Diyareli çocuklarda dışkı örneklerinden Cryptosporidium oocyst'lerinin araştırılması
Research of cryptosporidium oocysts in stool samples of children with diarrha
- Tez No: 165335
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium parvum, Coccidia, Enzim İmmunassay, Asit-Fast boyama, Çocuk ishalleri, Cryptosporidium parvurn, Coccidian, Enzyme Immunoassay, Acid- Fast staining, Diarrhea of the children
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
70 ÖZET Diyareli çocuk dışkı örneklerinde Cryptosporidium oocyst'lerinin araştırılması Diyareli çocuk dışkılarında Cryptosporidium oocyst'lerinin varlığını ortaya koymak amacı ile yapılan bu çalışmada, Ankara'da bulunan Dr. Sami Ulus Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları polikliniği ve İbn-i Sina Hastanesi polikliniklerine akut veya kronik diyare ile müracaat eden 345 adet hastanın dışkı örnekleri temin edilmiş ve kontrol grubu olarak, diyare bakımından sağlıklı sayılan 25 kişiden dışkı örnekleri toplanmıştır. Dışkı alman her hasta için; hem hastanın anamnezi hem de hastanın takibini sağlamak amacıyla“Hasta Bilgi Formu”oluşturulmuş ve kullanılan teşhis yöntemlerinin kontrolünü yapmak amacıyla Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden temin edilen Cryptosporidium pozitif dışkı örnekleri kullanılmıştır. Ankara'nın çeşitli hastanelerine akut veya kronik diyare ile müracaat eden 345 adet hastanın dışkı örnekleri, ağza geniş plastik kaplara alınarak 1 :3 SAF solüsyonu ile karıştırılıp prezerve edilmiş ve toplanan bütün bu dışkı örneklerinde hem direk hem de Formalin-Etil Asetat konsantrasyon yöntemi uygulandıktan sonra Modifiye Asit-Fast, Kinyoun Asit-Fast, Asit-Fast Trichrome ve Modifiye Asit-Fast Trichrome boyama yöntemleri ile Cryptosporidium oocyst'leri aranmış ancak hiç birinde ilgili etkene rastlanamamıştır. Toplanan 345 dışkı örneğinden, etken bulundurma ihtimali daha yüksek olan 159 adet dışkı seçilip ELISA yöntemi uygulanarak Cryptosporidium antijenlerinin varlığı aranmış ve taranan 159 örnekten 151'i negatif, 5'i pozitif ve 3'ü şüpheli olarak değerlendirilmiştir. Uygulanan ELISA testi sonucunda şüpheli çıkan olguları kesinleştirmek amacı ile, ilgili hastalardan yeniden örnek alınarak tekrar test71 uygulanmıştır. Şüpheli örneklerin 2'si negatif, 1'i ise pozitif olarak değerlendirilmiş ve sonuç olarak ELISA yöntemi kullanılarak taranan 159 adet dışkı örneğinin 6' sı (%3,8) pozitif, 153'ü (%96,2) negatif bulunmuştur. Etkenin epidemiyolojik, klinik ve sosyoekonomik karakterini ortaya koymak amacı ile hastalar hakkında kayıtlar tutulmuş ve ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen ELISA-pozitif numune sayısının kısıtlı olması tam anlamıyla destekli bir epidemiyolojik değerlendirme yapabilme açısından yetersiz kalmış, ancak kimi bulgular cryptosporidiosis klasiğini işaret eder bir nitelikte bulunmuştur. Sonuç olarak bu çalışma kapsamında 345 dışkı, cryptosporidiosis'in teşhisinde önemi ortaya konmuş teknikler kullanılarak karşılaştırmalı bîr şekilde taranmış ve 6 numunede (%3,8) etkene rastlanmıştır. Tarama teknikleri konusunda uygulanan ve üzerinde durulması gereken hususlar işaret edilmiş, hastalığın insanlar açısından önemine dikkat çekilmiş, ilgili problemin boyutlarıyla ortaya konmasının ve ihtiyaç duyulan önlemlerin alınmasının gereği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
72 SUMMARY Research of Cryptosporidium Oocysts in Stool Samples of Children with Diarrhea In this study conducted in Ankara in order to exhibit existence of Cryptosporidium oocysts in the stools of children with diarrhea, samples of stool were collected from 345 patients who had referred to hospitals of Dr. Sami Ulus Children Hospital, Child polyclinics of Medical Faculty of Ankara University and İbni Sina Hospital with acute and chronic diarrhea diagnosis and samples were taken from 25 subjects who had been healthy with regard to diarrhea ailment for the control group. For each patient (subject) whose stools had been sampled,“Patient Data Form”was formed aimed at anamnesia and tracing of the patient. The control of the diagnosis methods was performed by using stool samples positive for Cryptosporidium provided from Veterinary Faculty of Ankara University and Medical Faculty of Hacettepe University. Samples of stools belonging to 345 patients that had referred to various hospitals in Ankara with complaints of acute or chronic diarrhea were collected into plastic bags with wide opening. The samples were preserved after being mixied with 1:3 SAF solution. Cryptosporidium oocysts were searched by Modified Acid-Fast, Kinyoun Acid-Fast, Trichrome Acid-Fast and Modified Acid-Fast Trichrome staining methods in all samples of stool collected both directly and after the samples were subjected to Formalin Ethyl Acetate concentration. Among the 345 samples of stool collected, 159 samples of stool with high probability of containing the infections agent were selected and existence of Cryptosporidium antigens were searched using the ELISA method and 151 of the 159 samples screened were evaluated as negative and 5 samples were evaluated as73 positive, while 3 samples were assessed as suspected. New samples were taken from the patients with suspected samples in order to verify the results and ELISA test was repeated. 2 of the suspected samples were assessed as negative while one was assessed as positive and consequently, 153 (96,2 %) of the 159 samples of stools screened by using the ELISA method were negative while the remaining 6 (3,8 %) were positive. Records of the patients were kept so as to reveal epidemiological, clinical and socioeconomic characteristics of the infectious agent and related assessments were made. The limited number of positive samples detected by using the ELISA method was insufficient to be able to carry out a thoroughly supported epidemiological research evaluation. However, some findings were found to be indicative of the presence of typical cryptosporidiosis. Consequently, 345 samples of stool were comparatively screened by using techniques confirmed to be important in the diagnosis of cryptosporidiosis and 6 samples (3,8 %) were detected to have the infectious agent. Significant issues regarding the screening techniques applied were marked, the importance of the disease for humans was stressed, and the requirement for exposing the problem by all dimensions and taking necessary measures was pointed out.