Quantification of acceleration claims: A simplified approach
Hızlandırma taleplerinin hesaplanmasına yönelik kestirme bir yaklaşım
- Tez No: 166986
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL, DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Talep ve Talep Yönetimi, Hızlandırma Taleplerinin Hesaplanması, Süre Aşımları, ihtilaflar, Claim and Claim Management, Quantification of Acceleration Claims, Construction Delays, Disputes
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kar paylarının geçmiş yıllara göre dikkat çekici ölçüde düşmesinden ötürü, şirketlerin inşaat sektöründe işlerini başarıyla yürütmeleri oldukça zorlaşmıştır. Hatta küresel ekonomi öyle bir ortam yaratmıştır ki, şirketler artık projelere verdikleri tekliflerde en düşük kar payının bile altına inmek zorunda kalmışlardır. Aynı zamanda sözleşme dokümanlarının kalitesi artmamasına rağmen, müteahhit firmalar müşterilerden gelen daha zor ve kapsamlı proje talepleriyle karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum çok yönlü ve karmaşık projelerin müteahhitlerine fazladan birim yük getirmektedir. Bu şartlar altında, inşaat sektöründeki müşterilerin ve müteahhitlerin arasındaki ihtilafların sayısının artıyor olması şaşırtıcı değildir. Sonuçta, müteahhit firmalar müşterilerinden ilave karşılıklar talep etmeye başlamışlardır ki, bu da talep ve talep yönetimi kavramlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Ancak iyi geliştirilmiş bir talep yönetimi metodunun uygulaması çok önemlidir çünkü tüm sonuçlar ve geri ödemeler bu metodun uygulanmasına bağlıdır. Bu çalışmanın amacı, hızlandırma taleplerini detaylı bir şekilde ele alarak tarafları anlaşmazlıklara iten potansiyel faktörleri ve inşaat sektöründeki talep çeşitlerini incelemektir. Ayrıca bu çalışmada, hızlandırma taleplerinin hazırlık aşamasında uygulanan talep yönetim stratejileri ve gerekli dokümantasyon ile birlikte işveren kaynaklı hızlandırma taleplerinin hesaplama yöntemleri anlatılmıştır. Bu noktada, teorik yaklaşım ve kestirme yaklaşım adı altında iki farklı yöntem ortaya konmuş, avantajları ve eksiklikleriyle detaylı olarak anlatılmıştır. Bu iki metod, yaklaşımlarının daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla biri Türkiye'de diğeri yurtdışında olmak üzere iki gerçek örnek üzerinde uygulanmıştır. Ayrıca hesaplamaların yapılması için kestirme hesaplama yaklaşımının gerekli adımlarını içeren bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu çalışma, hızlandırma talepleri ve bu taleplerin sayısal hesaplamalarıyla ilgilenen genç inşaat mühendisleri için kapsamlı bir yol gösterici olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Operating a successful business within the construction industry has become more difficult for companies as the profitability margins decreased considerably compared to previous years. Even, global economy has created an environment in which construction firms are enforced to bid projects at or below lowest profit levels. At the same time, owners are demanding more difficult projects without increasing the quality of contract documents. This has placed an added burden on the individual contractor to construct sophisticated projects. Under these circumstances, it is not surprising that the number of disputes within the construction industry continues to increase. Thus, contractors requested additional payments from the owners and the concept of claim and claim management developed. However, implementation of a well developed claim management process is crucial as the consequences and reimbursement depends on this process. The objective of this study is to discuss potential sources of disputes and types of claims in the construction industry by focusing on acceleration claims. Quantification methods for owner directed acceleration are discussed as well as required documentation and claim management strategies for preparation of acceleration claims. Two different methods, namely theoretical approach and simplified approach, are presented here and examined in detail mentioning their advantages and shortcomings. These methods are applied to two different real cases, one in Turkey and the other one is abroad in order to have a better understanding of these approaches. Furthermore, a computer program is developed to carry out the calculations that constitute the necessary steps of simplified quantification method. This study can be considered as a complete guide for young civil engineers about quantification and management of acceleration claims.