Febril nötropenik hastalarda lenfopeni ve monositopeninin MASCC skorlama sistemiyle karşılaştırılması
Lymphopenia and monocytopenia versus MASCC score system in patient with febrile neutropenia
  1. Tez No: 165185
  2. Yazar: MELTEM BAYKARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİRKAZIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: febril nötropeni, kanser, lenfopeni, MASCC skoru, monositopeni nötropeni, risk değerlendirmesi 61
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Febril Nötropenik Hastalarda Lenfopeni ve Monositopeninin MASCC Skorlama Sistemiyle Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, febril nötropeninin (FEN) ilk gününde hastalarda saptanan lenfopeni ve monositopeni düzeyleriyle, lenfopeni ve monositopeni süresinin ampirik tedaviye yanıt süresi, antibiyotik kullanım süresi, antibiyotik modifikasyon oram, ampirik ve terapötik antifungal kullamm oram, invaziv fungal infeksiyon gelişme oram üzerine etkisini araştırmak ve bu parametreleri hastalanıl MASCC (Multinational Association for Supportive Care in Cancer) skoruyla karşılaştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Aralık 2003-Ağustos 2005 tarihleri arasında solid tümör, lenfoma ya da lösemi nedeniyle sitotoksik kemoterapi uygulanan ve sonrasında febril nötropeni gelişen 66 hastadaki (33 erkek, 33 kadm, 24' ü solid tümör, 18'i lenfoma, 24'ü lösemi) febril nötropeni atağı prospektif olarak izlendi. MASCC skoru >21 olanlar“düşük riskli”, 100/mm olanlara göre) 8.969 kat daha fazla olduğu saptandı (p=0.01). Sonuç: MASCC skorunu belirlemenin febril nötropenik hastalarda risk değerlendirmesinde etkin bir yöntem olduğu bu çalışmayla da onaylanmıştır. Ayrıca bu çalışmayla, monositopeni derinliğinin antibiyotik modifikasyonu üzerine etkili, önemli bir parametre olduğu gösterilmiştir. Bunun yanında lenfopeni ve monositopeni sürelerinin febril nötropeni seyrinde önemli parametreler olduğu anlaşılmış ve FEN seyrinde izlenmeleri gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Lymphopenia and Monocytopenia versus MASCC Score System in Patients with Febrile Neutropenia Objectives: The purpose of this study was to determine the clinical significance of lymphopenia and monocytopenia in terms of its duration and depth in patients with febrile neutropenia. MASCC score of patients would be compared to lymphopenia and monocytopenia parameters. Duration and modification rate of empirical antibiotic treatment, invasive fungal infection rate and administered antifungal treatment in terms of monocytopenia, and lymphopenia depth compared with MASCC score were evaluated in this trial. Patients and Method: Sixty-six patients (male/female 33/33) with febrile neutropenia from December 2003 to August 2005 were prospectively analysed. Recurrent febril neutropenic episodes were excluded in this trial. Twenty four patients had solid tumors, 18 patients had lymphoma, 24 patients had leukemia. Patients with MASCC scores >21 evaluated as“low risk”and the ones with then- scores