Bazı lastik asit bakterilerinin probiyotik özelliklerinin araştırılması
Research on probiotics characterization of some lactic acid bacteria
- Tez No: 165878
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ BEYATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, laktik asit, hidrojen peroksit, antibiyotik, otoagregasyon, koagregasyon, Escherichia coil, probiyotik
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
BAZI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN PROBİYOTİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Derya ÖNAL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2005 ÖZET Bu çalışmada yoğurttan izole edilmiş 29 adet Streptococcus thermophilus ve 24 adet Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus suşlannın hidrojen peroksit laktik asit üretimleri, antibiyotiklere duyarlılıkları ve otoagregasyon, koagregasyon yeteneklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Sir. thermophilus suşlarının laktik asit üretimleri 0.6-11.4 mg/ml arasında bulunmuştur. Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus suşlarının laktik asit üretimleri 8,3-16,1 mg/ml arasında belirlenmiştir. Str. thermophilus suşlarının hidrojen peroksit üretimleri spektrofotometiik olarak 0.9-7.1 ug/ml arasında ve teframetil benzidinli ağarda nitel olarak %14' ü (2+), %55' i (1+), %31' i (-) belirlenmiştir. Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus suşlarının hidrojen peroksit üretimleri spektrofotometrik olarak 0.7-8.5 ug/ml arasında ve tetrametil benzidinli ağarda nite! olarak %40' ı (2+}, %60' ı (1+) tespit edilmiştir. Bütün suşlann 16 farklı antibiyotiğe duyariılıkları disk difüzyon yöntemine göre yapılmış, sonuçlar NCCLS kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmalar sonucunda Streptococcus spp. ve Lactobacillus spp. suşlarının siprofloaksasân (%96) ve ofloaksasin (%97) antibiyotiklerine yüksek oranda dirençli oldukları belirlenirken, en yüksek duyarlılığı ise tetrasiklin (%71) ve Idindamisin (%65) antibiyotiklerine gösterdikleri tespit edilmiştir. Streptococcus spp. suşlarının otoagregasyoniv sonuçlarını değerlendirildiğinde; en yüksek otoagregasyon Sir. therrnophilus Isp 988 (%83) susunda, en düşük ise Str. thermophilus H22 (%21) susunda gözlenmiştir. Esherichia coli ÂTCC 11230 ile en yüksek koagregasyon Str. thermophilus A21 (%72) susunda gözlenmiştir. Sti". thermophilus H22 susunda ise en düşük koagregasyon (%7) bulunmuştur. Lactobacillus spp. suşlarının otoagregasyon yetenekleri değerlendirildiğinde; en yüksek otoagregasyon Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus Al 3 ve F11 suşlannda (%97), en düşük ise Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus 22 susunda (%11) tespit edilmiştir. Otoagregasyonu düşük olan 22 kodlu susun koagregasyonun da düşük olduğu bulunmuştur. Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus 18, G11 suşlannda (%95) ve B3 susunda (%93) yüksek otoagregasyon belirlenmiştir. Otoagregasyonu yüksek olan bu suşların koagregasyonun da yüksek olduğu gözlenmiştir. Bilim Kodu :216
Özet (Çeviri)
RESEARCH ON PRQBIOTICS CHARACTERIZATION OF SOtöE LACTIC ACID BACTERIA {M. Sc. Thesis) Derya ÖNAL GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY JUNE 2005 ABSTRACT In this research, it has been targeted to determine the features of autoaggregation and coaggregation ability, production of lactic acid and hydrogen peroxide and antibiotic susceptibility 29 strains of Streptococcus thermophilus and 24 strains of Lactobacillus deibrueckii subsp. buigaricus which are isolated from yogurt The amount of lactic acid produced by Str, titerrrtophilus strains was found to be between 0.6-11.4 mg/mi. While Lactobacillus deibrueckii subsp. buigaricus strains produced lactic acid ranging between 8.3-16.1 mg/ml. Spectrophotometry method were used to determine the amount of hydrogen peroxide produced by Str. thermophilus strains and it was found to be between 0.9-7.1 ug/ml. Qualitatively hydrogen peroxide production by these strains were 14% of it was estimated to be double positive (2+), 55% of single positive (1+) and 31% of it was negative (-) in agar with tetramethylbenzidine. Specfrophotometric method were used to determine the amount of hydrogen peroxide produced by Lb. deibrueckii subsp. buigaricus strains and it was found to be between 0,7-8,5 ug/mS. Qualitatively hydrogen peroxide production by these strains were 40% of it was estimated to be double positive (2+) and 60% of single positive (1+) in agar with tetramethylbenzidine. Susceptibility of the strains to different 16 antibiotics was determined by using thedisc diffusion method, following comparison with NCCLS standards. Most of the Streptococcus and Lactobacillus species were found to be highly resistant to ciprofloxacin (96%) and ofloxacin (97%), strains were most sensitive to tetracycline (71%) and clindamycin (65%). When evaluated autoaggregation results of Streptococcus species; the autoaggregation ratios have been observed 83% in Str. thermophilus Ssp 986 as the highest ratio and Str. thermophüus H22 as the lowest ratio 21%. Str. thermophilus Â21 have coaggregated with Escherichia coli ATCC 11230 at higher ratio (72%). Coaggregation ratio of Str. thermophilus H22 strain has at the lowest ratio (7%). When evaluated autoaggregation ability of Lactobacillus species; the autoaggregation ratios have been determined in Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus A13 and F11 strains as the highest ratio (97%). The lowest ratio (%11) of autoaggregation was found in Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus 22 strains. The strain of coded with 22 was found to be low ratio either in autoaggregation and coaggregation ability. In addition the autoaggregation ratio has been determined 95% in Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus 18 and G11 strains. While 83 strain had showed the highest of autoaggregation ratio (93%). The latter strains showed highest autoaggregation and coaggregation ability. Science code : 216 Keywords :Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus tiiermophilus, lactic acid, hydrogen peroxide, antibiotic, autoaggregation, coaggregation, Escherichia coli, probiotic. Page Mumber : 89 Advisor : Prof. Dr. Yavuz BEYATLI