The effects of instruction with analogy-enhanced model on ninth grade students' function achievement and attitudes toward mathematics
Benzetim destekli modelle öğretimin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin fonksiyon başarısına ve matematiğe yönelik tutumuna etkisi
  1. Tez No: 166897
  2. Yazar: CANER AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Matematik Tutum Ölçeği, Fonksiyon Basan Testi, Benzetim Destekli Modelle Öğretim, Geleneksel Öğretim. vu, Mathematics Education, Attitude Toward Mathematics, Function Achievement Test, Analogy-Enhanced Instruction, Traditional Instruction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz BENZETİM DESTEKLİ MODELLE ÖĞRETİMİN DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FONKSİYON BAŞARISINA VE MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMUNA ETKİSİ AKMAN, Caner Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Safüre BULUT Eylül 2005, 88 sayfa Bu çalışma benzetim destekli modelle öğretimin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin fonksiyon başarısına ve matematiğe yönelik tutumuna etkisini araştırmaktadır. Bu çalışma 2005 yılının bahar döneminde 63 tane dokuzuncu sınıf öğrencisiyle Konya'da bir devlet lisesinde yürütülmüştür. Çalışmada deney grubuna benzetim destekli model uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise geleneksel yöntem uygulanmıştır. Çalışmada ön test ve son test kontrol grup araştırma tekniği kullanılmıştır. Kullanılan ölçme araçları şunlardır. Fonksiyon Basan Testi, Matematiğe Yönelik Tutum ölçeği ve açık uçlu sorular. vıBu çalışmanın verileri çoklu varyans analizi (MANOVA) ve bağımlı (paired) t-test ile yapılmıştır. Çalışmanın sonucu şunları göstermiştir. (1) Fonksiyon başarısı açısından benzetim destekli model ile öğretim alan öğrenciler ile geleneksel yöntem ile öğretim alan öğrencilerin ortalamaları arasında anlamlı fark vardır; (2) matematiğe yönelik tutum açısından benzetim destekli model ile öğretim alan öğrenciler ile geleneksel yöntem ile öğretim alan öğrencilerin ortalamaları arasında anlamlı fark yoktur; (3) matematiğe yönelik tutum açısından benzetim destekli model ile öğretim alan öğrenciler ile geleneksel yöntem ile öğretim alan öğrencilerin ortalamalarının artış miktarında (gained scores) anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INSTRUCTION WITH ANALOGY-ENHANCED MODEL ON NINTH GRADE STUDENTS' FUNCTION ACHIEVEMENT AND ATTITUDES TOWARD MATHEMATICS AKMAN, Caner M.S Department of Secondary School Science Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Safure BULUT September 2005, 88 pages This study was conducted to investigate the effect of analogy-enhanced instruction on students' achievement in function and attitudes toward mathematics. The study was conducted with 63 ninth grade students in one of the public high schools in Konya, Turkey during Spring 2005 semester. The experimental group received instruction with analogy-enhanced model. The control group received instruction with traditional method. The matching-only pre-test- post-test control group design was used in the study. The following measuring instruments were used to collect data: The Function Achievement Test, Mathematics Attitude Scale and open ended questions. IVThe data of the present study were analyzed by using Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and paired t-test. Results of the study indicated that: (1) There was a significant mean difference between students received instruction with analogy-enhanced models and those received instruction with traditional method in terms of the function achievement, (2) there was no significant mean difference between students received instruction with analogy-enhanced models and those received instruction with traditional method in terms of attitudes toward mathematics, (3) there was a significant mean difference between gained scores of students received instruction with analogy-enhanced method and those received instruction with traditional method in terms of attitudes toward mathematics.