CFD simulation of fire and ventilation in the stations of underground transportation systems
Yeraltı taşıma sistemleri istasyonlarında hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemiyle yangın ve havalandırma simülasyonu
  1. Tez No: 166985
  2. Yazar: SERKAN KAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın Güvenliği, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Yangın Simülasyonu, İstasyon Yangını, Acil Durum Havalandırması, Yeraltı Toplu Taşımacılık Sistemi, FDS, CFDesign. vıı, Fire safety, Computational Fluid Dynamics, Fire Simulation, Station Fire, Emergency Ventilation, Underground Transportation Systems, FDS, CFDesign
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz YERALTI TAŞIMA SİSTEMLERİ İSTASYONLARINDA HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ YÖNTEMİYLE YANGIN VE HAVALANDIRMA SİMÜLASYONU Kayılı, Serkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Haziran 2005, 136 sayfa Yeraltı toplu taşıma sistemlerinde oluşan yangınlarda insan hayatını esas tehdit eden yangına direkt maruz kalmak değildir. Yangınlarda ölümlerin büyük bölümü duman solunması sonucudur. Yeraltı toplu taşıma sisteminde oluşan bir tren yangınında yangın ve duman yayılımının sayısal simülasyonu, sonuçların değerlendirilmesi ve en iyi kaçış stratejisinin belirlenmesinde faydalı bir araç olarak kullanılmaktadır. Bir istasyon yangınında acil durum havalandırma sistemi ısıyı, dumanı ve yanmadan oluşan zehirli atıldan kaçış yönünden uzaklaştırarak istasyondan tehlikesiz bir bölgeye güvenli bir kaçışı garanti edecek yeterlilikte olmalıdır. Son yıllarda, acil havalandırma sistemlerinin performansının değerlendirilmesinde araç olarak Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği kullanılmaktadır. Bu tezde yeraltı toplu taşıma sistemindeki bir istasyonda, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği kullanılarak yangın vısimülasyonu yapılmıştır. En güvenli kaçış senaryosunun belirlenmesi amacıyla iki farklı istasyonda çeşitli örnek çalışmalar CFDesign 7.0 ile yapılmıştır. Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği simülasyonlarında karmaşık geometrilerdeki akış dağılımım gerçeğe daha yakın tasvir edebilmek için üç boyutlu istasyon modelleri kullanılmıştır. Metro istasyonunda çıkan bir tren yangını simülasyonu için zamandan bağımsız ve zamana bağımlı analizler yapılmıştır. Yangın, duman ve enerji kaynağı olarak ifade edilmiştir. Zamana bağımlı analizlerde ısı ve duman yayılım hızlan için hızlı t2 büyüme eğrisi kullanılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar sıcaklık, hız ve duman yoğunluk dağılımları kontur grafikleri ile verilmiştir. Çalışmalardan biri, yangın güvenliği için özel olarak geliştirilmiş, Fire Dynamics Simulator programı ile karşılaştırılmıştır. Tercih edilen kaçış yolu seçiminde göz önünde bulundurulacak temel unsurlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CFD SIMULATION OF FIRE AND VENTILATION IN THE STATIONS OF UNDERGROUND TRANSPORTATION SYSTEMS Kayılı, Serkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp June 2005, 136 pages The direct exposure to fire is not the most immediate threat to passengers' life in case of fire in an underground transportation system. Most of the casualties in fire are the results of smoke-inhalation. Numerical simulation of fire and smoke propagation provides a useful tool when assessing the consequence and deciding the best evacuation strategy in case of a train fire inside the underground transportation system. In a station fire the emergency ventilation system must be capable of removing the heat, smoke and toxic products of combustion from the evacuation routes to ensure safe egress from the underground transportation system station to a safe location. In recent years Computational Fluid Dynamics has been used as a tool to evaluate the performance of emergency ventilation systems. In this thesis, Computational Fluid Dynamics technique is used to simulate a fire incidence in underground transportation systems station. Several case studies are performed in ivtwo different stations in order to determine the safest evacuation scenario in CFDesign 7.0. CFD simulations utilize three dimensional models of the station in order to achieve a more realistic representation of the flow physics within the complex geometry. The steady state and transient analyses are performed within a simulation of a train fire in the subway station. A fire is represented as a source of smoke and energy. In transient analyses, a fast t2 growth curve is used for the heat release rate and smoke release rate. The results of the studies are given as contour plots of temperature, velocity and smoke concentration distributions. One of the case studies is compared with a code well known in the discipline, the Fire Dynamics Simulator, specifically developed for fire simulation. In selection of the preferred direction of evacuation, fundamental principles taken into consideration are stated.