Mitochondrial DNA (MTDNA) sequence analyses of Kangal dogs in Turkey
Türkiye'deki Kangal köpeklerinin mitokondrial DNA (MTDNA) dizi analizi
  1. Tez No: 167028
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kangal köpeği, Akbaş köpeği, köpek, mtDNA, genetik farklılık vii, Kangal dog, Akbash dog, canine, mtDNA, genetic distinctness
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DEKİ KANGAL KÖPEKLERİNİN MİTOKONDRİAL DNA (MTDNA) DİZİ ANALİZİ Gökçek, Çiğdem Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İnci Togan Eylül 2005, 86 sayfa Gücü, zekası, sadakati, zor hava şartlarına dayanılıklığı ve çiftlik hayvanlarına karşı yırtıcı davranışı olmayışından dolayı Kangal köpekleri Türkiye'nin en popüler köpeklerinden biridir. Sunulan çalışmada Kangal ve Akbaş köpeklerinin genetik farklığını ortaya çıkarmak amacıyla 585 baz uzunluğundaki mitokondriyal DNA kontrol bölgesi için 105 Kangal ve 9 Akbaş köpeği örneklerinden sekans analizi yapılmıştır Sonuçların hepsi, Kangal ve Akbaş köpeklerinin birbirlerinden farklı olduklarına işaret etmektedir. Türkiyeden elde edilen verilerin diğer köpek verileri ile karşılaştırılması Kangal köpeklerinin sadece İskandinavya (%36), Portekiz (%20), Türkiye (%20) köpeklerinde ve sadece bir İspanya köpeğinde bulunan ama Akbaş, vıOrta Doğu, Avrupa, Doğu Asya ve Hindistan köpeklerinde bulunmayan çok nadir bir haplogruba sahip olduğunu göstermiştir. Yine, Kangal ve Akbaş köpeklerinin mtDNA kontrol bölgesi sekanslarına dayanarak farklı coğrafik bölgelerdeki köpekler ile karşılaştırılması Kangal köpeklerinin genetik olarak İskandinavya ve Kuzey Batı Asya köpeklerine, buna karşılık Akbaş köpeklerinin Avrupa ve Doğu Asya köpeklerine daha yakın olduğunu göstermiştir Günümüzde, Kangal ve özellikle Akbaş köpeklerinin sayısı azalmaktadır. Acil bir koruma programı gereklidir. Bu köpekleri ayri koruyabilmek için genetik olarak da birbirlerinden farklı oldukları kanıtlanmalıdır. Bu nedenle Kangal ve Akbaş köpeklerinin genetik olarak birbirlerinden farklı olduklarını göstermek sunulan çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MITOCHONDRIAL DNA (MTDNA) SEQUENCE ANALYSES OF KANGAL DOGS IN TURKEY Gökçek, Çiğdem M.Sc, Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. İnci Togan September 2005, 86 pages Kangal dogs are the most popular dogs of Turkey due to their strength, intelligence, loyalty, endurance to extreme temperatures and their lack of predatory behavior towards livestock. In this study to provide genetic information about the distinctness of Kangal and Akbash dogs and hence to provide a basis to conserve them separately, 585 base pair of the mitochondrial DNA (mtDNA) control region sequence was analysed in 105 Kangal and 9 Akbash dog samples. All the results indicated that Kangal and Akbash dogs were different from each other. Comparison of the Turkish data with those from other dogs revealed that Kangal dogs harbour a rare haplogroup which is only seen in Scandinavian (36%), IVPortuguese (20%), Turkish (20%) dogs and only one Spanish dog, but not in Akbash, Middle Eastern, other European, Eastern Asian and Indian dogs. Furthermore, comparison of the Kangal and Akbash dogs with the dogs from different geographic regions indicated that Kangal dogs are genetically closer to Scandinavian and South West Asian dogs whereas Akbash dogs are more similar to European and East Asian dogs, based on the mtDNA control region sequences Today, the sizes of Kangal and especially Akbash populations are decreasing. An urgent program for their conservation is needed. In order to conserve them separately, it must be understood that these two dogs are genetically distinct. That is why, the main purpose of the present study is to provide genetic information about the distinctness of Kangal and Akbash dogs.