Pankreas adenokarsinomunda anjiogenetik aktivite ve COX-2 ekspresyonunun prognostik önemi
The prognostik value of angiogenetic activity and COX-2 expresion in pancreatic adenocarcinoma
  1. Tez No: 165470
  2. Yazar: SERPİL BAYTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZGÜL SAĞOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Cox-2, anjiogenez, prognostik faktörler, pankreatik adenokarsinom, Cox-2, angiogenesis, prognostic factors, pancreatic adenocarcinoma
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Pankreas malignitelerinin en sık görülen türü ekzokrin pankreas tümörleridir ve bunlardan da en sık görüleni pankreatik duktal adenokarsinomdur. Pankreas duktal adenokarsinomlarında prognoza etki eden çok sayıda klinikopatolojik prognostik faktör tanımlanmıştır. Bu faktörlerden ileri yaş, tümör evresinin yüksek oluşu, T evresinin yüksek oluşu uzak organ ve lenf düğümü metastazlarının varlığının kötü prognozla ilişkili olduğu bilinmektedir. Ancak ek olarak hastaların prognozunu belirleyen tümör biyolojik faktörler de bulunmaktadır. Bu çalışmada yaş, cinsiyet, tümör evresi, tümör derecesi, T evresi, lenf düğümü ve uzak organ metastazları, perinöral, kan ve lenf damar invazyonlarım içeren klinikopatolojik prognostik faktörlerin kendi aralarındaki ilişki ve bu klinikopatolojik parametreler ile anjiogenez ve Cox-2 ilişkisi araştırıldı. Anjiogenezin tümör progresyonunda ve metastazda önemli rol oynadığı ancak tümör metastazında tek başına yeterli olmadığı bilinmektedir. Bizim çalışmamızda damar parametreleri (VSD ve NVES değerleri) ile; T ve M evreleri, tümör boyutu, lenfatik, kan damarı, perinöral invazyon ve klinik evre arasında da anlamlı ilişki saptanmadı. Ancak tümör dereceleri ile damar parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Tümör derecesi arttıkça damar parametrelerinde artış olduğu gözlendi. Lenf nodu metastazı olan ve olmayan olgular arasında damar parametreleri açısından anlamlı bir farklılık saptandı. Lenf nodu metastazı olan olgularda damar parametreleri daha yüksek olarak bulundu. Ayrıca metastazı olan ve olmayan gruplar arasında kan damarı invazyonu açısından anlamlı bir farklılık bulundu. Metastazı olan olgularda kan damarı invazyonu daha sıklıkla izlendi. Bunun dışında diğer parametrelerin kendi aralarında anlamlı ilişki göstermediği saptandı. Cox-2'nin kolon, mide, meme, beyin, nazofarinks, prostat ve pankreas tümörü gibi birçok tümörde aşırı eksprese edildiği bilinmektedir. Cox-2 reseptör boyanma oranları ile tümörlerin TNM evresi, klinik evresi, perinöral, lenfatik ve kan damarı invazyonu, tümör boyutu ve derecesi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Ayrıca Cox-2 ile anjiogenez arasında da anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bu çalışmada kilinikopatolojik faktörler değerlendirildiğinde Cox-2'nin aşın ekspresyonunun prognoza etkisi olmadığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Exocrine pancreatic tumors are the most common type of pancreatic malignancies and pancreatic ductal adenocarcinoma is the most common type of this group. Many clinicopafhologic prognostic factors are described in pancreatic ductal adenocarcinomas. Of these advanced age, progressed tumor stage, progressed T stage, lymph node and distant metastasis are mostly reported to be related with poor prognosis. But additional tumor biological factors are investigated to predict prognosis of these patients. In this study, the relation of clinicopafhologic parameters which include age, gender, tumor stage, tumor grade, T stage, lymph node and distant metastasis, perineural, vascular and lymphatic invasion are assesed by each other, than the relation of Cox-2 expression as well as the angiogenetic activity with these prognostic parameters was analysed. It is known that angiogenesis is important although not enough in tumor progression and metastasis. Our findings suggest that T and M stages, tumor size, lymphatic, vascular, perineural invassion and clinical stage are not related with the vascular parameters. There was significant statistical difference between the vascular parameters and tumor grade. That is; vascularity increased with higher tumor grades. A significant difference was found between the cases with lymph node metastasis and non metastatic cases in terms of vascularity. Vascular parameters were found to be higher in lymph node metastatic group. Additionally vascularity was higher in higher stage tumors. There was also a significant difference between the metastatic and non metastatic cases in terms of vascular invasion. Vascular invasion was found more often in metastatic cases. Except this, any relation was not found between the other parameters. It is well known that Cox-2 is overexpressed in tumors like colon, stomach, breast, brain, nasopharix, prostate and pancreas tumors. In this study, no significant relation was found between Cox-2 receptor staining with clinicopafhologic prognostic factors. In this study Cox-2 overexpression as well as tumor vascularity was not related with the prognosis.