A quadtree-based adaptively-refined cartesian-grid algorithm for solution of the Euler equations
Euler denklemlerinin çözümü için adaptasyona yönelik kartezyen ağ algoritması geliştirilmesi
- Tez No: 166875
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Euler denklemleri, Kartezyen metodu, Dinamik data yapılan, Sonlu hacimler yöntemi, Euler equations, Cartesian method, Dynamic data structures, Finite volume method IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Öz EULER DENKLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ADAPTASYONA YÖNELİK KARTEZYEN AĞ ALGORİTMASI GELİŞTİRİLMESİ Bulgök, Murat Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk Aksel Ekim 2005, 85 sayfa Bu tezde iki boyutlu Euler denklemlerinin kartezyen metodu ile çözümü incelenmiştir. Dinamik data yapılan kullanılmış ve geometrik ve çözüme yönelik adaptasyon uygulanmıştır. Çözüme yönelik adaptasyon için çeşitli parametrelerin akış içindeki değişimleri kullanılmıştır. Sonlu hacimler yöntemi hücre merkezli yaklaşımla birlikte uygulanmıştır. Çözüme ulaşmak için Riemann çözücüsü kullanılmıştır. Çözümü hızlandırmak için lokal zaman adımı yaklaşımından faydalanılmıştır. Metodun hassasiyetini inceleyebilmek için çeşitli iç ve dış akış problemleri çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A QUADTREE-BASED ADAPTIVELY-REFINED CARTESIAN-GRID ALGORITHM FOR SOLUTION OF THE EULER EQUATIONS Bulgök, Murat M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk Aksel October 2005, 85 pages A Cartesian method for solution of the steady two-dimensional Euler equations is produced. Dynamic data structures are used and both geometric and solution-based adaptations are applied. Solution adaptation is achieved through solution-based gradient information. The finite volume method is used with cell-centered approach. The solution is converged to a steady state by means of an approximate Riemann solver. Local time step is used for convergence acceleration. A multistage time stepping scheme is used to advance the solution in time. A number of internal and external flow problems are solved in order to demonstrate the efficiency and accuracy of the method.