Kalsiyum fosfat ile kalsiyum hidroksitin üçüncü molar dişlerdeki pulpa kuafajında diş sert doku oluşumuna etkisinin karşılaştırılması
Compairing the effects of calcium phosphate and calcium hydroxide on hard tissue formation when used as direct pulp capping material in third molars
  1. Tez No: 165701
  2. Yazar: ŞİNASİ UFUK GÖKYAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt Kuafaj, Kalsiyum hidroksit ve Kalsiyum fosfat materyalleri, Histopatolojik çalışma, Direct pulp capping, Calcium hydroxyde, Calcium Phospate, Histopathological evalutaion
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konservatif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
7. ÖZET Bu çalışmada 20-40 yaş arasında, sistemik bir hastalığı olmayan 24 hastanın; çekimine karar verilmiş toplam 48 üçüncü büyük azı dişi kullanılmıştır. Direkt kuafaj maddeleri olarak, deney gurubunda kalsiyum fosfat ve kontrol grubunda kalsiyum hidroksit (Dycal) uygulanmıştır. Çalışmada kalsiyum fosfat ile kalsiyum hidroksitin üçüncü molar dişlerine uygulanan pulpa kuafajında diş sert doku oluşumuna etkisinin histopatolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 7 gün (1. Grup); 30 ±3 gün (2. Grup) ve 90± 10 gün (3. Grup) olarak üç grupta toplanmıştır. Her grupta 16 dişin 8'ine kalsiyum fosfat, 8'ine kalsiyum hidroksit uygulanmıştır. Lokal anestezi uygulanarak uyuşturulan dişlere önce yüksek turda ve su soğutması altında Class 1 kaviteler 2 tip elmas rond frez (No: 016/018) kullanılarak açılmıştır. Kavite, pulpa yüzeyine 0.5- 1mm mesafe kalana kadar indirilerek, pulpa düşük hızda ve su soğutması altında karbit frez (No: 0,14) kullanılarak perfore edilmiştir. Kuafaj materyallerinin uygulanmasından sonra kavite cam iyonomer simanı ile kapatılmıştır. 1. Grup'taki dişler uygulamadan 7 gün, 2. Gruptaki dişler uygulamadan 30 gün, 3. Grup'taki dişler ise uygulamadan 90 gün çekilmiştir. Histopatolojik değerlendirme için dişler kök kısımları apikal üçte birinden kesilerek, %10'luk formalinde fikse edilmiştir. Daha sonra 100 mi NaCI,100 mi distile su, 40 ml %20'lik HCL solüsyonunda demineralize edilen ve parafine konulan dişlerden mikrotomun yardımıyla 7 mikron kalınlığında uzunlamasına kesitler hazırlanmıştır. Hazırlanan kesitler Hemotoksilen-eozin mavisi ileboyanarak klasik ışık mikroskobu ile inceleme yapılmıştır. Histopatolojik inceleme iltihabi hücre yanıtı, sert doku oluşumu ve nekroz varlığı kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre kalsiyum fosfat ve kalsiyum hidroksit ile direkt kuafaj yapılan dişlerde ; 1. gruptaki (7 günlük) olgular incelendiğinde; Her iki malzemede de orta ve şiddetli seviyede iltihap görülmüş, sert doku oluşumuna rastlanılmamış, ağırlıklı olarak pulpada değişik büyüklükte nekrotik alanlara rastlanılmıştır. 2. gruptaki (30 günlük) olgular incelendiğinde; Kalsiyum hidroksit uygulanan dişlerde iltihabi bir bulguya rastlanmazken, kalsiyum fosfat uygulanan dişlerde orta ve şiddetli derecede iltahap gözlenmiştir. Her iki malzemede pulpada diffuz veya irregüler sert doku oluşumu görülürken, pulpada nekrotik alanlara kalsiyum fosfatta kalsiyum hidroksite göre daha fazla rastlanılmıştır. 3. gruptaki (90 günlük) olgular incelendiğinde; Her iki malzemede ender iltihap hücreleri görülmüş, sadece kalsiyum fosfat uygulanan bir dişte tüm pulpada iltahabi hücrelere rastlanılmıştır. Kalsiyum fosfat ve kalsiyum hidroksit ile direkt kuafaj yapılan dişlerde tam bir köprü oluşumu görülürken, pulpada orta ve şiddetli derecede nekroz varlığı saptanmıştır. Her iki malzeme arasında histopatolojik değerlendirmelerde 2. gruptaki (30 günlük) iltihabi bulgular haricinde anlamlı bir farkın olmadığı saptanmıştır. Deney ve kontrol grubundan aynı bireyde karşılaştırmalı olarak elde edilen histopatolojik verilere Cohen Kappa uyum yargılaması testi uygulanmış, her iki direkt kuafaj malzemesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkbulunamamıştır. Her iki malzeme ayrı biçimde davranmaktadır. Aynı malzemenin diğerine göre daha yeterli sonuç aldığını gösteren nesnel bir değere ulaşılamamıştır Klinik uygulama açısından kalsiyum fosfat materyalinin uygulanmasının daha kolay ve sertleşme zamanının daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY In this study we have used 48 third molars which were diagnosed to be extracted from 24 healthy individiuals ageing from 20 to 40 years old. As direct capping materials, for the experimental group calcium phospate and the control group calcium hydroxyde (Dycal) were used. Our study aimed to investigate the histopathological effect of calcium phospate and calcium hydroxyde application on hard tissue regeneration during pulp capping. The study consists of three groups;7 days(1. Group), 30 ±3 days (2.Group) and 90± 10 days (3. Group). Each group contains 16 teeth. In each group 8 of the teeth were treated with calcium phospate and the other 8 with calcium hydroxyde. Following local anestesia, class 1 cavities were prepared uisng a high speed hand piece with 2 diamond burs (No:016-018) under copious water cooling. When the distance of 0.5-1 mm to pulp was reached, the pulp chambers were perforated using a low speed hand piece, a carbide bur (no:0.14). Following the application of capping materials, the teeth were restored with glass ionomer cement. The group 1 teeth were extracted on the 7th, Group 2 30.th and Group 3 90th day of the pulp capping. For histopathological analyses the teeth were sectioned from their apical 1/3 and fixed in %10 formalin solution. Then they were demineralized in 1 00 ml NaCL, 1 00 ml distilled water and 40 ml %20 HCI solution and parafine blocked.They were then sectioned into 7 micron thick vertical slabs, using a microtome saw, dyed with hematoksilen-eozin blue and inspected under a classical light microscope. The histopathological evaluationcriteria used were inflamatuary cell response, mineralized tissue formation and necrosis. According to the findings of this study when calcium phospate and calcium hydroxyde are used in direct pulp capping; in group 1 teeth: For both capping materials.moderate to severe inflamatory reaction, no hard tissue formation and largely necrotic areas are present. For group 2; while tere was no inflamatory reaction in the calcium hydroxyde group there was moderate to severe reaction for the calcium phospate applied group. There was diffuse or irregular hard tissue formation in both groups and more necrotic are formation for the calcium phospate applied group. For group 3, for both materials a few number of inflamatory cells were observed although in one tooth treated with calcium phospate the whole pulp demostrated inflamatory cells. For both materials a complete dentin bridge formation and moderate to severe necrosis of the pulp was observed. There was no significant difference between the two materials apart from that was found in inflamatory findings of group 2. The histopathological data obtained from the same individuals' control and experimental teeth were evaluated using a Cohen Kappa test and showed that there was no statistically significance difference between the two materials. Both materials behave similarly and there was no qualitative finding that one materila showed more compatible results then the other. For clinical application purposes, calcium phospate was observed to be faster setting and have an easier application.