest that this regime is an effective and safe alternative when costs are a concern.