Medial orbital protrüzyonun canalis ethmoidalis anterior ile ilişkisi ve klinik önemi: Radyoanotomik çalışma
  1. Tez No: 165356
  2. Yazar: FATİH ÇANKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM TEKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi (BT), canalis ethmoidalis anterior, orbital protrüzyon, cellulae ethmoidales, radyoanatomi 38, Anterior ethmoidal canal, Computed Tomography (CT), ethmoid sinus, orbital protrusion, radioanatomy 40
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET MEDIAL ORBITAL PROTRÜZYONUN CANALIS ETHMOIDALS ANTERIOR İLE İLİŞKİSİ VE KLİNİK ÖNEMİ: RADYOANATOMİK ÇALIŞMA Arteria ethmoidalis anterior, canalis ethmoidalis anterior içerisinde seyreden, konvansiyonel ve fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi sırasında hem lokalizasyonu belirleyen bir referans noktası olarak, hem de işlem sırasında olası hasarında orbital ve intrakranial önemli komplikasyonlara yol açması veya bu işlemler esnasında ciddi epistaksisin sebebi olması bakımından önemli bir yapıdır. Orbita içerisinde arteria ophtalmica'dan ayrılan bir dal olan arteria ethmoidalis anterior; foramen ethmoidale anterius yolu ile etmoid sinüs içerisine geçerek canalis ethmoidalis anterior vasıtası ile etmoid çatıya ulaşır. Bilgisayarlı tomografi son yıllarda özellikle koronal planda konvansiyonel radiografiye sağladığı önemli üstünlükle sinüs ve orbita hastalıkları ile operasyonu ilgilendiren varyasyonlar ile ilgili tanının önemli bir parçasını oluşturmuştur. Orbita medial duvarı anteriorunda bulunan foramen ethmoidale anterius'un lokalizasyonu ve canalis ethmoidalis anterior'un seyri çeşitli varyasyonlar gösterir. Orbita medial duvarında bir diğer anomali de duvarın çeşitli noktalarda etmoid sinüs içerisine bulging ve protrüzyon göstererek orbital içeriğin etmoid sinüs içerisine uzanmasıdır. Bu iki yapının ilişkisi literatürde daha önce incelenmemiştir. Çeşitli paranazal sinüs şikayetleri ile BT istenen 600 hastaya aksial ve koronal düzlemde 1 mm kesit kalınlığında incelemeler yapılmış, orbita medial duvarı koronal düzlemde superior ve inferior olarak, transvers düzlemde dört eşit kadrana ayrılarak protrüzyonların ve canalis ethmoidalis anterior'un lokalizasyonları araştırılmıştır. Canalis ethmoidalis anterior'un 37özellikle ikinci %'lük ve daha sonra üçüncü %'lük kadranda yerleştiği tespit edilmiş, protrüzyon lokalizasyonu ile canalis ethmoidalis anterior'un bulunduğu kadran arasında istatistiksel ilişki saptanmıştır. Kemik yapıdaki zayıf bir noktadan gerçekleşmesini beklediğimiz orbital protrüzyonun özellikle canalis ethmoidalis anterior'u ilgilendiren lokalizasyonunun bilinmesinin, sinüs cerrahisi sırasında gerçekleşebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından önemli olduğu düşünülmüştür. BT bu ilişkiyi ortaya koymada tam ve yeterli tanı aracıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELATIONSHIP BETWEEN MEDIAL ORBITAL PROTRUSION AND ANTERIOR ETHMOIDAL CANAL AND CLINICAL IMPORTANCE: RADIOANATOMIC STUDY The anterior ethmoidal artery which courses in the anterior ethmoidal canal is an important structure since it is a reference point that defines the direction of the conventional and functional endoscopic sinus surgery. Its injury during these interventions may lead to important orbital and intracranial complications and also severe epistaxis. anterior ethmoidal artery, which is an intraorbital branch of the ophtalmic artery; passes through the ethmoidal sinus by anterior ethmoidal foramen and reaches the ethmoid roof through via the anterior ethmoidal canal. The computed tomography particularly by supplying opportunity to coronal sections of the conventional radiography has currently become an important part of the diagnosis for the variations related with the surgical operations directed to paranasal sinuses and the orbital pathologies. The course of the anterior ethmoidal foramen and anterior ethmoidal canal which are located at the medial wall of the orbita shows several variations. Another anomaly located at the medial wall of the orbita is the protrusion and bulging of the orbital content into the ethmoidal sinus at different points of the wall. The relationship between these two structure has not been studied previously. CT images of 600 patients with various symptoms related with paranasal sinuses were analyzed to visualize the localization of the anterior ethmoidal canals and to determine the presence of orbital protrusions. The 1 mm thick sections were obtained in the axial and coronal planes and the 39medial wall of the orbita has been evaluated in 4 equisections divided by imaginary lines passing superiorly and interiorly in coronal plane and another line in the transverse plane. It has been found that the anterior ethmoidal canal was especially located in the second quadrisection and secondarily in the third quadrisection. A statistical correlation was found between the localization of the protrusion and the qudrisection that contains the anterior ethmoidal canal. It was expected that the orbital protrusion occurs from a weak point in the bony structure. For the reason, knowing the localization of the anterior ethmoidal canal is thought to be important for preventing the complications regarding the sinus surgery. CT is a precise and sufficient diagnostic tool for putting forward this relation.