Afyon il merkezindeki hastanelerde çalışan hemşirelerin hepatit-B infeksiyonuna yönelik korunma durumlarının incelenmesi
Examining how the nurses working at hospitals in the center of Afyon prevent from the hepatitis-B infection
- Tez No: 192418
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HIDIR ESME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Nursing, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Hemşire, Hepatitis B, Nurse
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
1ÖZETBu araştırma hemşirelerin hepatit B infeksiyonuna yönelik yaklaşımlarınısaptamak, hepatit-B markırlarına baktırma, aşılanma durumlarını belirleyerekinfeksiyondan korunma durumlarını incelemek ve elde edilen sonuçlar doğrultusundaklinik uygulama alanında hepatit-B infeksiyonundan korunmaya yönelik önerilergetirmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma; Afyon Devlet Hastanesi, AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi,Göğüs Hastalıkları Hastanesi, SSK Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğum ve ÇocukHastanesi olmak üzere toplam 3 devlet, 1 SSK ve 1 üniversite hastanesi hemşireleriüzerinde Ekim 2004-Aralık 2005 tarihleri arasında yürütülmüştür (n=152).Verilerintoplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Verilerinanalizi, SPSS 13.0 paket proğramında yapılmıştır.Çalışmamızda hemşirelerin %97,4'ü hepatit B infeksiyonuna yönelik kontroliçin tetkik yaptırmış fakat, hepatit B'ye yönelik bağışıklık durumlarını %7,9 oranındabilmedikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin %88,2'si hepatit B infeksiyonu geçirmediği,%3,9'u hepatit B infeksiyonu geçirdiği ve taşıyıcı hemşire oranı 0 olaraksaptanmıştır. Hemşirelerin hepatit B aşısı yaptırma oranı %80.3 olarak belirlenmiş veaşı yaptıranların %88.5'i aşı proğramını düzenli uyguladığı saptanmıştır. Çalışmayakatılan hemşirelerde iğne batma yaralanması oranı ise %78.3 olarak saptamıştır.Çalışmamıza katılan hemşirelerin hepatit B aşılanma durumları oldukça yüksekbulunmuş, fakat hepatit B'den korunma durumlarının yeterli olmadığı sonucunavarılmıştır.Hemşirelerin yaş grupları ile hepatit B aşısı yaptırma durumu, hepatit Benfeksiyonu ile ilgili hizmetiçi eğitim alma durumları ile hepatit B aşısı yaptırmaları,hemşirelerin mesleklerindeki görev süreleri ile hepatit B aşısı yaptırma durumları,hemşirelerin görev süresi ile iğne batma yaralanması geçirme durumları,hemşirelerin iğne batma yaranması geçirme durumu ile hepatit B enfeksiyonugeçirme durumları arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
2SUMMARYThe purpose of this study was to determine the attitudes of nurses towardinfection of hepatitis-B. Additionaly, nurses vacination situations were examined andsuggestions for protection of the nurses from hepatitis-B at the area of clinicalpractises according to the research results were investigated in this study.The study was performed at the period of November of 2005 and December of2006. The participants were a total of 152 nurses from Afyon Public Hospital, AKÜPractising and Research Hospital, Afyon Hospital for Chest Diseases, SSK Hospital,Zübeyde Hanım Birth Hospital. The data were collected by a questionnairedeveloped by the researcher and analysed by SPSS 13.0.The results of the study revealed that although 97,4% of the nurses weresurveyed to control their hepatitis-B injection situations, the 7,9% of them did notknow their immunity positions. Moreover, it was found that 88,2% of the nurses didnot have hepatitis-B infection, 3,9% of them had that infection and none of themwere carrier of hepatitis-B.Furthermore, the study showed that 80,3% of the nurses vaccinated hepatitis-Binjection and 88,5% of that proportion of the sample vaccinated regularly. Also, itwas determined that 78,3% of the participants were injuired by the injections.Consequently, it was stated that the vaccination of the nurses participated in thestudy were found extremely high.The statistical significant relationships were not found between the nurses? ageand vaccinating hepatitis-B, taking in-service training about hepatitis-B infection andvacinating, their experience time in their job and vaccinating and injuires by theinjections, infections of hepatitis-B and injuires by the injections.