Chemoenzymatic synthesis of enantiomerically enriched 2-oxobicyclo[m.1.0]alkan-3-yl acetate derivates
Enantiomerce zengin 2-okzobisiklo[m.1.0]alkan-3-il asetat türevlerinin kemoenzimatik sentezi
- Tez No: 167029
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Enzimatik hidroliz, mangan triasetat ve kurşun tetraasetat, diazometan, paladyum(II) asetat, Enzymatic hydrolysis, Manganese triacetate and lead tetraacetate, diazomethane, palladium(n) diacetate. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZ ENANTÎOMERCE ZENGİN 2-OKZOBİSİKLO[m.l.0]ALKAN-3-İL ASETAT TÜREVLERİNİN KEMOENZİMATİK SENTEZİ Atlı, Selin Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Haziran 2005, 68 sayfa Bu çalışmada, a,P-doymamış siklik ketonlar a' pozisyonundan Mn(OAc)3 and Pb(OAc)4 yardımı ile seçici bir şekilde oksitlendi. Oluşan rasemik a'- asetoksilenmiş substratlar PLE hidrolizi ile enantiyomerce zenginleşmiş a'- hidroksilenmiş ve asetoksilenmiş maddelere dönüştürüldü. a'-Hidroksilenmiş substratlar hemen rasemize oldukları için, tepkime ortamında, asetil klorür ve piridin ile asetillendi. Oluşan a'-asetoksilenmiş ürünler fazla miktarda diazometan ile Pd(OAc)2 katalizörlüğünde tepkimeye girerek diastereomerik ve bisiklik ürünler oluşturdu. Bu deneyin sonunda, enantiomerce zengin 2~okzobisiklo[3.1.0]hekzan- 3-il asetat ve 2-okzobisiklo[4.1.0]heptan-3-il asetat, 2-siklopentenon ve 2- siklohekzenon'dan başlayarak kemoenzimatik olarak sentezlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHEMOENZYMATIC SYNTHESIS OF ENANTIOMERICALLY ENRICHED 2-OXOBICYCLO[m.l.0]ALKAN-3-YL ACETATE DERIVATIVES Atlı, Selin M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli June 2005, 68 pages a,P-Unsaturated cyclic ketones were selectively oxidized on a'- positions using Mn(OAc)3 and Pb(OAc)4, respectively. The resultant racemic a'-acetoxylated substrates were resolved into corresponding enantiomerically enriched a'- hydroxylated and a'-acetoxylated compounds via PLE hydrolysis. a'-Hydroxylated compounds are racemized quickly, so they were acetylated with acetyl chloride and pyridine in situ to give the corresponding a'-acetoxylated compounds. Resultant a'- acetoxy a,P-unsaturated cyclic ketones reacted with excess amount of diazomethane under the catalsts of Pd(OAc)2 to give the resulting bicyclic diastereomeric products. At the end of the experiment, Enantiomeically enriched 2- oxobicyclo[3.1.0]hexan-3-yl acetate and 2-oxobicyclo[4.1.0]heptan-3-yl acetate were chemoenzymatically synthesized.