Genel anestezi altındaki remifentanil veya deksmedetomidin infüzyonlarının hemodinami, derlenme ve postoperatif analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 165603
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Dexmedetomidine, Remifentanil, Hemodynamic changes, Recovery, Sedation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, remifentanil ve deksmedetomidinin trakeal entübasyon ve cerrahi strese karşı olan hemodinamik yanıtı baskılaması, bu iki ajanın sevofluran tüketimine etkisi, derlenme karakteristikleri ve postoperatif analjezik tüketimine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Elektif abdominal operasyon planlanan ASA I- II 60 hasta rasgele üç gruba ayrıldı. Grup D (n= 20) lug/kg bolus deksmedetomidin sonrasında 0.5 ug/kg/saat deksmedetomidin iv. inruzyonu, Grup R lug/kg bolus remifentanil sonrasında 0.5 ug/kg/dakika remifentanil iv. inruzyonu yapılırken, Grup K ye sadece inhalasyon anestezisi uygulandı.anestezi indüksiyonunda ortak olarak her üç grupta 4- 7 mg/kg tiopental sodyum, 0.1 mg/kg vekuronyum ve idamede % 1- 4 sevofluran ve % 50 N20/ 02 kullanıldı. Preoperatif dönemde hastaların hemodinamik parametreleri, peroperatif dönemde hemodinami ve sevofluran ihtiyacı, postoperatif dönemde ise hemodinami, derlenme, sedasyon ve analjezik ihtiyaçları kaydedildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study we aimed to compare remifentanil and dexmedetomidine for the supression of hemodynamic responses to the surgical stres and tracheal intubation, sevoflurane consumption, recovery charecteristics and postoperative analgesic consumption. ASA I-II 60 patients are scheduled for elective abdominal operation divided in to three groups. Group D has taken 0.5 ug/kg/h infusion after the 1 ug/kg bolus dexmedetomidine injection. Group R has taken 0.5 ug/kg/min infusion after the 1 ug/kg bolus remifentanil injection. In Group K we only used inhalation anesthetics. In all three groups anesthesia performed with 4- 7 mg/kg thiopental, 0.1 mg/kg vecuronium, 1- 4 % sevoflurane and 50 % N2O/O2. Hemodynamic parameters in the preoperative period, hemodynamia and sevoflurane requirements in the preoperative time were recorded. Additionally hemodynamia, recovery scores, sedation scores and analgesic requirements in the postoperative period were recorded either. The hemodynamic datas between the groups were statistically significantly lower in the Group D than Group K and Group R. Ramsey sedation score datas were higher statistically significant at Group D than Group R and Group K. Sevofiuran consumption was lower statistically significant at Group D than Group K and Group R. Postoperative VAS records and analgesic consumption were lower statistically significant at Group D than Group R and Group K. As a conclusion, it was detected that peroperative dexmedetomidine or remifentanil were enough for supressing the response to surgical stress and tracheal intubation, however it was detected that 0.5 ug/kg/h dexmedetomidine infusion provides better hemodynamic stability than 0.5 ug/kg/min remifentanil infusion.