Farklı branşlardaki sporcularda sakkadik göz hareketi parametrelerinin karşılaştırılması
The comparasion of saccadic eye movement parameters in sportsmen with several branches
  1. Tez No: 165072
  2. Yazar: HASAN AKSOYAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEM SÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sakkadik, göz hareketleri, spor branşları, Saccadic, Eye movements, sports branches
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV FARKLI BRANŞLARDAKİ SPORCULARDA SAKKADİK GÖZ HAREKETİ PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Özellikle hızla hareket eden topların gözle takibini gerektiren birçok spor dalında performansı etkileyen en önemli unsurlardan biride kişinin göz hareketleridir. Hızlı hareket eden cisimlerin takibi gözlerde sakkadik hareketlerin oluşmasına neden olur. Bu çalışmamızda farklı branşlardaki sporcularda sakkadik göz hareketi parametrelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 40 adet sporcu (10 basketbolcu,10 voleybolcu, 10 tenisçi ve 10 top takibinin önemli olamadığı branş sporcuları) ve 10 adet sedanter olmak üzere toplam 50 adet gönüllü kullanılmıştır. Gruplardaki gönüllülerin sakkadik göz hareketleri biopac kayıt sistemi kullanılarak kayıt ve analiz edilmiş ve Analog Dijital çevirici vasıtasıyla dijital değerlere çevrilmiş ve analiz edilmiştir. Bulgularımızda gruplar arasında sağa doğru yapılan ve sola doğru yapılan sakkadik göz hareketleri latans değerleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Sola doğru yapılan göz hareketleri sakkadik hız değerlerinde sedanter-tenis ve sedanter-voleybol grupları arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Sağa doğru yapılan sakkadik göz hareketleri sakkadik hız değerlerinde kontrol-tenis, kontrol-voleybol, sedanter-tenis, sedanter-voleybol ve tenis-basketbol grupları arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür. Toplam ortalama latans değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Toplam ortalama hız değerleri açısından kontrol-tenis, kontrol-voleybol, sedanter-tenis, sedanter-voleybol ve tenis-basketbol grupları arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür Bulgulara göre hızlı top takibini önemli olduğu branşlardaki sporcuların sakkadik göz hareketi parametrelerinin diğer branşlardaki sporcuların ve sedanterlerin sakkadik göz hareketi parametrelerinden farklı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF SACCADIC EYE MOVEMENT PARAMETERS IN SPORTSMEN WITH SEVERAL BRANCHES ABSTRACT The eye movements of human are an important element that affects on the performance of sportsmen in the several sport branches which requires the follow of fast moving balls. Saccadic eye movements are caused by following of the fast moving objects. In this study we aimed the comparison of saccadic eye movement parameters in sportsmen with several branches. In the research 40 sportsmen (10 basketball player, 10 volleyball player, 10 tennis player, 10 other branches player that not important follow of the ball) and 10 sedentary were used as subject. The saccadic eye movements of the sportsmen were recorded and analyzed using Biopic recording system and recording data were converted to digital value by Analog Digital converter. In our study there were no significant differences between the latans value of saccadic eye movement directed to left and right side for all groups. The speed of saccadic eye movement directed to left side of tennis or volleyball player was found to be significantly faster than sedentary. There were significant differences the speed value of saccadic eye movements that directed to the right side in the control-tennis, control- volleyball, sedentary-tennis, sedentary - volleyball and tennis-basketball groups. There were no significant differences between total average latans value for all groups. There were significant differences by total average speed value in the control-tennis, control- volleyball, sedentary-tennis, sedentary- volleyball and tennis-basketball groups. According to the our findings there were significant differences between sportsmen's' saccadic eye movements in the sport branches that important to following the fast ball and the other sport branches sportsmen's and sedentaries' saccadic eye movements.