Study of modeling of water saturation in archie and non-archie porous media
Archie ve archie olmayan gözenek ortamdaki su saturasyon modellemenin calışması
- Tez No: 166876
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: water saturation, Archie equation, statistical zonation, cementation factor and saturation exponent
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öz ARCHIE VE ARCHIE OLMAYAN GÖZENEK ORTAMDAKİ SU SATURASYON MODELLEMENIN ÇALIŞMASI Dalkhaa, Chantsalmaa Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Tez danışmanı: Prof. Dr. Ender Okandan Temmuz 2005, 96 Sayfa Bu tezin amacı literatürdeki su doymuşluk modellerim inceleyip uygun birinin gerçek sahada kullanılmasıdır. Archie denklemi en çok bilinen su doymuşluk modelidir. Ancak, bu denklem bazı varsayım üzerine kurulmuştur ve sadece temiz kum tabakalarında uygulanabilir. Archie denklemi şeylli tabakalarda kullanılamaz. Bu araştırmada 3 kuyu, Kuyu-01, Kuyu-02 ve Kuyu -03 incelenmiştir. Kuyular Türkiye'de Güney AnaDoludaki çatlaklı kalker bir reservuardan üretmektedir. Kuyu loğlarından, üretim formasyon tamamen temiz görünmektir, bir başka deyişle, üretim formasyondaki şeyi miktarı ihmal edilebilecek kadar az bulunmaktadır. Bu yüzden, Archie denklem su doymuşluk miktarının hesaplanmasında kullanılmıştır. Fakat bu hesaplamada, formasyon çatlaklı kalker olduğundan, çimento faktör ve su doymuşluk katsayısı, geleneksel değer olan“2”olarak alınmamıştır. Bunun yerine, bu parametrelerin değerleri log resistivite ve gözeneklik krosplot teknik kullanılarak çıkartılmıştır. Son olarak, her kuyu kendi gözeneklik değerlerini kullanılarak katmanlara bölünmüştür. Katmanlama, istatistik metot olan ANOVA ile gerçekleştirilmiştir. Kuyu-01 ve Kuyu-02 ikişer katmanlara ayrılmıştır. Diğer taraftan, istatistik metot vıKuyu-03'u üç katmana ayırmıştır. Ancak jeolojik analiz ve mühendislik karan altında, Kuyu-03 tek bir katman olarak alınmıştır. Daha sonra, katmanların kuyudan kuyuya bağlantısı belirlenmiştir. Su doymuşluğunun bağlantılı olan katmanlar boyunca benzerliğine bakılmıştır. Ayrıca aynı istatisik metot kullanılarak su doymuşluk katmanları belirlenmiştir. Ancak bu katmanlar gözeneklik katmanlarıyla uyumlu bulunmamıştır. Anahtar kelime: su doymuşluğu, Archie denklemi, istatistik tonlama, çimento faktörü ve su doymuşluğu katsayısı. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF MODELING OF WATER SATURATION IN ARCHIE AND NON-ARCHIE POROUS MEDIA Dalkhaa, Chantsalmaa M.Sc, Department of Petroleum & Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ender Okandan July 2005, 96 Pages The aim of this thesis is to study water saturation models available in the literature and to apply a proper one to a real field case. Archie equation is the most well-known water saturation model. However, it is formulated on some assumptions and is applicable to only clean sands. Archie equation cannot be used for shaly formation. There are many shaly water saturation models that account for shale effect for water saturation estimation. In this study, 3 wells, namely Well-01, Well-02 and Well-03 are studied. These wells He in a fractured carbonate reservoir located in Southeastern part of Turkey. From well log recordings, the production formation is seen almost clean. In other words, the shale amount of the formation is so small that it can be neglected. Thus, to calculate the water saturation in those wells, the well-known Archie water saturation equation is used. Since the formation is fractured carbonate, the cementation factor (m ) and saturation exponent (n) of conventional value of“2”each cannot be used for the water saturation IVcalculation. Instead, these parameters are obtained from generalized crossplot of log-derived porosity and resistivity technique. Finally, each well is divided into zones using porosity data. Zonation is conducted based on statistical method, ANOVA (analysis of variance). Well-01 and Well-02 are both divided into two zones. On the other hand, the statistical method was initially divided Well-03 into three zones. However, Well-03 is better described as a whole zone, depending on the geological analysis and engineering judgment. After the zonation, the zones are correlated from well to well. The water saturations in significantly correlated zones are examined. Also, using the same statistical method, the water saturation zones are identified. However, these zones do not coincide with the porosity zones. This difference is attributed to pore size distribution and wettability which affect saturation distribution.