Electric field analysis in stress controlled high voltage cables
Elektrik alan kontrollü yüksek gerilim kablolarında alan dağılımının hesaplanması
  1. Tez No: 167211
  2. Yazar: GÖKÇEN BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİRZAHAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: elektrik alan kontrollü kablo bağlantısı, deflektör modeli, elektrik alan kontrol tüpü, sonlu elemanlar metodu, elektrolitik tank modeli, the stress controlled cable termination, the deflector model, the stress control tube (SCT), the finite element method, the electrolytic tank experiment. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz ELEKTRİK ALAN KONTROLLÜ YÜKSEK GERİLİM KABLOLARINDA ALAN DAĞILIMININ HESAPLANMASI BAŞ, Gökçen Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL Ocak 2005, 74 Sayfa Yüksek gerilim kablolarının uygulamada kullanılan en önemli aksesuarları kablo ekleri ve kablo başlıklarıdır. Bu kabloların bağlantı yerlerinde ve uçlarında elektrik alan kontrolü gerekmektedir. Birçok kablo başlığı çeşidi olduğu için, uygun metodun seçilmesine yönelik olarak elektrik alan kontrol analizleri yapılmalıdır. Bu çalışma boyunca, iki farklı kablo başlığı modeli sonlu elemanlar analiz programı (ANSYS) kullanılarak incelendi.: Deflektörlü Elektrik Alan Kontrolü ve Elektrik Alan Kontrol Tüpü. İlk olarak, elektrik alan kontrolsüz kablo sonu modeli incelenmiştir ve oluşan sorunlar tesbit edilmiştir. Oluşan elektrik alan sorunlarının üstesinden gelmek için, elektrik alan kontrollü başlık modelleri incelenmiştir. Sonuçlar, değişik analizler birbiriyle kıyaslanarak tezin sonunda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRIC FIELD ANALYSIS IN STRESS CONTROLLED HIGH VOLTAGE CABLES BAŞ, Gökçen M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL January 2005, 74 Pages The terminations and the joints are the basic accessories of the power cables. Power cables require electrical stress control when terminated. Since there are different types of terminations, the analysis should be done to choose the proper method for electric field control problem at the terminations. Throughout this study two different types of termination methods are investigated by using the finite element analysis program (ANSYS): Stress Controlled Termination Model with Deflector and Stress Control Tube (SCT). The results are compared with those obtained for a cable without stress control model termination. The numerical calculations are also compared with the measurements obtained by an experimental model: the electrolytic tank model.