A numerical procedure for the nonlinear analysis of reinforced concrete frames with infill walls
Dolgu duvarlı betonarme çerçevelerin doğrusal olmayan analizi için sayısal bir yöntem
  1. Tez No: 166896
  2. Yazar: MURAT EFE GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UĞUR POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan sonlu elemanlar yöntemi, betonarme çerçeveler, 3 boyutlu çerçeve elemanı, plastisitenin dağılımı, dolgu duvar modeli, nesne yönelimli tasarım. vıı, non-linear finite element method, reinforced concrete frames, 3D frame element, spread-of-plasticity, infill wail model, object-oriented design
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZ DOLGU DUVARLI BETONARME ÇERÇEVELERİN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZİ İÇİN SAYISAL BİR YÖNTEM Güney, Murat Efe Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Uğur Polat Temmuz 2005. 125 sayfa Dolgu duvarlı betonarme çerçeve yapıların malzeme açısından doğrusal olmayan 3 boyutlu analizinde gerek kiriş ve kolonlar için, gerekse de dolgu duvarlar için uygun matematiksel modellerim seçilmesi gerekir. Bu çalışmada kolon ve kirişler için Hermit tipi kiriş elemanına dayanan bir çerçeve sonlu elemanı modeli ile dolgu duvarlar için eşdeğer çapraz çubuk modeli verilmektedir. Betonarme çerçeve elemanlarının malzeme açısından doğrusal olmayan analizi için piastisitenin dağılımı yaklaşımı kullanılmıştır. Çerçeve elemanının rij itlik özellikleri ile deformasyona olan tepkisini hesaplamak üzere elemanın gerçek kesiti üçgenlere bölünmüştür. Tüm kesit alanı üzerine yayılmış bu üçgenler vasıtasıyla çift eksenli eğilme deformasyonları ile eksenel deformasyonlar plastikleşme sonrası birbirleriyle ilişkilendirilmiştir. Ayrıca birden çok çerçeve sonlu elemanı kullanılarak bir çerçeve süper elemanı oluşturulmuştur. Duvar modeli olarak iki adet eşdeğer ve yalnızca basınç altında çalışan çapraz çubuklar kullanılmıştır. Çubukların alanı ve uzunlukları duvarın geometrik özellikleri ve dolgu bloklarının malzeme özellikleri kullanılarak belirlenmiştir. vıYukarıda belirtilen modellerin uygulamasını içeren bir bilgisayar programı nesne yönelimli tasarım anlayışıyla geliştirilmiştir. Çerçeve elemanının etkinliği test edilmiş, ayrıca programın sonuçları deney verileriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NUMERICAL PROCEDURE FOR THE NONLINEAR ANALYSIS OF REINFORCED CONCRETE FRAMES WITH INFILL WALLS Güney, Murat Efe M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Uğur Poiat Juiy 2005, 125 pages Materially non-linear analysis of reinforced concrete frame structures with infill walls requires appropriate mathematical models to be adopted for the beams and the columns as well as the infill walls. This study presents a mathematical model for frame elements based on a 3D Hermitian beam/column finite element and an equivalent strut model for the infill walls. The spread-of-plasticity approach is employed to model the material noniinearity of the frame elements. The cross- section of the frame element is divided into triangular sub regions to evaluate the stiffness properties and the response of the element cross-section. By the help of the triangles spread over the actual area of the section, the bi-axial bending and the axial deformations are coupled in the inelastic range. A frame super-element is also formed by combining a number of frame finite elements. Two identical compression-only diagonal struts are used for modeling the infill. The equivalent geometric and material properties of the struts are determined from the geometry of the infill and the strength of the masonry units IVA computer code is developed using the object-oriented design paradigm and the models are implemented into this code. Efficiency and the effectiveness of the models are investigated for various cases by comparing the numerical response predictions produced by the program with those obtained from experimental studies.