Retinal ven tıkanıklığında deksametazon implantının etkisinin optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of dexamethasone implant in retinal vein occlusion with optical coherence tomography angiography
- Tez No: 906651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ BOZKURT, DR. TUĞBA AYDOĞAN GEZGİNASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Deksametazon, optik koherens tomografi anjiyografi, retinal ven tıkanıklığı, Dexamethasone, optical coherence tomography angiography, retinal vein occlusion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Retinal ven tıkanıklığı (RVT) hastalarında tedavi olarak kullandığımız intravitreal deksametazon implantının etkinliğini ve bu tedavinin retinada yaptığı mikrovasküler değişiklikleri optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) kullanarak niceliksel ve niteliksel olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Metod: Çalışmamıza 14'ü santral retinal ven tıkanıklığı (SRVT), 31'i retinal ven dal tıkanıklığı olmak üzere 45 hastanın 45 gözü dahil edildi. Hastalara ilk muayenede biyomikroskobik muayene, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) muayenesi, göz içi basıncı (GİB) ölçümü, OKT ve OKTA çekimleri yapıldı. Retinal ven tıkanıklığından bir ay sonra fundus floresein anjiyografi (FFA) çekildi. Enjeksiyondan üç ay sonra FFA dışındaki bütün ölçüm ve muayeneler tekrarlandı. Bulgular: Enjeksiyondan üç ay sonra EİDGK (logmar) ve santral maküla kalınlığı (SMK) değerlerinde anlamlı azalma, GİB ölçümünde anlamlı artış izlendi (hepsi için p=0,001). Subretinal sıvı varlığında enjeksiyondan üç ay sonra anlamlı azalma görüldü (p=0,001). Yüzeyel damar yoğunluğu (YDY) ölçümlerinde enjeksiyondan üç ay sonra anlamlı değişiklik izlenmedi. Derin damar yoğunluğu (DDY) ölçümlerinde enjeksiyondan üç ay sonra bütün sektörlerde artış izlendi ancak yalnızca nazal ve inferior ölçümlerdeki artış anlamlı bulundu (sırasıyla p=0,027, p=0,030). Koryokapiller damar yoğunluğu (KDY) ölçümlerinde enjeksiyondan üç ay sonra bütün sektörlerde artış izlendi ve superior, temporal, nazal ve inferior ölçümlerdeki artışlar anlamlı bulundu (hepsi için p=0,001). Yapılan EİDGK (logmar) ile OKTA değerleri arasındaki korelasyon analizinde, EİDGK (logmar) ile KDY nazal ve inferior kadranlar arasında zayıf düzeyde negatif korelasyon görüldü. SMK ile OKTA değerleri arasındaki korelasyon analizinde, SMK ile DDY temporal ve nazal kadranlar arasında ve SMK ile KDY temporal ve nazal kadranlar arasında orta düzeyde negatif korelasyon olduğu izlendi. Sonuç: İntravitreal deksametazon enjeksiyonu sonrası makülanın derin kapiller pleksus ve koryokapillaris katmanlarında damar yoğunluğu artışı maküla iskemisinin azaldığını gösteren bir parametre olarak değerlendirilebilir. DDY temporal ve nazal kadranların değerleri, KDY temporal ve nazal kadranların değerleri RVT hastalarının takibinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the efficacy of the intravitreal dexamethasone implant used in the treatment of retinal vein occlusion (RVO) patients and to quantitatively and qualitatively assess the microvascular changes it causes in the retina using optical coherence tomography angiography (OCTA). Method: A total of 45 eyes from 45 patients were included in our study, consisting of 14 eyes with central retinal vein occlusion (CRVO) and 31 eyes with branch retinal vein occlusion (BRVO). Upon the first examination, a biomicroscopic examination, best-corrected visual acuity (BCVA) test, intraocular pressure (IOP) measurement, optical coherence tomography (OCT), and OCTA imaging were performed. One month after retinal vein occlusion, fundus fluorescein angiography (FFA) was performed. Three months after the injection, all measurements and examinations, except for FFA, were repeated. Results: Three months after the injection, there was a significant decrease in BCVA (logMAR) and central macular thickness (CMT) values, as well as a significant increase in IOP measurement (p=0.001 for all). A significant decrease in subretinal fluid was observed at the third month post-injection (p=0.001). No significant changes were observed in superficial vessel density (SVD) measurements at the three months after the injection. For deep vessel density (DVD) measurements, an increase was observed in all sectors at the third month, but the increase was only significant in the nasal and inferior quadrants (p=0.027 and p=0.030, respectively). An increase in choriocapillary vessel density (CVD) was observed in all sectors at the three months after the injection, and the increase was significant in the superior, temporal, nasal, and inferior quadrants (p=0.001 for all). In the correlation analysis between BCVA (logMAR) and OCTA values, a weak negative correlation was observed between BCVA (logMAR) and CVD in the nasal and inferior quadrants. In the correlation analysis between CMT and OCTA values, a moderate negative correlation was found between CMT and DVD in the temporal and nasal quadrants, and between CMT and CVD in the temporal and nasal quadrants. Conclusion: The increase in DVD and CVD after intravitreal dexamethasone injection can be considered as a parameter indicating a reduction in macular ischemia. The values of DVD in the temporal and nasal quadrants, and CVD in the temporal and nasal quadrants, can be used in the follow-up of RVO patients.