Psikopati ve antisosyal kişilik bozukluğu
- Tez No: 165283
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLHAN YARGIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psychopathy, Antisocial, Empathy, Machiavellianism, Turkish
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Psikopati ve Antisosyal Kişilik Bozukluğu 162 ÖZET Psikopati çalışmaları daha ziyade batılı populasyonlar üzerinde yapılmıştır ve bunların sonuçlan diğer populasyonlara genellenemez. TOrk populasyonunda psikopatik eğilimlerin ölçülebilmesi amacıyla iki çalışma yapılmıştır. Birinci çalışmada Levenson öz Bildirim Psikopati ölçeğinin (LSRP; Levenson, Kiehl, & Fitzpatrick, 1995) güvenilirliği ve geçerliliği 214 lisans öğrencisi Özerinde gösterilmiştir. Levenson ve ark. tarafından LSRP'nin geçerliliğini göstermek amacıyla geliştirilen Antisosyal Eylem ölçeği (AAS) de aynı amaçla tercüme edilmiş ve Türk kültürüne uyarlanmıştır. AAS, empatiyi ölçmek için kullanılan Kişiler arası Tepkiseüik İndeksi (İRİ; Davis, 1980,1983) ve Makyavelizmi belirlemek için kullanılan MACH-IV (Christie & Geis, 1970) ölçeklerinin Türkçe versiyonlarının daha önce güvenilirliği gösterilmediğinden bunların psikometrik nitelikleri de rapor edilmiştir. Tüm ölçeklerin kabul edilebilir veya iyi psikometrik niteliklere sahip olduğu bulunmuştur. Birincil psikopati, ikincil psikopati, antisosyal eylemler ve MACH birbiriyle pozitif korelasyon gösterirken bu ölçeklerin hepsi emosyonel ve kognitif empati ile negatif korelasyon göstermekteydi. İkincil psikopatinin emosyonel empati ile olan korelasyonu anlamlı seviyeye varmamıştı. Ayrıca ikincil psikopati kişisel rahatsızlık ile ilişkiliydi. Empati alt ölçeklerinin birbiriyle olan korelasyonu literatürle karşılaştınlabilir durumdaydı. Regresyon analizi antisosyal eylemlerin en kuvvetli prediktörlerinin birincil psikopati, makyavelizm, fantezi eğilimi ve cinsiyet olduğunu, buna karşılık emosyonel empatinin negatif prediktör olduğunu ortaya koydu. Bulgular birincil ve ikincil psikopatinin kişisel rahatsızlık ve empatininPsikopati ve Antisosyal Kişilik Bozukluğu 163 farklı veçheleri açısından birbirinden farklılaştığını ortaya koymaktadır. Birincil psikopati genel empati eksikliği ile ilişkili ve kişisel rahatsızlıkla ilişkisiz iken, ikincil psikopati kognitif empati eksikliği ile ilişkiliydi ve kişisel rahatsızlıkla pozitif korelasyon göstermekteydi. Üstelik bu bulgular psikopatinin süreklilik gösteren bir boyut olduğu görüşü ile uygunluk içindedir. İkinci çalışmada Antisosyal Kişilik Bozukluğu (AKB) teşhisi almış katılımcılar (N=20) ve toplumsal ömeklem grubu (N=20) ile kişilik karakteristikleri açısından karşılaştınlmıstır. ölçekler birincil ve ikincil psikopati, emosyonel ve kognitif empati, fantezi eğilimi ve kişisel rahatsızlıktı. Grup karşılaştırmaları MANOVA, diskriminant fonksiyon analizi ve point biserial korelasyonlar ile yapılmıştır. Diskriminant fonksiyon analizi ömeklemin % 85 'ini doğru bir şekilde sınıflayan Antisosyal Kişilik fonksiyonunu belirlemiştir. Antisosyal Kişilik fonksiyonu en iyi ikincil psikopatik karakteristiklerle tanımlanmaktaydı ve bunu birincil psikopatik karakteristikler izlemekteydi Emosyonel ve kognitif empatinin yükleri negatif, kişisel rahatsızlık ve fantezi ölçeğinin yükleri pozitifti ama hiçbiri anlamlı seviyeye varmamıştı. AKB grubu toplum ömekleminden birincil ve ikincil psikopati açısından daha yüksek skor almış, ancak beklentilerle çelişkili olarak AKB teşhisi almış katılımcılar hiçbir empati alt ölçeğinde anlamlı olarak düşük skor almamıştı. Point biserial korelasyonlar benzer şekilde AKB' nün ikincil psikopati ile birincil psikopati ile olduğundan daha yüksek korelasyona sahip olduğunu göstermekteydi. AKB emosyonel ve kognitif empati ile zayıf ve anlamsız olmasına rağmen negatif point biserial korelasyonlara sahipti. Tüm ömeklem için birincil psikopati hemPsikopati ve Antisosyal Kişilik Bozukluğu 164 emosyonel hem de kognitif empati ile negatif korelasyon gösterirken kişisel rahatsızlıkla ilişkisizdi. Diğer yandan ikincil psikopati kişisel rahatsızlıkla pozitif korelasyona sahipken emosyonel ve kognhif empati ile esas olarak ilişkisizdi. Bu sonuçlar birincil ve ikincil psikopatinin nörotik bileşen ve farklı empati boyutları açısından birbirinden farklılaştığım tekrar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Psikopati ve Antisosyal Kişilik Bozukluğu 16S ABSTRACT Psychopathy studies have typically been conducted on Western populations, and their results cannot be generalized to other populations. Two studies were conducted to measure psychopathic dispositions in Turkish population. In the first study, the reliability and validity of Levenson Self-Report Psychopathy Scale (LSRP; Levenson, Kiehl, & Fitzpatrick, 1995) were examined using 214 university undergraduates. The Antisocial Action Scale (AAS) which had been developed by Levenson et. al. for validation of LSRP was translated with the same purpose and adapted to a new form to reflect Turkish culture. Psychometric properties of Turkish translations of the AAS, Interpersonal Reactivity Index (IRI; Davis, 1980, 1983) which measures empathy, and MACHrlV (Christie & Geis, 1970) which measures Machiavellianism were reported because the reliabilities of Turkish versions of these scales had not been reported elsewhere. All scales had good or acceptable level of psychometric properties. The primary psychopathy, secondary psychopathy, Machiavellianism, and antisocial actions were correlated with each other and negatively correlated with both emotional and cognitive empathy. The negative correlation between secondary psychopathy and emotional empathy did not reach significant level. In addition, the secondary psychopathy scale was associated with personal distress. Intercorrelations of IRI siibscales were comparable with those described in the literature. Multiple regression analysis has revealed that the strongest predictors of antisocial actions were primary psychopathy, Machiavellianism, fantasy scale, and sex, but emotional empathy was a negative predictor. Results demonstrate that primary and secondary scale differPsikopati ve Antisosyal Kişilik Bozukluğa 166 from each other with regard to personal distress and various aspects of empathy. While primary psychopathy was associated with general empathy deficit and not with personal distress, secondary psychopathy was associated with cognitive empathy deficit and positively associated with personal distress. Moreover, these findings are consistent with the view of that psychopathy is a continuous dimension. In the second study, participants who had been diagnosed with Antisocial Personality Disorder (APD) (N = 20) were compared with the community sample (TV = 20) with regard to personality characteristics. Measures included primary and secondary psychopathy, emotional and cognitive empathy, personal distress, and fantasy scale. Group comparisons were established on point biserial correlations, MANOVA, and discriminant function analysis. Discriminant function analysis identified an Antisocial Personality function that correctly classified 85 % of the sample. Antisocial personality function is best defined by secondary psychopathic characteristics followed by primary psychopathy. Although loadings of emotional and cognitive empathy were negative, and loadings of personal distress and fantasy scale were positive, none of the loadings reached significant levels. APD group received significantly higher scores than the community sample on both the primary and secondary psychopathy scales. Contrary to expectations, participants who had been diagnosed with APD did not score significantly lower on any of the empathy subscales. Similarly, the point biserial correlations revealed that APD was more strongly correlated with secondary psychopathy than primary psychopathy. APD had negative point biserial correlations with both emotional and cognitive empathy, although associations were weak and not significant For the whole sample,Psikopati ve Antisosyal Kişilik Bozukluğa 167 primary psychopathy negatively correlated with both emotional and cognitive empathy, but it was not associated with personal distress. In contrast, secondary psychopathy positively was correlated with personal distress, but it was essentially unrelated to either emotional or cognitive empathy. These findings confirm that primary and secondary psychopathy differ from each other with regard to both various aspects of empathy and the neurotic component