The population biology of a narrow endemic, centaurea tchihatcheffii fisch. and mey. (compositae), in Ankara, Turkey
Dar bir Ankara endemiğinin, centaurea tchihatcheffii fisch. and mey. (compositae), popülasyon biyolojisi
- Tez No: 167179
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Centaurea, Kritik' tehlikede, Popülasyon dinamikleri, Doğal tehditler, Koruma vu, Centaurea, Critically endangered, Population dynamics, Natural threats, Conservation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz DAR BİR ANKARA ENDEMİĞİNİN, CENTAUREA TCHIHATCHEFFII FISCH. & MEY. (COMPOSITAE), POPÜLASYON BİYOLOJİSİ ÇAKAROĞULLARI, Didem Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. C. Can BİLGİN Eylül 2005, 89 sayfa Centaurea tchihatchejfii Fisch. & Mey. tek yıllık, sadece Gölbaşı, Ankara'da bulunan, dar yayılımlı ve nesli tehlike alanda olan (CR) bir bitki türüdür. Bu çalışmanın amacı, türün neslinin uzun sürede devamlılığını sağlayacak en iyi koruma yönteminin belirlenebilmesinin ilk adımı olarak populasyon dinamiğini anlamaktır. Türün 1,5 milyon bireyini içeren en sağlıklı iki alt-popülasyonunda yapılan çalışmalar; popülasyonun durumunun belirlenmesi, doğal tehditlerin ve bunların etkilerinin ortaya konması, işaretli bireylerin gözlenmesi üzerinden yaşam ve üreme başarısı gibi demografik parametrelerin belirlenmesi; tozlaştırıcı, tohum yayan, polen ve tohum yiyen türlerin belirlenmesi şeklinde özetlenebilir. Tahıl tarlalarında yetişen tür, pekçok yönüyle yabancıot davranışı sergiler: Yüksek populasyon yoğunluğu (~18.5-63.2 birey/ 0.5 m2), çok sayıda canlı tohum içeren kalıcı tohum bankası (~20,000/m2), uygun iklim koşullarını yakalayan hızlı gelişim (rozet ile çiçeklerime evresi arası 15 hafta), yüksek yaşama oranı, erken ölümlerin çoğunlukla geç çimlenme nedeniyle %2-20 oranında rozet evresinde görülmesi, yoğunluğa bağlı ölümün olmaması, kendi kendine ya da genel tozlaştırıcılarla vıçapraz tozlaşarak tohum üretmesi, yüksek üreme oranı (1200-7000 tohum/ m2) ve havalandırılmış toprakta iyi gelişim gösterirken ot ilacından olumsuz etkilenmesi. Türün böcek ve kuş avcılarının popülasyona ciddi bir zararı yoktur. Tozlaşma vektörleri (balarılan) ve tohum taşıyıcı türlerin (karıncalar) eksikliği söz konusu değildir. Popülasyonun kalıcılığını engelleyecek doğal bir tehdit söz konusu değildir. En ciddi tehditler tahıl tarımı, yapılaşma ve doğal popülasyondan toplama yapılması vb. insan kaynaklıdır. Birkaç altpopülasyonun rezerv olarak korunması ve tahıl tarımında ilaçlamanın azaltılması ya da kaldırılması öncelikli koruma stratejileri olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POPULATION BIOLOGY OF A NARROW ENDEMIC, CENTAURE A TCHIHATCHEFFII FISCH. & MEY. (COMPOSITAE), IN ANKARA, TURKEY ÇAKARO?ULLARI, Didem M.Sc., Department of Biology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. C. Can BİLGİN September 2005, 89 pages Centaurea tchihatchejfii Fisch. & Mey. is a critically endangered annual plant species with a narrow distribution in Gölbaşı, Ankara. The aim of this study is to understand the population dynamics of the species to help find the best way to conserve species for long term viability. The two healthiest subpopulations containing more than 1.5 million individuals were studied to estimate demographic parameters i.e. survival and reproduction rates by monitoring marked individuals, to identify pollinators, dispersers and pollen & seed predators and to investigate population status, natural threats and their effects. The species is considered a weed in cereal plantations, showing adaptations of ruderal habit: High population densities (~18.5-63.2 individuals/ 0.5 m2), persistent seed bank with many viable seeds (~20,000/m2), rapid growth matching favorable weather conditions (almost 15 weeks from rosette to flowering), high survival with premature deaths making up only 2-20% of natural deaths mostly at rosette stage, IVno density dependent mortality, seed production by selling and crossing via generalist pollinators, high reproduction rates (1200-7000 seeds/ m2) and promotion of growth on aerated soil whereas inhibition with herbicides. Insect and avian predators do not cause an important damage to population. Absence of mutualists aiding in pollination (honeybee) and dispersal (ants) is out of question. There is no natural limitation on population persistence. The major threats are anthropogenic, i.e. cereal cultivation, construction and collection of individuals from natural populations. Conservation of remaining subpopulations as a reserve and alternative methods in cereal cultivation like reduced or no herbicide application should be considered as high priority conservation strategies.