Bitim oluşturan koşu egzersizinin (involanter egzersiz) ve L-karnitin uygulamasının farelerin kan parametreleri üzerine etkisi
The effects of running exercise forming exhaust (volunteer exercise) and mice are applicated L-carnitine, on their blood cells parameters
  1. Tez No: 165075
  2. Yazar: AHMET HACI ÖMER GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koşu Egzersizi, Koşu bandı, Kan hücreleri, L-Karnitin
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV BİTİM OLUŞTURAN KOŞU EGZERSİZİNİN (INVOLANTER EGZERSİZ) VE L-KARNİTİN UYGULAMASININ FARELERİN KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Bitim oluşturan anaerobik egzersiz canlı sistemlerin egzersize gösterdiği akut cevabı ifade etmektedir. Farelerde bitim oluşturan koşu egzersizinin kan hücreleri üzerine etkisi farklılıklar göstermektedir. Çalışmamızda, beş gruptan oluşan toplam 50 adet erkek fare kullanıldı. Eksternal jugular venden alınan kan örneklerinden elde edilen kan hücre profil bulguları Wilcoxen t Testi ile bilgisayar ortamında değerlendirildi. Kontrol grubu değerlerine göre tüm grupların deney sonu vücut ağırlıklarındaki azalma istatistiksel olarak anlamlıydı. Vücut sıcaklığı ve koşu sürelerinde meydana gelen değişiklikler anlamlı bulunmadı. Kan hücreleri ve eritrositer parametrelerden beyaz küre, hemoglobin, eritrosit dağılım aralığı ve trombosit dağılım aralığı, ortalama eritrosit hacmi, platokrit bulguları L-Karnitin uygulanan ve uygulanmayan kontrol grubu fareler arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak L- Karnitin uygulanan ve egzersiz yapan grupta kontrol grubu düzeyleriyle aynı bulgular karşılaştırıldıklarında kırmızı küre, hematokrit, ortalama eritrosit hacmi, ortalama eritrosit ortalama hemoglobin konsantrasyonu, trombosit ve ortalama eritrosit hemoglobini değerlerinde meydana gelen değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak, bitim oluşturan koşma egzersizi ve L-Karnitin uygulaması kan şekilli elemanları üzerine etkisi önemli oranlarda bulunurken bilinenlerin aksine uygulanan dozlarda karnitinin ergojenik etkisinin bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF EXERCISE FORMING EXHAUST (INVOLUNTEER EXERCISE) AND EXAMINING THE MAUSE BLOOD CELLS WHICH IS INVESTIGATED L-CARNITINE ABSTRACT It emphasize that the acute answer which anaerobic exercise alive systems forming ending to show to the exercise.The effect of running exercise in mouses forming ending to blood cells shows differences.In our working,it was used totally fiveteen mouses which was formed from five groups. The blood cell profile results gained from blood examples taken from external jugular vena were examined in air of computer with Wilcoxen t test. According to the control group examining it was meaningful that every groups experience last body weight decrease by statistics. It was not found meaningful the changings happened in body temperature and runnig time. The difference between control group mouses applied L-Carnitine and not applied L-Carnitine wasn't found.Blood cells,and leucocytes,hemoglobin,erythrocytes distributing distance and,thrombocytes distributing distance,mean erythrocytes volume, platocrit results from erythrocyter parameters). But when it is compared that the groups applied L-Carnitine and the groups exercising, it was found meaningful by statistics that erythrocytes, hematocrit, mean erythrocytes volume, mean erythrocytes, mean erythrocytes hemoglobin consantration, thrombocytes and ve erythrocytes hemoglobin's changings. Consequently, while running exercise forming ending and applie of L-Carnitine' s effect is found important, opposite of known things it was seen that there is no effect of carnitine's ergojenic at applied in doses. Key Words : Running exercise,running place,blood cells,l-carnitine.