Explaining the relationship between high school students' selected affective characteristics and their physics achievement
Lise öğrencilerinin seçilmiş duyuşsal karakterleri ile fizik başarıları arasındaki ilişkinin açıklanması
- Tez No: 166823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Duyuşsal öğrenci nitelikleri, fizik başarısı, öğrencilerin fizik öz yeterlik algısı, öğrencilerin fizik öz kavramı, fizik ilgisi, öğrencilerin fizik motivasyonu, öğrencilerin fizik ders kaygısı ve öğrencilerin fizik sınav kaygısı, Physics Education, Students' affective characteristics, physics achievement, self-efficacy in physics, self- concept in physics, physics interest, motivation in physics, anxiety in physics course and anxiety in physics tests
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
VI OZ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SEÇİLMİŞ DUYUŞSAL KARAKTERLERİ İLE FİZİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AÇIKLANMASI Doğan Tekiroğlu, Özlem Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Ali Eryılmaz Haziran 2005, 177 sayfa Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin fizikle ilgili seçilmiş baza duyuşsal karakterleri ile fizik dersinin elektrik konusundaki başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu duyuşsal karakterler fizik ilgisi, fiziğin önemi, fizikle ilgili ders dışı aktivitelerden zevk alma, fizik ders kaygısı, fizik sınav kaygısı, basan motivasyonu, fizik öz yeterlilik algısı ve fizik öz kavramı değişkenlerini kapsamaktadır. Bu duyuşsal karakterlerle fizik başarısı arasındaki ilişkinin yönünün açıklandığı bir model önerilmiş ve test edilmiştir. 10 alt boyuttan oluşmakta olan anket lise öğrencilerinin duyuşsal karakterlerini belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Başarı skorları ise araştırmacı tararından oluşturulmuş olan Dokuzuncu Sınıf Elektrik Testi ile ölçülmüştür. Test elektrik konusuyla ilgili 29 madde içermektedir. Dokuzuncu Sınıf Elektrik Testi ve Duyuşsal Karakteristikler Anketi Ankara'daki 22 yabancı dil ağırlıklı lisedeki 1457vıı öğrenciye, 2004-2005 öğretim yılında onuncu sınıfa başladıklarında uygulanmıştır. Araştırmacı kendisi data toplayıcı olup anketin ve testin uygulanması sırasında sınıflarda bulunmuştur. Ön analizler Excel ve SPSS 10.0 programlan yardımı ile yapılırken, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal modellerin test edilmesi LISREL 8.30 ile yapılmıştır. Bulgulara göre öğrencilerin fizik başarılarının fizikle ilgili duyuşsal karakteristikleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. Öğrencilerin duyuşsal karakteristikleri daha sonraki yıllarda basan üzerinde etkili olduğundan, daha erken yıllarda sağlam biçimlendirilmelidir. Ayrıca duyuşsal karakteristikler basan üzerinde direk etkili olsun olmasın geliştirilmelidir, çünkü öğrencinin ders seçimindeki karalılığı üzerinde etkisi vardır ve bu durum dolaylı olarak öğrenciye herhangi bir konuda başarılı olma şansını verebilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EXPLAINING THE RELATIONSHIP BETWEEN HIGH SCHOOL STUDENTS' SELECTED AFFECTIVE CHARACTERISTICS AND THEIR PHYSICS ACHIEVEMENT Doğan Tekiroğlu, Özlem M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali Eryilmaz June 2005, 177 pages The purpose of this study is to investigate the relationship between some of selected affective characteristics of high school students related to physics lesson and their physics achievement in electricity concept. These affective characteristics of the students includes their interest in physics, importance of physics, enjoyment of extra-curricular activities related to physics, physics course anxiety, physics test anxiety, achievement motivation in physics, student motivation in physics, self- efficacy in physics and self-concept in physics. Two causal models explaining the direction of the relationship between these affective characteristics and physics achievement was hypothesized and tested. A questionnaire consisted of 10 sub-dimensions was used in order to determine the affective characteristics of high school students. The achievement scores were obtained by using Ninth Grade Electricity Test developed by theresearcher. The Ninth Grade Electricity Test includes 29 items about the electricity concept. The Ninth Grade Electricity Test and the Affective Characteristics Scale were administered to 1457 students in 22 foreign language high schools in Ankara when they start to tenth grade in 2004-2005 academic year. The researcher was the data collector and was present in the class during administration of scale and test. The preliminary analyses were conducted by using Excel and SPSS 10.0 and the confirmatory analysis and testing of the hypothesized structural models were conducted by LISREL 8.30 for Windows. The findings indicated that achievement in physics has a significant effect on high school students' affective characteristics. Since, affective characteristics of students are effective on achievement in later years, they should be firmly formed at high school years. Besides, affective characteristics should be improved whether they have an effect on achievement or not, because they have an effect on persistence in from of selection of courses which also may give the chance of being successful in a subject to a student.