Desing, construction and preliminary testing of an aeroservoelastic test apparatus to be used in Ankara wind tunnel
Ankara rüzgar tünelinde kullanılmak üzere bir aeroservoelastik test düzeneğinin tasarımı, kurulumu ve deneme testlerinin yapılması
- Tez No: 167083
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNA BALKAN, PROF. DR. BÜLENT EMRE PLATİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aeroelastisite, Aeroservoelastisite, Çırpıntı, Rüzgar Tüneli Testi, Aeroservoelastik Test Düzeneği. vıı, Aeroelasticity, Aeroservoelasticity, Flutter, Wind-Tunnel Testing, Aeroservoelastic Test Setup
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
öz ANKARA RÜZGAR TÜNELİ'NDE KULLANILMAK ÜZERE BİR AEROSERVOELASTİK TEST DÜZENEĞİNİN TASARİMİ, KURULUMU VE DENEME TESTLERİNİN YAPILMASI Ünal, Sadullah Utku Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuna Balkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent E. Platin Aralık 2005, 128 sayfa Bu tez çalışmasında çırpıntı olayını gözlemlemek için, düşük hızlı rüzgar tüneli ortamında kullanılmak üzere bir aeroservoelastik test düzeneği tasarlanmıştır. Çırpıntı, uçakların ve füzelerin kontrol yüzeylerinde oluşabilecek bir aeroelastik kararsızlıktır. Çırpıntıda, aerodinamik, elastik ve ataletsel kuvvetler rol oynarlar. Çırpıntıyı incelemek için aeroelastik hareket denklemleri kullanılarak bir matematiksel model oluşturulmuş ve tasarım bu matematiksel modele dayandırılmıştır. Bu matematiksel model kullanılarak, kritik çırpıntı hızını ve frekansını bulmak için benzetimler yapılmıştır. Bu benzetimler sonucunda test düzeneğinin esneklik karakteristikleri çıkarılmıştır. Test düzeneği, yunuslama ve yaylanma olmak üzere iki serbestlik dereceli olup yunuslama hareketi bir servomotor tarafından denetlenmektedir. Test düzeneğinde kontrol yüzeyi olarak bir NACA 0012 profili kullanılmıştır. Aeroservoelastik Test Düzeneği (ATD) olarak adlandırılan bu test düzeneği kullanılarak Ankara Rüzgar Tüneli'nde yapılan deneylerin sonuçları ile kullanılan kuramsal aeroelastik matematiksel model hesaplamaları doğrulanmıştır. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN, CONSTRUCTION, AND PRELIMINARY TESTING OF AN AEROSERVOELASTIC TEST APPARATUS TO BE USED IN ANKARA WIND TUNNEL Ünal, Sadullah Utku M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor: Prof Dr. Bülent E. Platin December 2005, 128 pages In this thesis, an aeroservoelastic test apparatus is designed to investigate the flutter phenomena in a low speed wind tunnel environment. Flutter is an aeroelastic instability that may occur at control surfaces of aircrafts and missiles. Aerodynamic, elastic and inertial forces are involved in flutter. A mathemetical model using aeroelastic equations of motion is derived to investigate flutter and is used as a basis to design the test set up. Simulations using this mathematical model are performed and critical flutter velocities and frequencies are found. Stiffness characteristics of the test set-up are determined using the results of these simulations. The test set-up is a two degrees of freedom system, with motions in pitch and plunge, and is controlled by a servomotor in the pitch degree of freedom. A NACA 0012 airfoil is used as a control surface in the test set-up. Using this set-up, the flutter phenomena is generated in the Ankara Wind Tunnel (AWT) and experiments are conducted to validate the results of the theoretical aeroelastic mathematical model calculations. IV