Diz dejeneratif osteoartritli hastalarda intraartiküler hyaluronik asit ile intraartiküler metil prednizolon asetatin etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparision of intraarticular hyaluronic acid and intraarticular metyl prednisolon acetat effects in patiens with knee osteoarthritis
- Tez No: 165411
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHİR UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz dejeneratif osteoartriti, fizik tedavi, intraartiküler kortikosteroid, intraartiküler hyaluronik asit, Knee O A, physical therapy, intraarticular corticosteroid, intraarticular HA
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ill DİZ DEJENERATİF OSTEOARTRİTLİ hastalarda İNTRAARTİKÜLER HYALURONİK ASİT İLE İNTRAARTİKÜLER METİL PREDNİZOLON ASETATIN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Çalışmamızda fizik tedavi uygulanan diz osteoartiritli hastalarda intraartiküler olarak verilen hyaluronik asit ile (HA) metil prednizolon asetatın (MP A) etkinlikleri karşılaştırıldı. Bu amaçla 30 diz osteoartiritli hasta iki gruba ayrılarak bir gruba fizik tedavi ve intraartiküler hyaluronik asit diğer gruba da fizik tedavi ve intraartiküler metilpednizolon asetat uygulandı. Kısa dalga diatermi, hotpack ve progressif dirençli egzersizlerden oluşan fizik tedavi programı haftada 5 seans olacak şekilde 15 seans uygulandı. İntraartiküler HA ile MP A enjeksiyonu haftada bir kez olacak şekilde 3 sefer uygulandı. Tedavinin başlangıcında, 1. ve 3. ayda diz dejeneratif osteoartritli hastalara ait WOMAC skoru, VAS'a göre ağrı değerlendirmesi, Lequesne indexi, 15 m yürüme süresi, merdiven basamak çıkma sayısı, eklem hareket açıklığı ölçümleri ve quadriceps kası ağırlık kaldırma gücü kaydedildi. Hastalara ait WOMAC skoru, VAS'a göre eklem ağrısı, Lequesne indexi, 15 m yürüme süresi, merdiven basamak çıkma sayısı ve quadriceps kası ağırlık kaldırma gücünde 1. ve 3. ayda her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlendi. Eklem hareket açıklığı ölçümlerinde ise anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. İntraartiküler MPA uygulanan hasta grubunda WOMAC skoru, VAS'a göre eklem ağrısı ve merdiven basamak çıkma sayısında intraartiküler HA uygulanan hasta grubuna göre 1. ve 3. ayda daha belirgin iyileşme gözlendi. Çalışmamızda diz dejeneratif osteoartritli hastalarda intraartiküler HA ile MPA tedavisiyle istenmeyen bir etki ile karşılaşmadan ağrı, tutukluk ve fiziksel fonksiyon üzerinde anlamlı iyileşmeler tespit edilmiştir. Kısa dönemde ağrı, sabah tutukluluğu, fiziksel fonksiyon değerlendirmelerinde kortikosteroidler hyaluronik asit enjeksiyonlarına göre daha üstün bulunmakla beraber uzun süredeki etkinliklerinin karşılaştırılabilmesi için uzun takip dönemleri içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
IV THE COMPARISION OF INTRAARTICULAR HYALURONIC ACID AND INTRAARTICULAR METYL PREDNISOLON ACETAT EFFECTS IN PATIENS WITH KNEE OSTEOARTHRITIS SUMMARY The effects of intraarticular hyaluronic acid (HA) and intraarticular metyl prednisolon acetat (MP A) in patients with knee osteoarthritis who were also applied physical therapy, were compared in our study. Thirty patients with knee osteoarthritis were assigned into both physical therapy and intraarticular HA or both physical therapy and MPA injection groups. Short wave diathermi, hotpack and progressive ressistive exercises as physical therapy programme were applied to all patients for 5 sessions per week during three weeks. Both HA and MPA were injected once per week for 3 times. WOMAC score, pain (VAS), Lequesne index, 15 meters walking time, climbing stairs evaluation, range of motion (ROM) measurements and lifting strengh of quadriceps were recorded at baseline, at the end of the first and the third months. There were statistically significant improvements in WOMAC score, pain, Lequesne index, 15 meters walking time, climbing stairs evaluation and lifting strenght of quadriceps at the end of the first and the third months in both groups. No significant change was determined in range of motion measurements. In WOMAC, pain and climbing stairs evaluations more improved scores were observed with MPA treatment than HA at the end of the first and the third months. In our study, significant improvements in pain, stiffness and physical functions were observed in patients with knee osteoarthritis with both intraarticular HA and MPA treatments without and side effects. Although corticosteroid treatment seems to be superior to HA in pain, morning stiffness and physical functions in short term evaluations, to compare the long term effects of thease intraarticular preparations, more investigation with long term follow ups are needed.