Prehipertansiyon ile aterosklerotik inflamatuar göstergeler arasındaki ilişki
The association between prehypertension and inflamatory markers related to atherosclerotic disease
  1. Tez No: 165184
  2. Yazar: REİHAN BAUBEC
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF ATMACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: prehipertansiyon, ateroskleroz, C-reaktif protein, homosistein, fibrinojen. 33, prehypertension, atherosclerosis, C-reactive protein, homocysteine, fibrinogen 34
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Prehipertansiyon ile Aterosklerotik İnflamatuar Göstergeleri Arasındaki İlişki Amaç. Koroner arter hastalığına bağlı morbidite ve mortalitenin önlenmesinde primer klinik yaklaşım, koroner arter hastalığın risk faktörlerinin azaltılmasıdır. Aterogenezi provoke eden bilinen major risk faktörlerin dışında prehipertansiyonun bir proinflamatuar durum olabileceği ile ilgili az sayıda yayın mevcuttur. Bu çalışmanın amacı prehipertansiyon ile yüksek duyarlı (high-sensitive) CRP(hs-CRP), beyaz küre sayısı, fibrinojen ve homosistein gibi inflamasyon göstergeleri arasında bir ilişki olup olmadığının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Ekim 2004-Ocak 2005 tarihler arasında kardiyoloji polikliniğine başvuran klinik olarak kardiyovasküler ve aterosklerotik hastalığı olmayan 77 hasta dahil edildi. Hastalar kan basıncı seviyelerine göre prehipertansif (52 hasta) ve normotansif (25 hasta) olmak üzere iki gruba ayırıldı. Tüm hastaların bazal demografik özellikleri kaydedildi. Ayrıca, tüm hastalarda inflamatuar göstergeler (homosistein, fibrinojen, beyaz küre sayısı, hs-CRP düzeyleri ) ölçüldü. Bulgular. Çalışmaya alınan prehipertansiyon grubundaki hastaların 32'(%61,5) si erkek (yaş 43,91±11,11 yıl), 20'(%38,5) si kadındı (yaş 41,20±9,66 yıl). Bazal demografik özellikler bakımından iki grupta benzerdi (p>0,005). İnflamatuar göstergeler bakımından iki grup arasında istatistiksel olarak herhangi bir farklılık bulunmadı (p>0,005). Prehipertansif grubun hs-CRP düzeyi 2,46±2,17 mg/L, fibrinojen düzeyi 3,46±0,92 mg/dl, homosistein düzeyi 13,97±8,27 umol/L ve beyaz küre düzeyi 6,35±1,79 (xlOOO U/L) iken normotansif grubun hs-CRP düzeyi 2,23±1,59 mg/L, fibrinojen düzeyi 3,39±0,89 mg/dl, homosistein düzeyi 11,97±4,20 umol/L ve beyaz küre düzeyi 6,63±1,66 (xlOOO U/L) idi. hs-CRP ile yaş (r=0,490, p=0,001) ve obezite (r=0,26, p=0,05) arasında pozitif bir korelasyona rastlandı. Sonuç. Kanıtlanmış kardiyovasküler hastalık olmayan prehipertansif gruptaki bireylerde inflamasyon göstergeleri artmamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Association Between Prehypertension and Inflamatory Markers Related to Atherosclerotic Disease Background. Primary clinical approach to prevent mortality and morbidity because of coronary arterial disease is to reduce risk factors. There are few articles in the medical literature about the proinflammatory role of prehypertensive state near known major risk factors. The aim of this study is to detect the relationship between prehypertension and levels of high sensitive C-reactive protein, white blood cells, fibrinogen, homocysteine. Methods. Seventy seven out patients clinics of cardiology who have been admitted to Ankara University Faculty of Medicine between October 2004-January 2005 without clinical cardiovascular and atherosclerotic diseases were included to the study. The patients were divided into two groups according to their blood pressure levels: prehypertensive (52 patients), normotensive (25 patients). Basal demographic features of these patients were recorded. Also, inflamatory markers (homocysteine, fibrinogen, white blood cells, high- sensitivity -CRP levels) were measured for all patients. Results. The 61,5% (32 patients) of the patients were male (mean age 43,91±11,11 year), and 38,5% (20 patients) were female (mean age 41,20±9,66 year) in the prehypertensive group. Two groups were similar in regard to basal demographic features. There was no statistically significant relationship with respect to inflammation markers between two groups. hs-CRP, fibrinogen, homocysteine, white blood cells levels were 2,46±2,17 mg/L, 3,46±0,92 mg/dl, 13,97±8,27 umol/L, 6,3 5± 1,79 (xlOOO U/L) in prehypertensive group whereas hs-CRP, fibrinogen, homocysteine, white blood cells levels were 2,23±1,59 mg/L, 3,39±0,89 mg/dl, 11,97±4,20 umol/L, 6,63±1,66 (xlOOO U/L) in normotensive group. There was a positive correlation between hs-CRP and age (r=0,490, p=0,001) and obesity (r=0,26, p=0,05). Conclusion. The inflammatory markers do not increase in patients without proved cardiovascular disease in prehypertensive group.