Preservice science teachers perception of profession with metaphorical images and reasons of choosing teaching as a profession
Fen alanı öğretmen adaylarının mesleklerine yönelik algıları ve öğretmenliği meslek olarak seçme nedenleri
  1. Tez No: 166822
  2. Yazar: ELİF GÜZEL STİCHERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JALE ÇAKIROĞLU, PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, Mesleki Algı, Metafor, Fen Öğretimi vıı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ABSTRACT PRESERVICE SCIENCE TEACHERS PERCEPTION OF PROFESSION WITH METAPHORICAL IMAGES AND REASONS OF CHOOSING TEACHING AS A PROFESSION. GÜZEL STICHERT, Elif M. Sc, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Jale ÇAKIROĞLU Co- Supervisor: Prof. Dr. Ömer GEB AN September 2005, 89 pages This study indented to explore preservice elementary and secondary science teacher's perception of their professional roles and investigate their reasons of choosing teaching as a profession. To explore the perception of professional roles, metaphorical images were also used as a tool. The present study was conducted during the spring semester of 2004-2005 academic year with a total number of 441 (n=287 females; n=153 males and n=l gender not provided) senior preservice elementary and secondary science teachers who enrolled in the elementary science and secondary science (biology, physics and chemistry) IVVeriler Saban (2003) tarafından geliştirilen, meslek algısını ve öğretmenliği meslek olarak seçme nedenlerini ölçen bir anket ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlan, ilköğretim fen bilgisi ve orta öğretim fen alanları eğitimi öğretmen adaylarının mesleklerini öğrenci merkezli metaforlarla algıladıklarını, kendilerini öğrencilerinin sosyal, duygusal ve ahlaki gelişimini teşfik eden pedegoji uzmanları olarak gördüklerim, ayrıca öğretmenliği çoğunlukla toplumun ve bireylerin gelişimini iyi yönde etkileme gibi özveriye dayanan sebeplerden dolayı meslek olarak seçtiklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
oz FEN ALANI Ö?RETMEN ADAYLARININ MESLEKLERİNE YÖNELİK ALGILARI VE Ö?RETMENLİ?İ MESLEK OLARAK SEÇME NEDENLERİ. GÜZEL STICHERT, Elif Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Jale ÇAKIRO?LU Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer GEBAN September 2005, 89 sayfa Bu araştırma, ilköğretim fen bilgisi ve orta öğretim fen alanları eğitimi öğretmen adaylarının mesleklerini nasıl algıladıklarını ve öğretmenliği neden meslek olarak seçtiklerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Mesleki algıyı ölçmek içim metaforlar da araç olarak kullanılmıştır. Bu çalışma, 2004-2005 akademik yılının bahar döneminde Ankara ilindeki üç farklı üniversitede ilköğretim fenbilgisi öğretmenliği ve ortaöğretim fen alanları (biyoloji, fizik ve kimya) öğretmenliği bölümlerinin son sınıflarında eğitim gören 441 (287 kız, 153 erkek ve 1 cinsiyeti belirtilmemiş) öğretmen adayı ile yürütülmüştür. vıABSTRACT PRESERVICE SCIENCE TEACHERS PERCEPTION OF PROFESSION WITH METAPHORICAL IMAGES AND REASONS OF CHOOSING TEACHING AS A PROFESSION. GÜZEL STICHERT, Elif M. Sc, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Jale ÇAKIRO?LU Co- Supervisor: Prof. Dr. Ömer GEB AN September 2005, 89 pages This study indented to explore preservice elementary and secondary science teacher's perception of their professional roles and investigate their reasons of choosing teaching as a profession. To explore the perception of professional roles, metaphorical images were also used as a tool. The present study was conducted during the spring semester of 2004-2005 academic year with a total number of 441 (n=287 females; n=153 males and n=l gender not provided) senior preservice elementary and secondary science teachers who enrolled in the elementary science and secondary science (biology, physics and chemistry) IV