Kronik diabetik makula ödeminde intravitreal triamsinolon enjeksiyonu
Intravitreal triamcinolone injection for chronic diabetic macula edema
  1. Tez No: 165524
  2. Yazar: LOKMAN BALYEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik maküla ödemi, triamsinolon asetonid, intravitreal, Diabetic macular edema, triamcinolone acetonide, intravitreal
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Lazer fotokoagülasyonu tedavisine yanıt vermeyen kronik diabetik maküla ödemi olgularında intravitreal triamsinolon asetonid enjeksiyonu uygulamasının tedavi edici etkinliğini araştırmak ve komplikasyonlar değerlendirmek. Materyal ve metod: Yaşlan 44 ile 72 arasında değişen (ortalama yaş, 60.35+5.9 yıl) 20 diabetik retinopatili olgunun (7 erkek, 13 bayan) 34 gözü çalışmaya alınıp 4mg/0.1ml intravitreal triamsinolon enjeksiyonu uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ile tedaviden bir hafta, bir, üç ve beş ay sonra görme keskinlikleri alındı ve FFA ve Goldmann'ın üç aynalı kontakt lensi ile maküla ödemi tespit edildi. Hiçbir olguda oküler hiperetansiyon ya da glokom olmamasına ve hiçbir olgunun vitreoretinal cerrahi geçirmemiş olmasına dikkat edildi. Tedavi öncesi, serideki tüm gözlere maküla ödemi tedavisi için lazer fotokoagülasyonu uygulanmıştı. Tedavi öncesi görme keskinliği, göz içi basıncı ve maküla ödemi tedavi sonrası verileriyle karşılaştırıldı. İntravitreal triamsinolon asetonid uygulaması sonrası görsel ve anatomik değişiklikler ve injeksiyon ya da medikasyon ile ilgili komplikasyonlar takip edildi. Bulgular: Olguların takip süreleri 4 ile 6 ay arasında değişmekteydi (ortalama 5.05±0.76 ay). Görme keskinliği 1. haftada % 38.0, 1. ayda % 67.6, 3. ayda % 76.4 ve 5. ayda % 70.5 oranlarında artış gösterdi. Maküla ödemi 1. ayda % 79.4, 3. ayda % 88.2 ve 5. ayda % 79.4 oranlarında rezorbe oldu. Maküla ödeminde rezorbsiyonu tedavi öncesine göre birinci, üçüncü ve beşinci ayda istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. İki gözde katarakt oluşumu dışında hiçbir olguda injeksiyonla ilgili komplikasyon gelişmedi. Hiçbir olguda GİB 21 mmHg'nin üstüne çıkmadı. Sonuç: İntravitreal triamsinolon asetonid tedavisi lazer fotokoagülasyonu uygulamasına yanıt vermeyen kronik diabetik maküla ödemi tedavisinde güvenli ve etkili bir yöntemdir. Özellikle maküla ödemindeki nüksler ve tekrar tedavi kriterleri açısından daha uzun süreli takip edilen geniş olgu serileri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effect of intravitreal triamcinolone in eyes with chronic diabetic macular edema unresponsive to prior laser photocoagulation. Material and Method: Thirty four eyes of twenty patients with chronic diabetic retinopathy (seven men, thirteen women), aged 44 to 71 years ( average 60.35±5.9) made up the sutdy population and four mg triamcinolone acetonide was injected into the vitreous cavity. The Visual acuities of the eyes were recorded before treatment and one week, one month, three months, and five months after the treatment. Macula edema was established via FFA and Goldman's three mirrored contact lens. No eyes had a history of glaucoma or ocular hypertansion and vitreoretinal surgery. In this consecutive series, all eyes received previous laser photocoagulation for the treatment of macular edema. Pretreatment visual acuity, intraocular presure and macular edema were compared with post treatment data. After intravitreal triamcinolone acetonide injection the visual and anatomic responses were observed as well as complications related to the injection procedure and corticosteroid medication. Results: The follow-up period of eyes was changed between 4 to 6 month ( mean 5.05±0.76 months). The Visual acuity improved 38.0 % at the first week, 67.6 % in the first month, 76.6 % in the third month, and 70.5 % in the fifth month. Macular edema disappeared 79.9 % in the first month, 88.2 % in the third month, and 79.4 % in the fifth month. Comperison to pretreatment, statistically significant difference was determined in the first, third and fifth months in macular edema resorption. No complication concerning injection except for cataract formation was developed in two eyes. In no eyes intraocular pressure exceeded 21 mmHg. Conclusion: Intravitreal triamcinolone acetonide is a promising therapeutic method for chronic diabetic macular edema unresponsive to prior laser photocoagulation. Further study with longer follow-up and large series is warranted to assess the long-term efficacy and the need for retreatment.