Antalya ilinin Auchenorrhyncha (homoptera) fauna ve taksonomisi üzerine araştırmalar
Research on the fauna and taxonomy of Auchenorrhyncha (homoptera) in Antalya
  1. Tez No: 165970
  2. Yazar: EMİNE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖMER KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Auchenorrhyncha, fauna, taksonomi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Ill ANTALYA İLİNİN AUCHENORRHYNCHA (HOMOPTERA) FAUNA VE TAKSONOMİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR (Doktora Tezi) Emine DEMİR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos, 2005 ÖZET Güneybatı Anadolu'da yer alan Antalya ili bu tezin çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bölgede 1999, 2001-2003 yıllarında Mart-Ekim ayları arasında arazi çalışmaları yapılmış ve 7973 ergin Auchenorrhyncha örneği toplanmıştır. Bu materyal standart laboratuvar bilgileri kullanılarak hazırlanmış ve elde edilen literatür bilgileri kullanılarak teşhis edilmiştir. Teşhis sonucunda toplanan materyalin 13 familya, 129 cins ve 201 tür seviyesinde taksona ait olduğu belirlenmiştir. Bu taksonlardan 186'sının türleri tespit edilmiştir. Bunlardan Paradorydium mustafai sp.n. yeni bir tür olarak tanımlanmıştır. Diğer 15 takson ise cins seviyesinde teşhis edilmiş ve geçici teşhisleriyle sunularak durumları sonuç bölümünde tartışılmıştır. Tespit edilen bütün türlerin sinonimleri, diyagnostik karakterleri, arazide elde edilen ekolojik özellikleri, konukçu bitkileri, coğrafik dağılımları ve toplama kayıtları cins ve familya grubu taksonlarna göre düzenlenmiş ve sunulmuştur. Sonuç olarak tespit edilen taksonlardan 2 cins ve 14 tür Türkiye, 143 tür ise Antalya faunası için yenidir. Tespit edilen türlerin taksonomik karakterleri incelenerek literatürle karşılaştırılmıştır. Bilim Kodu : 404.04.04
Özet (Çeviri)
IV RESEARCH ON THE FAUNA AND TAXONOMY OF AUCHENORRHYNCHA (HOMOPTERA) IN ANTALYA (Ph. D. Thesis) Emine DEMİR GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCffiNCE AND TECHNOLOGY August, 2005 ABSTRACT Antalya, located in south-west Anatolia, is chosen as the working field of this study. Field works were carried out in the area between March and October in the years 1999, 2001-2003 and 7973 adult Auchenorrhyncha specimens were collected. These materials were prepared using standard laboratory data and they were identified using the literary data obtained. As a result of the identification, it was determined that the materials collected belonged to the species-group taxa consisting of 13 families, 129 genus and 201 species. Of these taxa, 186 species were identified. Of these, Paradorydium mustafai sp. n. was determined to be a new species. As for the other 15 taxa, they were determined in terms of genus and their situation was discussed in the section“results”, together with their interim identifications. Synonyms, diagnostic features, ecological features obtained in the fields, host plants, geographical distributions and collection records of all the species determined were designed and presented according to their genus and family group taxa. As a consequence, of the taxa diagnosed, 2 genus and 14 species are new records for Turkey, and also 143 species are new for Antalya fauna. Taxonomic characteristics of the species determined were examined and compared with the literature.IV Science code : 404.04.04 Key Words : Antalya, Auchenorrhyncha, fauna, taxonomy. Page number : IX+235 Adviser : Prof. Dr. Ahmet Ö. Koçak