Tip 2 diabetiklerde nokturnal kan basıncının, diyastolik kardiyak fonksiyon, homosistein ve karnitin seviyeleri ile ilişkisi
- Tez No: 165604
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KERİM YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabet, homosistein, karnitin, nokturnal kan basıncı, diyastolik disfonksiyon, Type 2 diabetes mellitus, homocysteine, carnitine, nocturnal blood pressure, diastolic dysfunction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
III ÖZET Sirkadyen kan basıncı değişikliklerini saptamanın en güvenilir yolu ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu (ABPM) dur. Tip 2 diabetik hastalarda uyku esnasında nokturnal kan basıncı (NKB) azalma kaybı vardır. Kan basıncının non-dipping paterni (% 10'dan daha az bir NKB azalması olarak tanımlanır) hipertansiflerin yaklaşık olarak % 25' inde görülür ve diabetikler gibi subgruplar da eklendiğinde prevalans daha da yükselmektedir. Asemptomatik ve normotansif tip 2 diabetik hastalarda diyastolik disfonksiyon (DD) samlamn aksine sıktır ve yakın zamanlarda yapılan çalışmalarda % 60 civarında saptanmıştır. Sol ventrikül DD' nun ABPM ölçümleri ile yakından ilişkili olduğu anlaşılmış ve yüksek NKB' nın, sol ventrikül dolum bozukluğunun güçlü bir göstergesi olduğu belirtilmiştir. Hiperhomosisteinemi (HHS), komplike olmayan diabetiklere oranla komplikasyonlu diabetiklerde daha sık saptanmaktadır. HHS'li diabetik hastalarda, normal homosistein (Hey) seviyelerine sahip olanlara göre vasküler hastalık gelişim riski daha fazladır. Hey seviyelerinin 24 saatlik sistolik-diyastolik kan basıncı değişiklikleri ve NKB ile ilişkili olduğu değişik çalışmalarda gösterilmiştir. Bir aminoasid derivesi olan karnitin, yağ asidlerinin ara metabolizması için gereklidir. Sağlıklı kişilerde karnitin eksikliği görülmezken diabet gibi kronik hastalıklar karnitin eksikliğine neden olabilir. Karnitin eksikliği sonucu gelişen hiperglisemi, endotel disfonksiyonu ve insülin direnci gibi faktörlere neden olarak NKB değişiklikleri yaratabilir. Nokturnal kan basıncı değişiklikleri ile DD, Hey ve karnitin seviyeleri arasında korelasyon olup olmadığını araştırmak amacıyla, ortalama yaşlan 58.76 ± 7.51 olan 50 tip 2 diabetik (33 kadın,17 erkek) ve ortalama yaşlan 57.88 ± 7.86 olan 40 kontrol (18 kadın, 17 erkek) vakada çalışma yaptık. Tüm vakalann HbAlc, ABPM, Ekokardiografı (EKO), Hey, Karnitin değerleri çalışıldı. Sonuçta, tip 2 diabetiklerin % 72'inde non-dipping patern ve % 52'inde DD saptadık. Non-dipper grupta Hey seviyeleri daha yüksek, karnitin seviyeleri daha düşük bulunmasına rağmen aradaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi. Non-dipping patern ile DD arasında korelasyon saptayamadık.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) is the most reliable way to determine circadian blood pressure variations. There is a loss of nocturnal blood pressure (NBP) decline in type 2 diabetic patients during sleep. Non-dipping pattern of blood pressure (is defined as decline less than 10% in NBP) has been seen approximately 25% of hypertensives and prevalance is more advanced when subgroups added like diabetics. Diastolic dysfunction (DD) is more frequent in asymptomatic and normotensive type 2 diabetic patients to the contrary and has been found about 60% in recent studies. It has been understood that left ventricule diastolic dysfunction is closely related with ABPM findings and has been proposed high NBP is a powerful predictor of left ventricule filling disorder. Hyperhomocysteinemia (HHS) has been determined more in diabetics with complications than in diabetics without complications. Vascular disease development risk is more in diabetic patients with HHS than in patients with normal homocysteine (Hey) levels. In various studies, Hey levels have been shown related with 24 hours systolic-diastolic blood pressure variations and NBP. Carnitine, an aminoacid derivative, is essential for intermediate metabolism of fatty acids. While carnitine deficiency is not seen in healthy persons, chronic diseases, as diabetes mellitus, may cause carnitine deficiency. Hyperglycemia which develops because of carnitine deficiency may creat NBP variations via factors like endothelial dysfunction and insulin resistance. We have made a study in 50 type 2 diabetic (33 women, 17 men) and 35 control subjects (18 women, 17 men) to investigate if there is a correlation or not between NBP and DD, Hey and carnitine levels (mean ages respectively, 58.76 ± 7.51; 57.88 ± 7.86). HbAlc, ABPM, Echocardiography, Hey and carnitine values were studied in all subjects. In conclusion, we determined non-dipping pattern in 72% and DD in 52% of type 2 diabetics. Although Hey levels were higher and carnitine levels were lower in non-dipper group, the difference between groups were not significant statistically. We couldn't establish correlation between non-dipping pattern and DD.