Kayseri Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi menopoz kliniğine başvuran kadınların menopoz ve hormon replasman tedavisi hakkındaki bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, behaviors and actions of women who apply to Kayseri Birth and Childcare Hospital, menopause clinic for menopause and hormone replacement tratment
- Tez No: 165076
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Menopause, HRT, Knowledge, Attitude, Behavior
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
IV KAYSERİ DOĞUM VE ÇOCUK BAKIMEVİ HASTANESİ MENOPOZ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN KADINLARIN MENOPOZ VE HORMON REPLASMANTEDAVİSİ HAKKINDA Kİ BİLGİ TUTUM VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Bu çalışma menopoz polikliniğine başvuran kadınların, menopoz ve HRT'ne yönelik bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Ocak-Şubat 2004 tarihleri arasında menopoz polikliniğine başvuran 547 kadında yürütülmüştür. Veriler menopoza ilişkin tutum ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ile kadınlarla yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalamaları 52.5 ± 6.6 yıldır. Kadınların % 92.5'i menopoza girmiş olup, menopoza girme yaşı ortalaması 46.8 ± 4.4 yıldır. Menopozun tanımını doğru cevaplayan kadınların oranı % 72.9'dur. Menopozun tanımını doğru bilme oranı ilkokul mezunu olanlarda, eşi ortaokul ve üzeri eğitime sahip olanlarda, ekonomik durumu iyi olanlarda, daha yüksektir. Araştırma kapsamına alınan kadınların 32 sorudan oluşan menopozal belirtileri bilme durumuna bakıldığında 1-10 arası doğru cevap verenler % 50.6, 11-20 arası doğru cevap verenler % 33.3, 21 ve üzeri doğru cevap verenlerin oranı ise % 16.1'dir. Menopozal belirtileri 44 ve altında yaş grubunda olan kadınlar, il merkezinde oturanlar, bekarlar, ekonomik durumu iyi olanlar, parçalanmış ailede yaşayanlar, çalışanlar, kendisi ve eşi ortaokul ve daha üstü eğitime sahip olanlar daha yüksek oranlarda bilmişlerdir. Kadınlar arasında HRT'nin duyulma oranı % 75.1 olup, duyanların % 45.7'si HRT tanımını doğru bilmektedir. Bekarların, parçalanmış ailede yaşayanların, kendisi ve eşi ortaokul ve üzeri öğrenimli olan kadınların ve çalışanların HRT'nin tanımına daha yüksek oranlarda doğru cevap verdiği, ekonomik durumu kötü olanların ve halen adet görenlerin ise daha yüksek oranlarda yanlış cevap verdiği veya hiç bilmediği tespit edilmiştir. HRT'ni duyanlar içinde HRT gören kadınların oranı % 55.2 olup, HRT alma süre ortalamaları 2.7 ± 2.6 yıldır. Sağlık personelinden HRT ile ilgili bilgi alan kadınların oranı % 55.0 'dır. Araştırma kapsamına alınan kadınların menopozal tutum puanı ortalaması 45.8 ± 10.2 bulunmuştur. Ölçekten alınan puanlara göre kadınların % 37.7'si olumsuz tutum, % 62.3 'ü olumlu tutum içindedirler. Kendileri ve eşleri orta okul ve üzeri öğrenimli kadınların, çalışanların, il merkezinde oturanların, bekarların, ekonomik durumu iyi olanların, çekirdek ailede yaşayanların, menopozun tedavisi var diyenlerin ve menopozun tanımını doğru cevaplayanların daha yüksek oranda olumlu tutum gösterdiği tespit edilmiştir. Kadınların hayatlarının yaklaşık üçte birini kapsayan menopoz döneminde yaşam kalitelerinin yüksek tutulması için kendilerinin ve eşlerinin menopoz ile HRT'ye yönelik olarak genç yaşlardan itibaren bilgilendirilmelerinin, desteklenmelerinin ve yararlı olacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Menopoz, HRT, bilgi, tutum, davranış
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF KNOWLEDGE, ATTITUDES AND BEHAVIORS OF WOMEN WHO APPLY TO KAYSERİ BIRTH AND CHILDCARE HOSPITAL,MENOPAUSE CLINIC FOR MENOPAUSE AND HORMONE REPLACEMENT TRATMENT ABSTRACT This work has been done for the purpose of evaluation of knowledge, behaviors and actions of women who apply to menopause clinic for menopause and hormone replacement tratment. Study includes 547 women who apply to menopause policlinic between January- February 2004. Data has been collected from poll form prepared by the researcher also face-to-face interviews with women The women included in the research as subjects has an 52.5 ± 6.6 age medium. 92.5 % of women entered menopause stage and the entry age medium is 46.8 ± 4.4. The women who can truly define menopause is 72.9% of total. The knowing rate of menopause definition truly is higher in those who are primary school graduate, whose spouse is secondary or higher school graduate, who has better economic conditions. When we look at the menopausal signs knowing status consisting of 32 questions, those who correctly respond to 1-10 questions are 50.6%, 11-20 questions are 33.3 %, 21 and above questions are 16.1 %. The women who receive menopausal signs under age 44, those who live in city center, bachelors, economically better stated ones, who live in divided families, working ones, those educated secondary school or above with spouse parallel education have a higher knowing rate. The rate of hearance of HRT is 75.1% and 45.7 % of those who heave heard know the definition regularly. Bachelors, who live in divided families, working ones, those educated secondary school or above with spouse parallel education have a higher correct responding to HRT definition. Those who have economically worse conditions, who still have periods, give more wrong answers, or comptletely don't know anything about HRT. The percentage of HRT experiencing women between the women who have heard HRT is 55.2 % and the duration is 2.7 ± 2.6 years. The women who gain knowledge from health workers is 55 %. The medium of menopausal behavior point of the women in the study is 45.8 ± 10.2. Through the points taken from the scale 37.7 % of women have negative attitude while 62.3% have positive attitude. Those who live in city center, bachelors, economically better stated ones, who live in divided families, working ones, those educated secondary school or above with spouse parallel education,who live in central family, who say that there is a treatment for menopause are positively attituted in a higher rate. It is tought that, if the women and their spouses are informed and supported through HRT starting from younger ages, they will have a higher life quality in menopause which is one third of their overall lives.