Mürettebat kaynak yönetiminin hava aracı kazalarına etkisi ve bir uygulama
Impact of crew resource management (CRM) on aircraft accidents and an application
- Tez No: 166079
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN SALAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Mürettebat koordinasyonu, CRM, MKY, Ekip kaynak yönetimi, Kokpit, Pilot eğitimi, CRM eğitim programı, Havacılık
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
MÜRETTEBAT KAYNAK YÖNETİMİNİN HAVA ARACI KAZALARINA ETKİSİ VE BİR UYGULAMA (Yüksek Lisans Tezi) Nurettin ŞAHİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2005 ÖZET Bu çalışmada, hava aracı kazalarını önlemek maksadıyla insan hatalarını azaltmak için yöntemler araştırılmıştır. Uçuşa direkt ve dolaylı etkisi olan kokpit içinde ve dışında tüm unsurların normal ve özellikle beklenmeyen durumlarda koordinasyon içerisinde doğru ve zamanında etkin bir şekilde kullanılması ve pilotların bu konulardaki eğitimi hataları azaltmaktadır. Araştırmalar göstermiştir ki; mürettebatın, özellikle pilotların eğitilmesi kazaları azaltmaktadır. Özellikle beklenmedik durumlarda meydana gelebilecek acil durumlar (emergency) karşısındaki pilot tutumları kazalara sebep olmaktadır ve“uçuş öncesi hazırlık, kokpit içindeki liderlik başarısı, mürettebat arasındaki iletişim, durumun farkında olma, mürettebat koordinasyonu ve doğru karar verme”gibi faktörlerle ilgili doğru tutum ve hareket tarzları kazaların oluşumunu direkt olarak etkilemektedir. Pilotlara bu konularda verilen eğitimlerin kazaları azalttığı tespit edilmiştir. Bu konuda geliştirilen MKY eğitimlerinin kazaların azaltılmasında oynadığı rol bu araştırmada ortaya konmuş, ve uygulanmak üzere bir MKY eğitim programı oluşturulmuştur.IV Bilim Kodu : 919
Özet (Çeviri)
IMPACT OF CREW RESOURCE MANAGEMENT (CRM) ON AIRCRAFT ACCIDENTS AND AN APPLICATION (M.Sc. Thesis) Nurettin ŞAHİN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2005 ABSTRACT In this study, methods which will prevent reduce human-born errors in aircraft accidents have been investigated. Correct and timely application of all elements with a coordinated manner in and outside the cockpit which affect the flight both directly and indirectly in normal and unexpected situations and pilot trainig about this matter reduces the errors. The recent investigations show that the training of the crews“especially the pilots training”reduces the accidents. Particularly the behaviors of the pilots in the unexpected situations cause the incidents and accidents. The preparation for the flight, the leadership in the cockpit, the communication between the crew members, situational awareness, crew coordination, decision making affect the possibility of accidents directly. It has been a proven fact that the training of the pilots about these issues decreases the rate of the accidents. The important role of CRM tarining about this subject has been raised in this research a CRM training program has been developed for implementation.VI Science Code: 919 Key Words : Crew coordination, CRM, Crew resource management, MKY, Cockpit, Pilot training, CRM training program, Aviation. Page Number: 132 Adviser : Asst.Prof.Dr. Metin U. SALAMCi