Steam reforming of ethanol over sol-gel-synthesized mixed oxide catalysts
Sol-jel ile hazırlanmış karışık oksit katalizörler üzerinde etanolün buhar riformlaması
- Tez No: 166898
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etanol buhar riformlaması, Paladyum, Baku, Çinko oksit, Kobalt vıı, Ethanol Steam Reforming, Palladium, Copper, Zinc Oxide, Cobalt
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz SOL-JEL İLE HAZIRLANMIŞ KARIŞIK OKSİT KATALİZÖRLER ÜZERİNDE ETANOLUN BUHAR RİFORMLAMASI Olcay, Hakan Önder Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Deniz Üner Temmuz 2005, 91 sayfa Fosil yakıt yataklarındaki azalma, bu yakıtlardan elde edilen enerjinin verimsiz oluşu, ve bunların kullanımının atmosfer ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi temiz enerji konulu araştırmalara ivme kazandırmıştır. Etanolden üretilen hidrojen yakıt hücrelerinde kullanıldığında hem verimli enerji üretilmekte hem de doğada kapalı bir karbon çevrimi oluşturulmaktadır. ZnO ve Cu/ZnO katalizörler alkol sentezlemedeki üstün performanslarıyla bilinirler. Mikrokinetik tersinirlik prensibine dayanarak bu katalizörlerin etanol buhar riformlaması tepkimesinde de etkin rol oynayacağı düşünülmektedir. Sol- jel tekniğiyle ZnO katalizörlerin hidrojen dezorplama yeteneğini artırmak amacıyla Pd gibi değerli metallerle veya Cu gibi değerli olmayan metallerle yapısı değiştirilebilir, ve bu katalizörler yüksek yüzey alanı sağlama amacıyla SİO2 üzerine dağıtılabilir. ZnO katalizörler üzerinde 300-500°C sıcaklıklarda gerçekleştirilen buhar riformlaması deneyleri bu katalizörlerin sadece etanolden hidrojen koparmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Pd veya Cu eklenmiş katalizörlerde yapılarında bulunan olası kapalı gözeneklerin bir sonucu olarak daha az hidrojen seçiciliği vıelde edilmiştir. ZnO/SiO2 ve Co/SBA-15 katalizörler üzerinde oksijen ortamında gerçekleştirilen düzeltim deneylerinde ise bir dizi yan ürün dağılımı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STEAM REFORMING OF ETHANOL OVER SOL-GEL-SYNTHESIZED MIXED OXIDE CATALYSTS Olcay, Hakan Önder M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Deniz Üner July 2005, 91 pages Depletion in the reserves of fossil fuels, inefficient energy production from these fuels and the negative effect of their usage on atmosphere, and thereby, on human health have accelerated researches on clean energy. Hydrogen produced from ethanol when used in fuel cells not only generates efficient energy but also creates a closed carbon cycle in nature. ZnO and Cu/ZnO catalysts are known with their superior performance in alcohol synthesis. From the principle of microkinetic reversibility they are expected to be superior catalysts for the steam reforming reaction of ethanol as well. ZnO catalysts can be modified by precious, Pd, or non-precious, Cu, metals to enhance hydrogen desorption capability, and dispersed on SİO2 for high surface areas via sol-gel technique. Steam reforming tests over ZnO catalysts revealed that they act only as ethanol dehydrogenation catalysts in the temperature range of 300-500°C. Promotion with Pd or Cu decreased hydrogen selectivity due most probably to unreachable closed pores of the catalysts. Autothermal reforming tests over both ZnO/Si02 IVand Co/SBA-15 catalysts, on the other hand, gave rise to the formation of several side products.