Mediastinal granülomatöz lenfadenit tanısı alan hastalarda transbronşiyal lenf nodu aspirasyonunun tanı verimliliği
The contribution of transbronchial lymph node aspirates to the diagnosis of mediastinal granulomatous lymphadenitis
  1. Tez No: 165311
  2. Yazar: OSMAN FADL EL JUNDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET UĞUR DEMİR, PROF.DR. TOROS SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Granülomatöz İltihap, Sarkoidoz, Tüberküloz Lenfadeniti, Transbronşiyal Lenf Nodu Aspirasyonu, Tanı, Granulomatous Inflammation, Sarcoidosis, Tuberculous Lymphadenopathy, Transbronchial Needle Aspiration, Diagnostic Yield
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET El-Jundi O. Mediastinal Granülomatöz Lenfadenit (MGL) Tanısı Alan Hastalarda Transbronşiyal Lenf Nodu Aspirasyonu'nun (TBNA) Tanı Verimliliği. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara 2005. Mediastinal ve/veya hiler lenfadenopati saptanan hastaların klinik değerlendirilmesinde sitolojik veya histopatolojik tanı şarttır. Bu amaca yönelik olarak bronkoskopik örnekleme yöntemleri ve daha invazif işlemler olan mediastinoskopi, mediastinostomi veya torakotomi uygulanabilir. Bu çalışmada mediastinal ve/veya hiler lenfadenopati ile başvuran ve MGL tanısı alan hastalarda bronkoskopik tekniklerin tam verimüliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Ocak 1997- Ocak 2005 tarihleri arasında merkezimize mediastinal ve/veya hiler LAP ile başvuran ve bronkoskopi ile granülomatöz iltihap saptanan hastaların kayıtlan retrospektif olarak değerlendirilmeye alınmıştır. Tüm tıbbi kayıtlarına ulaşılabilen 19'ü erkek, 31'i bayan toplam 50 olgu (ortalama yaş: 44±15yıl) çalışmaya alınmıştır. Demografik bulgular, başvuru semptomları, radyolojik lenf nodu tutulumu, lenf nodu istasyonlarından TBNA ve bronş mukozasından forseps biyopsi ile alman örneklerin tanı başarısı değerlendirilmiştir. Olguların %80'inde sarkoidoz, %16'sında tüberküloz lenfadeniti ve %4'ünde ise endobronşial tüberküloz saptanmıştır. Radyolojik olarak tutulumun en sık olduğu lenf nodlan sağ paratrakeal (n:37, %79) ve subkarinal (n:33, %70) lenf nodlan, TBNA ile en yüksek tam oram ise yine subkarinal (%74) ve sağ paratrakeal (%72) lenf nodlan idi. TBNA için toplam tam başansı ise %88 olarak bulunmuştur. Bronş mukozasından forseps biyopsi ile alman örneklerin %35'inde granülomatöz iltihap tespit edildi. Sarkoidozlu olguların % 23 'üne sistemik steroid uygulandı. Tüberküloz lenfadeniti olarak kabul edilen hastaların sadece birinde M. tuberculosis üremesine rağmen kontrola gelen ve anti- tüberküloz tedavisi alan hastalar başanlı bir şekilde tedavi edildi. Sonuç olarak, mediastinal ve/veya hiler LAP ile başvuran hastalarda TBNA tekniği ile elde edilen sitolojik tam, klinik ve radyolojik bulgular ile birlikte değerlendirildiğinde değerli bir katkı sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT El-Jundi O. The Contribution of Transbronchial Lymph Node Aspirates to the Diagnosis of Mediastinal Granulomatous Lymphadenitis. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Chest Medicine, Ankara 2005. The diagnostic workup of patients presenting with mediastinal/hilar LAP requires cytological and/or histopathological diagnosis by either bronchoscopic or more invasive techniques such as mediastinoscopy, mediastinostomy and thoracotomy. The aim of this study is to evaluate the diagnostic yield of bronchoscopic techniques in patients presenting with mediastinal and/or hilar lymphadenopathy. Hospital records of all patients with mediastinal and/or hilar lymphadenopathy, diagnosed as granulomatous inflammation between January 1997 and January 2005 via bronchoscopic techniques were retrospectively evaluated. A total of 50 patients' (average age: 44±15 years; 19M:31F) medical records were completely available. Demographic data, presenting symptoms, pulmonary function tests, lymph node involvement, diagnostic yields of each lymph node station via TBNA and bronchial mucosa forceps biopsy specimens were statistically evaluated. Eighty percent of cases were clinically diagnosed as sarcoidosis, 16% as tuberculous lymphadenitis and 4% as endobronchial tuberculosis. Right paratracheal lymph node involvement was the most common (n:37, 79%) followed by subcarinal (n:33, 70,2%) involvement. Highest diagnostic yield of TBNA specimens was obtained from subcarinal (74%) followed by right paratracheal (72%) stations. The overall diagnostic yield for TBNA was 88%. Forceps mucosal biopsies were positive in 35% of cases. Twenty three percent of sarcoidosis cases were treated with systemic steroids. Mycobacterial agents were isolated in only one of the cases clinically diagnosed as tuberculous lymphadenitis wheras all cases with clinical follow-up were successfully treated with anti-tuberculosis drugs. We conclude that TBNA contributes effectively to the diagnosis of mediastinal and/or hilar benign lymphadenitis if assessed together with clinical and radiological data.