Erzurum il merkezinde 6-17 yaş grubu çocuklarda çölyak hastalığı prevalansı
  1. Tez No: 165412
  2. Yazar: VİLDAN ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE SELİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çölyak Hastalığı, sağlıklı çocuk, prevalans, Celiac disease, healthy children, prevalence
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ill ÖZET Çölyak hastalığı (ÇH) farklı toplumlarda değişik görülme sıklığına sahip olan önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu çalışmada amacımız sağlıklı görünen okul çağı çocuklarında ÇH' nın prevalansını araştırmak ve gizli ÇH' lıklı çocukları belirlemektir. Bu araştırma için çalışma grubu olarak Erzurum merkezde yaşayan 6-17 yaş grubundaki sağlıklı 72000 çocuk belirlendi. Bu çocuklar arasından sistematik örnekleme yöntemi ile 1489 çocuk seçildi. Ailelerinden izin alınabilen toplam 1263 sağlıklı okul çocuğu ÇH için sağlık taramasından geçirildi ve kan örnekleri alındı. Alınan örneklerden önce serum immunglobulin A (Ig A) düzeyi çalışıldı. Tüm olguların Ig A düzeyi yaşa göre normaldi. Örnekler Anti-tissue transglutaminase Ig-A (Anti-tTG IgA ) için test edildi. Pozitif test sonucuna sahip olan çocukların aileleri hastalık hakkında bilgilendirildi ve ince barsak biopsisi önerildi. Tüm biyopsiler seroloji sonuçlarını bilmeyen bir patolog tarafından Modifiye Marsh kriterlerine göre değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin 687 (% 54.4)'i erkek 576 (% 45.6)'ı kızdı. Ortalama yaş 11. 9± 3.4 yıl (6 -17 yıl) idi. Çalışmaya alınan 1263 çocuğun 1 1'i pozitif TTG'ye sahipti. Toplam seropozitiflik % 0.87 idi. Seropozitif çocukların 6 tanesi (% 54.6)'ı erkek, 5 tanesi (% 45.4)'i kızdı. Seropozitiflik saptanan 11 hastanın beşinde boy kısalığı saptandı. Bir çocukta ise demir eksikliği anemisi, boy kısalığı ile birlikte ishal ve karın ağrısı vardı. ÇH prevalansı 1:115 olarak hesaplandı. Anti-tTG IgA pozitifliği saptanan 11 çocuktan sekizine endoskopik ince barsak biyopsisi yapıldı. Diğer üç olgunun ailesi ileri tetkiki kabul etmedi. Biyopsi ile doğrulanmış ÇH prevalansı 1 :158 bulundu. Türkiye'deki bu ilk ÇH prevalans çalışmasında, biz ÇH' nın sağlıklı okul çocuklarında oldukça yaygın olduğunu bulduk. Bu nedenle, özellikle demir eksikliği anemisi ve malnütrisyonu bulunan çocukların Türkiye'de yüksek ÇH prevalansı göz önüne alındığında, bu hastalık yönünden daha dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Celiac disease has emerged as an important public health problem, with different prevalence rates in different populations. The present study was designed to investigate the prevalence of celiac disease in apparently healthy Turkish school children and to detect children with silent celiac disease. Healthy schoolchildren aged 6-17 years, which there are 72000 living in Erzurum, were chosen as study population. A total of 1489 children were randomly selected by systematic sampling method. None of the patients had IgA deficiency. Samples were tested for anti- tissue transglutaminase IgA. Parents of the children who had positive test result were informed about the disease and small intestinal biopsy was proposed. A pathologist blinded to the serology results examined all biopsy specimens according to the modified Marsh criteria. A total of 1263 healthy schoolchildren were screened for celiac disease. Of subjects, 687 (54.4 %) were boys and 576 (45.6 %) were girls. Mean age was 11.9 ± 3.4 years (6 to 17 years). Of 1263 children, 11 had positive TTG. Thus, the total seropositivity was 0.87 %. Of seropositive children, six (54.6%) were boys and five (45.4%) were girls. Failure to thrive was detected in five of 1 1 seropositive cases. One child had the complaints of abdominal pain and diarrhea associated with iron deficiency anemia and failure to thrive. We calculated the prevalence of celiac disease as 1:115. The prevalence of biopsy proven celiac disease was 1:158. In this first prevalence study of celiac disease in Turkey, we found that celiac disease is highly prevalent in healthy schoolchildren. We concluded that particularly children with iron deficiency anemia and malnutrition should be evaluated more carefully with the understanding the high celiac disease prevalence in Turkey.