Eryngium campestre L. var. virens link üzeinde farmakognozik çalışmalar
Pharmacognosic investigations on eryngium campestre L.var. virens link
  1. Tez No: 165333
  2. Yazar: MAHMOUD EBU ASAKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Antioksidan aktivite, Eryngium campestre var. virens, OBSK, Triterpenik saponozitler, Antimicrobial activity, Antioxidant activity, Eryngium campestre var. virens, MPLC, Triterpene saponins
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
136 ÖZET Eryngium campestre L. yar. virens Link' in Üzerinde Farmakognozik Çalışmalar Umbelliferae familyasına ait olan Eryngium cinsi, kuzey ve batı Afrika, kuzey Amerika ve Asya'da yayılış gösterir ve yaklaşık 317 türle temsil edilir. Eryngium cinsi, Türkiye florası ve doğu Ege adalarında 23 tür (24 taksa) ile temsil edilmektedir. Bu türlerin 10 tanesi endemiktir. Eryngium türleri ve özellikle Eryngium campestre L. halk tıbbında“Boğadikeni”olarak bilinir ve Türkiye'nin her yerinde geniş yayılış gösterir. Eryngium campestre L.'nin toprak üstü kısımları ve kökleri halk tıbbında antitussif, diüretik, iştah açıcı, stimulan ve afrodizyak olarak kullanılır. Köklerden ve toprak üstü kısımlarından hazırlanan sulu ekstre üzerinde antimikrobiyal aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem disk difîizyon metodu kullanılarak üç bakteriyel ve iki fungal kültüre karşı test edilmiştir. Test edilen bakteriler ve funguslara karşı aktivite bulunmamıştır. In vitro DPPH ile serbest radikal süpürücü aktivite ve süperoksit radikallerini oluşturan ksantin oksidaz enzimi üzerindeki inhibitor etkileri üzerinde çalışılmıştır. Üzerinde çalışılan ekstreler DPPH" Serbest radikali üzerinde süpürücü aktivite göstermemiştir; aynı zamanda oksijen radikali üzerinde de süpürücü etki göstermemiştir. Eryngium campestre vaı.virens bitMsinin kurutulmuş köklerinden metanollü ekstre elde edilmiş daha sonra rotavaporda yoğunlaştırıldı ve artık su-metanol (9:1) karışımında çözüldükten sonra suya doyurulmuş n-butanol ile çalkalanmıştır. Saponin fraksiyonu elde edilmiş ve silikajel (Merck- 1.07734) kullanılarak hazırlanmış kolon üzerinde fraksiyonlara ayrılmıştır; elüsyon, CH2a2 - MeOH - H20 karışımları ile gerçekleştirilmiştir. Fraksiyonlar 13 ana fraksiyon olacak şekilde birleştirilmiştir (Fraksiyon A-M). CH2Q2 - MeOH - H20; 60:40:4 solvan sistemi ile elüsyon sonucu elde edilen H fraksiyonunun (310 mg) ITK sonucu, bu fraksiyonun iki saponin içerdiğini göstermiştir. Bu fraksiyon OBSK'ne uygulanmış [LiChroprep RP-18 (25-40 um, Merck-109303), 26 x 460 mm column] ve elüsyon MeOH- H20 karışımı kullanılarak (50:50 oranından, her 100 ml'de MeOH oranı %5 arttırılarak ) gerçekleştirilmiştir. Sonuçta ECİ (11 mg) ve EC2 (5 mg) saponinleri saf olarak izole edilmiştir. Bu iki bileşik: (EC-1 bileşiği) 3-O-P-D-glukopiranozü (1 - > 2) [a-L ramnopiranozil (1 ?4)] p-D-glukuronopiranozil 22-0-anjeloil-Rl-barrigenol ve (EC-2 bileşiği)3-0-p-D-glukopiranozil(l - > 2) [a-L-ramnopiranozil (1 -> 4)] p-D glukuronopiranozil 22-0-p,P-dimetUakriloil-Al-barrigenol olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
137 SUMMARY Pharmacognosy Investigations on Eryngium campestre L. var. virens Link. Eryngium species, which belongs to Umbelliferae family shows spread in western and northern Africa, northern America and Asia and is presented by approximately 317 types, the genus Eryngium is represented by 23 species (24 taxa) in the Flora of Turkey and East Aegean Islands. Ten species of these are endemic. Eryngium species but generally E. campestre is known in Turkish folk medicine as“Bogadikeni”and widely distributed in all parts of Turkey. Infusion of aerial and root parts of E. campestre are used in folk remedies as antitussive, diuretic, appetizer, stimulant and aphrodisiac. The antimicrobial activity of root and aerial part water extract of the plant were tested by using disk diffusion method against three bacterial and two fungal cultures. The activity was not found on tested bacterial and fungal cultures. In vitro antioxidant activity was tested by two methods; assay of DPPH' scavenger activity and assay of 02" scavenger activity. A significant free radical scavenging activity wasn't found by these methods in the extracts examined. The methanolic extract from dried roots of Eryngium campestre var. virens was obtained and then evaporated in vacuo and the residue was dissolved in water - methanol mixture (9:1), then shaked with n-butanol saturated with water. Saponin fraction was obtained and fractionated through a column packed with silica gel (Merck-1.07734) and eluted with CH2Q2 - MeOH - H20 mixtures. Fractions were combined into 13 main fractions, frs. A-M. TLC of the fraction H (310 mg) eluted with (CH2a2 - MeOH - H20; 60:40:4) showed that it contained two saponin. This fraction was subjected to MPLC [liChroprep RP-18 (25-40 \ua, Merck-109303), 26 x 460 mm column] eluting with MeOH - H20 mixtures (50:50 to MeOH; in steps of 5% MeOH, each 100 mL).to give saponin EC1 (11 mg) and EC2 (5 mg). Their structures were established as 3-O-P-D-glucopyranosyl (1 - > 2) [a-L- rhamnopyranosyl (1 -» 3)] [3-D-glucuronopyranosyl 22-O-angeloyl-Rl-barrigenol (EC1) and 3-O-P-D-glukopyranosyl (1 - > 2) [a-L-rhamnopyranosyl (1 - * 3)] p-D- glucuronopyranosyl 22-0-P,p-dimethylacryloyl-Al-barrigenol(EC-2)