Civcivlerde bazı kinolon grubu antibiyotiklerin katalaz aktivitesi ve malondialdehit düzeyi üzerine etkisi
Effects of some antibiotics of quinolon groups on malondialdehyde levels and catalase activity in chicks
  1. Tez No: 165082
  2. Yazar: ŞULE ALTINORDULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Enrofloksasin, Siprofloksasin, Norfloksasin, Malondialdehit, Katalaz, Civciv, Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Norfloxacin, Malondialdehyde, Catalase, Chicks
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV CİVCİVLERDE BAZI KINOLON GRUBU ANTİBİYOTİKLERİN KAT ALAZ AKTİVİTESİ VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Bu çalışmada, sağaltım dozları ve süresinde verilen enrofloksasin, siprofloksasin ve norfloksasinin plazma malondialdehit ve eritrosit katalaz aktiviteleri üzerine etkileri araştırıldı. Bunun için 4 grup oluşturuldu ve her bir grupta 40 adet günlük, Ross ırkı dişi etçi civciv kullanıldı. Birinci grup kontrol (Grup 1) olarak tutulurken, ikinci (Grup 2), üçüncü (Grup 3) ve dördüncü (Grup 4) gruba sırasıyla 10 mg/kg/ca/gün dozunda enrofloksasin, siprofloksasin ve norfloksasin içme suyu ile verildi. Denemenin 1., 3., 5. ve 7. gününde her bir gruptan 10 hayvan kesildi ardından plazma malondialdehit (MDA) düzeyi ile eritrosit katalaz (CAT) aktivitesi spektrofotometrik olarak tespit edildi. Elde edilen verilerden hareketle, bütün dönemlerdeki değişimler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında sadece CAT aktivitesinde birinci dönemde (1. gün) Grup 2 'de istatistiksel olarak önemli bir düşüş tespit edildi. Sonuç olarak, sağaltım doz ve süresinde uygulanan her üç antibiyotiğin de civcivlerde fizyolojik dengeyi bozacak şekilde serbest radikal oluşturmadığı dolayısıyla da lipid peroksidasyona sebep olmadığı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
V EFFECTS OF SOME ANTIBIOTICS OF QUINOLON GROUPS ON MALONDIALDEHYDE LEVELS AND CATALASE ACTIVITY IN CHICKS ABSTRACT In this study, the effects of enrofloxacin, ciprofloxacin and norfloxacin on plasma malondialdehyde and erythrocyte catalase activity were investigated at therapeutic doses and periods. For this aim, four group were formed and each of groups were included 40 Ross race female broiler chicks. While group 1 was used as control, in groups 2, 3 and 4 were given enrofloxacin, ciprofloxacin and norfloxacin at 10 mg/kg/bw by drinking water, respectively. On days 1th, 3 th, 5 th and 7th were slaughtered 10 animals from each of groups and plasma malondialdehyde levels (MDA) and erythrocyte catalase activity (CAT) were measured, spectrofotometrically. According to data, it was seen that catalase activity statistically decreased in group 2 on day 1. As a result, it was showed that all drugs at therapeutic dosage did not form free radicals, that is, did not cause lipid peroxidation, physiologically.