Dikey sıçramanın üç boyutlu biyomekanik analizinde enstrumantasyon
Insturimentation in biomechanical analysis of three dimensional vertical jumping
  1. Tez No: 165390
  2. Yazar: İTİLA TÜMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ARITAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet platformu, EMG, telemetri, senkronizasyon, veri toplama, Force plate, EMG, telemetry, synchronisation, data acquisition
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET TÜMER, A.I., Dikey sıçramanın 3 boyutlu biyomekaniksel modelinin oluşturulmasına yardımcı olacak, senkronize çalışan, kuvvet, ve kinematik verilerin toplanması için kullanılacak bir veri toplama sistemi tasarlanması ve üretilmesi, Hecettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri ve Teknolojisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Biyomekanik araştırmada kullanılan cihaz ve ekipman donanım ve yazılımlarının (veri toplama ve işleme algoritmaları) uygunluğunun araştırmanın sonuçlarına etkisi büyüktür. Bu sebeple biyomekanik araştırmalarda kullanılan cihazların tasarımlarının, üretimlerinin ve testlerinin araştırma kapsamında yapılması dolayısı ile toplanan ham velileri etkileyecek hataların azaltılabileceği düşünülmüştür. Bu amaçla, bir adet 600mmX600mm yüzey alanı olan, dikey kuvvet ölçüm kapasitesi 40 kN, yanal kuvvet ölçme kapasiteleri ise ±10kN olan bir kuvvet platformu tasarlanmış ve üretilmiştir. Sistemde ayrıca kasların sıçrama sırasındaki aktivasyonlarının izlenmesi için 8 kanallı bir telsiz elektromiyografi (EMG) ölçme sistemi tasarlanmış ve üretilmiştir. Görüntü kayıt sistemi, kuvvet platformu ve EMG ölçme sisteminin topladıkları verilerin eş zamanlı olarak analiz edilmesinin sağlamak üzere bir eş zamanlayıcı sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanıp üretilen cihazların hassasiyet ve doğruluk testleri ile kalibrasyonları yapılmıştır. Sonuç olarak, testleri ve kalibrasyonları tamamlanan cihazlarla tasarlanan ölçüm sisteminin bulunan hata ve hassasiyet değerleri ile dikey sıçramanın 3 boyutlu biyomekaniksel modellemesi için veri toplanmaya uygun bir sistem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT TÜMER, A.İ., Design and produce a synchronised data acquisition system that will function to develop 3 dimensional biomechanical model for vertical jump and to acquire data regarding the force and kinematics, Hecettepe University Health Sciences Institute Ms. Thesis in Sports Science and Technology, Ankara, 2005. Effect of conformities of hardwares and softwares (Data acquisition and processing algorithms) of instuments and equipments that are used in Biomechanical Research is high. Because of that reason it has been thinking that errors that will effect the data collected will be minimized by designing, producing and testing instruments used in Biomechanical Research. For this purpose, a force plate having a surface area of 600mmx600mm and 40kN Vertical and ±10kN Lateral force measuring capacity was designed and produced. Furthermore, for monitoring of muscle timing and activations during jumping action, an 8-channel telemetry electromyography (EMG) measurement system has been designed and manufactured. A synchronisation system has been designed that synchronise the data gathered from the force plate and EMG measurement system and image capturing system. To observe the accuracy, precision tests and the calibration procedures applied to manufactured devices. Consequently, the measurement system is considered appropriate for collecting the data for the 3 dimensional biomechanical modeling of vertical jumping.