Behçet hastalığında manyetik rezonans görüntüleme ile sakroileit prevalansı
  1. Tez No: 165243
  2. Yazar: RESUL ÖZELÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ECE KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Sakroileit, Seronegatif Spondiloartropati, Behcet's Disease, Sacroiliitis, Seronegatif Spondyloartropati
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV ÖZET Behçet hastalığında (BH) sakroileit görülme sıklığı tartışmalı bir konudur. Daha önceki çalışmalarda kullanılmış olan görüntüleme yöntemleri hassasiyetleri düşük olan yöntemlerdir. Biz bu çalışmada BH'nda sakroileit sıklığım hassas bir yöntem olan MRG ile kontrol grubu kullanarak araştırmayı amaçladık. Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubunun klasifikasyon kriterlerine göre BH tanısı almış olan 38 hasta ve kontrol grubu olarak nonenflamatuvar bel ağrısı (radikülopati) olan 35 hasta çalışmaya alındı. BH ve kontrol gruplarındaki tüm hastalara MRG tetkiki yapıldı. Görüntüler tam bilinmeksizin değerlendirildi. BH grubunda sakroileit % 10.9 olarak bulundu. BH ve kontrol grubu arasında sakroileit görülme sıklığı açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Bizim bulgularımız, sakroileitin BH'na özgü bir bulgu olmadığım göstermektedir. Yine de karmaşık olgularda BH ve seronegatif spondiloartropati birlikteliği akla gelmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There is still some controversy regarding the prevalence of sacroiliac joint involvement in Behcet's disease (BD). The imaging modalities used in those studies are not sensitive which could have lead to over- or underestimation. We aimed at searching the prevalence of sacroiliitis in BD by a sensitive method, MRI along with a control group. 38 patients with BD according to the criteria of International Study Group for BD and 35 patients with noninflammatory type of low back pain, namely radiculopathy as controls were included in the study. All cases underwent MR imaging, which were evaluated in a blinded fashion. We found sacroiliitis in 10.9 % of the patients with BD. There was not any statistical difference between the BD patients and the control goup regarding the sacroiliitis prevalence. Our results suggest that sacroiliitis seems not to be an intrinsic feature of BD. Nevertheless, the possibility of coexistence with a seronegative spondyloarthropathy might be kept in mind in those complicated cases.