Enfekte yara modelinde fenitoin ve nitrofurazonenin etkileri
  1. Tez No: 165796
  2. Yazar: ELVAN BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Fenitoin, Nitrofurazon, yara iyileşmesi, Phenytoin, Nitrofurazone, wound healing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
İİİ ÖZET Nitrofurazon enfekte yaralarda kullanılan antibakteriyel bir ajandır. Bir antiepileptik ajan olan Fenitoin'in ise yara iyileşmesinde olumlu etkileri mevcuttur. Özellikle ülkemizdeki cerrahlar tarafından sıklıkla topikal olarak tercih edilen antibakteriyel bir ajandır. Bu çalışmamızda Nitrofurazon ve Fenitoin'in enfekte yara iyileşmesinde sinerjistik etkileri araştırılmıştır. In vivo çalışmalarda ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen (ortalama 270 gr) Wistar Albino türü 50 adet rat kullanılmıştır. Grup A: Nitrofurazon Grubu (n=10), Grup B: Fenitoin Grubu (n=10),Grup C: Fenitoin ve Nitrofurazon Grubu (n=10), Grup D: Betadine Grubu (n=10), Grup E: Kontrol Grubu (n=10) olmak üzere 5 ayrı gruba ayrıldı. Ratlarm lumbal bölgelerinde 2,25 cm çapında (4 cm2) bir adet dairesel, tam kat deri defekti oluşturuldu. Daha sonra ratlarn kendi gaitalarından hazırlanan sıvı“stool slurry”, 3 gün süreyle yara yerlerine uygulandı. Yara yerlerinde enfeksiyon oluşturuldu ve bu günden itibaren tedavilere başlandı. Ratların enfekte yara yerlerinden belirli günlerde alınan biyopsilerde fibroblast, kollajenizasyon, vaskülarizasyon miktarı ve lökosit düzeylerine bakıldı. Vasküler Endoteliyal Büyüme Faktörü (VEGF), Trombosit Kökenli Büyüme Faktörü (PDGF), Transforming Büyüme Faktörü-beta (TGF- beta) ve basic Fibroblast Büyüme Faktörü (b-FGF) ekspresyonundaki değişiklikleri değerlendirildi. Bu çalışmada Nitrofurazon'un enfekte yara iyileşmesine etkilerine Fenitoin'in pozitif katkıları tesbit edilmiştir. Bu katkılar makroskopik gözlem yanında histopatolojik sonuçlar ve immunhistokimyasal sonuçlarla belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Nitrofurazone is an antibacterial agent used in infected wounds. Phenytoin which is an antiepileptic agent has positive effects on wound healing. Nitrofurazone topical applied antibacterial agent frequently used by surgeons. In this study the synergistic effects of nitrofurazone and phenytoin on infected wound healing were investigated. In this study fifty Wistar rats, weighing 250-300 g, were divided into five groups: (Group A) Nitrofurazone group (n=10), (Group B) Phenytoin group (n=10), (Group C) Phenytoin and Nitrofurazone group (n=10), (Group D) Betadine group (n=10), (Group E) Control group (n=10). On day 0, rats were anesthesized and in lumbal regions of rats, 4 cm full thickness skin defects were performed. In following three days stool slurry was applied to the wounds and wound infection models were performed and then treatments were started. It was observed that phenytoin and nitrofurazone combination treatment caused increases in collagen deposition, fibroblast ingrowth, vascularization and leukocyte levels were studied on certain days from the infection sites of the rats. The changes in Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), Transforming Growth Factor-P (TGF- p), Platelet Derived Growth Factor (PDGF) and basic Fibroblast Growth Factor (b-FGF) expression were evaluated. In this study, it was found that phenytoin had additive value on the effects of nitrofurazone in infected wound healing. These effects were determined macroscopically, hystopathologically and immunohystochemically.