Dikdörtgen kesitli yatay su alma ağızları için kritik batıklık
Critical submergence for horizontal rectangular intakes
  1. Tez No: 165849
  2. Yazar: TOLGA BAHADIRLI
  3. Danışmanlar: DR. NİHAT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: su alma ağzı, havalı çevrinti, kritik batıldık, hava girişi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İ DİKDÖRTGEN KESİTLİ YATAY SU ALMA AĞIZLARI İÇİN KRİTİK BATIKLIK (Yüksek Lisans Tezi) Tolga BAHADIRLI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 2005 ÖZET Bu çalışmada, su alma ağız borusunun ve geçirimsiz akım sınırlarının dikdörtgen su alma ağzına ait kritik batıktık üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Dikdörtgen su alma ağzına ait kritik batıklığın tahmini için, Rankine duraklama noktasını esas alan potansiyel çözüm yaklaşık bir metod olarak kullanılmıştır. Duraklama noktasının radyal mesafesine eşit yarıçapa (kritik batıklığın 2/n katı) sahip olan yeni bir kritik kuyu yüzeyi elde edilmiştir. Bu kritik kuyu yüzeyi, her iki sonu kritik yarım küresel kuyu yüzeyleri tarafından kapatılmış bir kritik silindirik kuyu yüzeyinden oluşmuştur. Bu yeni kritik kuyu yüzeyinin, dikdörtgen kesitli su alma ağzına ait kritik batıklığın tahmini için kullanılabileceği bulunmuştur. Teorik ve deneysel sonuçlar arasındaki uyum bu kritik kuyu yüzeyinin iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Bilim Kodu: 902
Özet (Çeviri)
CRITICAL SUBMERGENCE FOR HORIZONTAL RECTANGULAR INTAKES (M.Sc. Thesis) Tolga BAHADIRLI GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY January 2005 ABSTRACT In this study, the effects of the blockage of the rectangular intake duct and impervious flow boundaries on critical submergence of a rectangular intake are presented. The potential solution based on the Rankine stagnation point is used as an approximate method for the prediction of the critical submergence of a rectangular intake. A new critical sink surface with a radius equal to the radial distance of the stagnation point (which is 2/tt times the critical submergence of the rectangular intake) is obtained. This critical sink surface consists of a critical cylindrical sink surface capped with two critical hemispherical sink surfaces at its both ends. It is fond that this new critical sink surface can be used to predict the critical submergence of a rectangular intake. The agreement between theoretical results and experimental data indicates that this critical sink surface gives good results. Science code Key Words Page number Adviser 902 intake, air vortex, critical submergence, âir entrainment 63 Dr. Nihat ERO?LU