Lenf düğümü stromal bileşenlerinin ışık mikroskobu, elektron mikroskobu ve immunohistokimya yöntemleriyle incelenmesi
Light microscopic, electron microscopic and immunohistochemical examination of lymph node stromal components
  1. Tez No: 165174
  2. Yazar: ELİF EMİNE GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATTİLA DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibroblastik retiküler hücre, yüksek endotelli venül, immunohistokimya, elektron mikroskobu, çinko iyodit-ozmiyum tetroksit, Fibroblastic reticular cell, high endothelial venule, immunohisto chemistry, electron microscopy, zinc iodide-osmium tetroxide
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Lenf Düğümü Stromal Bileşenlerinin Işık Mikroskobu, Elektron Mikroskobu ve İmmunohistokimya Yöntemleriyle İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara, 2005. Bağışıklık yanıtı, çeşitli lenfosit alt gruplarının diğer hücrelerle etkileşimi sonucunda göç, uyarılma, çoğalma ve farklanma gibi pek çok sürecin kontrollü biçimde olaylanmasına bağlı olarak gerçekleşir. Bu çalışmada özel hücre gruplarını tanımlamaya yardımcı çeşitli yöntemler kullanılarak lenf düğümü yapısı ayrıntılı olarak incelenmiş, retiküler ağ, sinüs endoteli, yüksek endotelli venülleri oluşturan bileşenler ve ilişkileri tanımlanmaya çalışılarak henüz açıklık kazanmamış konulara ışık tutulması amaçlanmıştır. Rutin yöntemlere ek olarak çinko iyodit-ozmiyum tetroksit ve immünohisto- kimyasal işaretlemelerle incelemeler gerçekleştirilmiştir. Fibroblastik retiküler hücrelerin retiküler liflerle birlikte oluşturdukları retiküler ağ ayrıntılı olarak incelenmiş, bu ağın oluşturduğu kanalcık ve koridor olarak tanımlanan lenf düğümü işlevini anlamaya yönelik kompartmanlarla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Hücrelerin daha kolay tanımlanabilmeleri için antijenik profilleri belirlenmiş, kullanılan tüm yöntemlerle hücre gruplarının birbirleriyle olan ilişkileri saptanmıştır, incelemelerimiz sonucunda, kullandığımız yöntemlerin yüksek endotelli venüller, sinüs endoteli ve fibroblastik retiküler hücreleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini ayrıntılı olarak ortaya koyduğunu, kanalcıkların kapalı bir sistem oluşturmadıklarını, kapiller-yüksek endotelli venül geçişinin keskin bir yapısal değişimle gerçekleştiğini, lenfositlerin yüksek endotelli venül duvarından transsellüler yolla da geçtiğini belirledik. Bulgularımızdan bazıları konuyla ilgili tartışmalı noktalara açıklık kazandıracak, diğerleri ileride gerçekleştirilecek çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Light Microscopic, Electron Microscopic and Immunohisto- chemical Examination of Lymph Node Stromal Components, Hacettepe University, Faculty of Medicine, Depatment of Histology and Embryology, Thesis Prepared for the Speciality Degree, Ankara, 2005. Immune responses develop by the complex interaction of lymphocyte subgroups with other cell types, to undergo well controlled processes such as migration, activation, proliferation and differentiation. In this study, the lymph node structure is examined in detail using several techniques which help to outline special cell groups within the organ; an attempt is made to obtain evidence concerning reticular network, sinus endothelium, high endothelial venules, its associated components and the relations between them to clear up some unresolved points. Zinc iodide-osmium tetroxide and immunohistochemistry are also used in additon to routine techniques. Reticular network is examined, with special emphasis on compartments such as corridors and conduits as parts of it, to evaluate the hypotheses which are introduced to explain its function. We also established the antigenic profiles of the cells in order to distinguish these cells easily to observe the structural relationship between various cell groups using these techniques. As a result of our findings we concluded that, reticular network and its structural relationship with high endothelial venules, sinus endothelium can be demohsrated in detail using both techniques, conduits do not form an entirely closed system, transition from capillaries to high endothelial venules occurs as an abrupt structural change, lymphocytes can migrate through high endothelial venules via a transcellular route. Some of our findings clarify unresolved points on lymph node structure while others represent suggestions for further studies.