Micropaleontological analysis and facies evolution across the tournaisian-viean boundary in Aladağ unit (Central Taurides, Turkey)
Aladağ biriminin turneziyen-vizeyen sınırı boyunca mikropaleontolojik analizi ve fasiyes evrimi (Orta Toroslar Türkiye)
- Tez No: 166871
- Danışmanlar: PROF.DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Turneziyen - Vizeyen, Karbonifer, Karbonat Platformu, Toroslar, Foraminifer, Tournaisian - Visean, Carboniferous, Carbonate Platform, Taurides, Foraminifera
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Öz ALADAĞ BİRİMİNİN TURNEZİYEN - VİZEYEN SINIRI BOYUNCA MİKROPALEONTOLOJİK ANALİZİ VE F ASİYES EVRİMİ (ORTA TOROSL AR, TÜRKİYE) Peynircioğlu, Ali Ahmet Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Demir Altıner Kasım 2005, 76 sayfa Bu çalışma Orta Toroslar, Aladağ Birimi'nin Turneziyen - Vizeyen sınırındaki mikrofasiyes evrimini ve mikropaleontolojisini aydınlatmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada ölçülen iki adet kesit, koyu renkli şeyller ile koyu renkli kireçtaşı ardalanmalarından ve yukarı doğru dolomitleşmiş bir kısımdan oluşur. Kesitler boyunca incelenen mikrofasiyesler gelgit-altı ortamınin hakim olduğunu göstermektedir. Çalışılmış olan AP kesitinde, foraminifer toplulukları belirlenmiş ve ölçülen kesitin biyozonasyonu belgelenmiştir. PA kesitinde foraminiferlere ender rastlandığından dolayı, benzer bir çalışma yapılmamıştır. Biyozonasyon, ölçülmüş AP kesitini A, B ve C zonları olmak üzere, üç parçaya ayırır. A Zonu foraminiferlerin ender gözlemlendiği bir zondur ve Earlandîa sp. içerir. B zonu Lugtonia monilis (Malakhova, 1955) ve Eoparastaffella sp. (morfotip 1) in ilk ortaya çıkışı ve ayrıca daha çeşitlilik gösteren bir fauna ile tanımlanır. C zonu ise Eoparastaffella simplex (Vdovenko, 1964) (morfotip 2) ve Laxaendoihyra ex. gr. laxa'mn. ilk ortaya çıkışı ile belirlenir. Turneziyen - Vizeyen sınırı 60. örnektetanımlanmıştır, zira Eoparastaffella simplex (Vdovenko, 1964) (morfotip 2) bu sınırda ilk defa ortaya çıkar. AP kesitinde yedi, PA kesitinde altı adet ana mikrofasiyes tipi tanımlanmış, ve AP kesiti'nin sıkça örneklenmiş üst kısmı, 13 adet yukarı doğru sığlaşan metre ölçeğinde devirlere ayrılmıştır. Bu devirler, gelgit-altı karakterdedir ve tekrar eden mikrofasiyes değişimleri ile foraminif er bolluğuna göre belirlenmiştir. Bu araştırmada çalışılan Turneziyen - Vizeyen sının ile Guangzi, Güney Çin ve Dinant, Belçika Turneziyen - Vizeyen sınırlan karşılaştırılmış, Güney Çin'deki stratotipin daha çeşitlilik gösteren ve bütünsellik içeren bir foraminifer topluluğu barındırdığı, büyük ihtimalle fasiyes kontrollü Belçika ve Türkiye kesitlerinin ise daha ender fosil topluluklarını içerdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROP ALEONTOLOGIC AL ANALYSIS AND FACIES EVOLUTION ACROSS THE TOURNAISIAN - VISE AN BOUNDARY IN ALADA? UNIT (CENTRAL TAURIDES, TURKEY) Peynircioğlu, Ali Ahmet M.Sc., Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Demir Altiner November 2005, 76 pages This study aims to enlighten microfacies evolution and micropaleontological properties of the Tournaisian - Visean boundary in Aladağ Unit (Central Taurides, Turkey). Two sections comprising dark shale and dark limestone alternations, including a fairly dolomitized part towards their top are measured. The microfacies analysis suggests a subtidal depositional environment. Foraminiferal assemblages were distinguished at Section AP and biozonation was documented. The biozonation separates the measured section into three zones, described as A, B and C. Zone A is scarce foraminifera fauna, and mainly contains Earlandia sp. Zone B is defined by appearance of a diversified foraminifera fauna and the first appearance of Lugtonia monilis (Malakhova, 1955) with Eoparastaffella sp. (morphotype 1). Zone C is defined according to the first appearance of Eoparastaffella simplex (Vdovenko, 1964) (morphotype 2) and foraminifers Laxaendothyra ex. gr. lam. Tournaisian - Visean boundary is defined at the 60th sample, due to appearance of Eoparastaffella simplex (Vdovenko, 1964) (morphotype 2).Seven microfacies types in section AP, and six microfades types in section PA are identified and, the intensely sampled part of the measured section AP is separated into 13 shallowing upward meter-scale cycles. These cycles, showing subtidal character are detected by both repetitions of microfacies and changes in abundance of foraminifers. A contrasting evaluation of the Tournaisian - Visean boundary of Taurides with Guangxi, South China and Dinant, Belgium is presented. The Chinese stratotype contains a diverse, more complete fauna of Tournaisian - Visean foraminifera, while the Belgium and Turkish sections are scarcer and most probably fades controlled.