An Experimental investigation on performance of rectangular fins on a vertical base in free convection heat transfer
Düşey levha üzerinde bulunan dikdörtgen kanatçıklardan doğal taşınım ile ısı transferinin deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 82631
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal taşınım, Dikdörtgen kanatçık dizisi, Kanatçık yüksekliği, Kanatçık aralığı, Optimum parametreler vı, Natural convection, Rectangular fin arrays, Fin height, Fin spacing, Optimum parameters IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ DÜŞEY LEVHA ÜZERİNDE BULUNAN DİKDÖRTGEN KANATÇIKLARDAN DOĞAL TAŞINIM İLE ISI TRANSFERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Güvenç, Alımla Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hafit Yüncü Temmuz 1999, 77 Sayfa Bu çalışmada, düşey bir zemin üzerine yerleştirilmiş dikdörtgen kanatçıklardan doğal taşınım ile ısı transferi deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel amaçları, kanatçık yüksekliği ve kanatçık aralığı gibi geometrik parametrelerin ve taban plakası-ortam sıcaklık farkının ısı transfer performansı üzerine etkilerini incelemek ve maksimum ısı transferini sağlayacak optimum parametreleri belirlemektir. 15 farklı kanatçık dizisini denemek üzere bir deney düzeneği kurulmuş ve kalibre edilmiştir. Kanatçık uzunluğu ve kalınlığı sırasıyla 100 mm ve 3 mm' de sabit tutulmuş, öte yandan kanatçık aralığı 4,5 mm ile 58,75 mm arasında, kanatçık yüksekliği ise 5 mm ile 25 mm arasında değiştirilmiştir. Taban plakası-ortam sıcaklık farkı da ısıtıcıya verilen gücün 10 W ile 50 W arasında ayarlanması yoluyla değiştirilmiştir. Sonuçlar, parametrelerin etkilerini ayırt edecek şekilde sunulmuştur. Sonuçlar kanatçık aralığının kanatçık dizisinin performansındaki en etkili parametre olduğunu göstermektedir. Ayrıca her kanatçık yüksekliği için, verilen bir taban plakası-ortam sıcaklık farkında, maksimum ısı transferini sağlayan bir kanatçıkaralığı bulunmaktadır. Bu aralığın değeri 7 mm civarında olup literatürdeki sonuçlara yakındır. Kanatçıklı yüzeylerden ısı transferinin taban plakasından ısı transferine oranı bir eşilişki şeklinde sunulmuştur. Deneysel sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştırılmış ve aynı geometriye sahip kanatçık dizileri için düşey konumun yatay konumdan daha yüksek ısı transferi sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON PERFORMANCE OF RECTANGULAR FINS ON A HORIZONTAL BASE IN FREE CONVECTION HEAT TRANSFER Güvenç, Almıla M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit Yüncü July 1999, 77 Pages In this study, natural convection heat transfer in rectangular fin-arrays mounted on a vertical base was investigated experimentally. The main objectives of the study were to determine the effects of geometric parameters, fin height and fin spacing, and base-to-ambient temperature difference on the heat transfer performance of fin arrays, and to find optimum parameters that maximize the heat transfer rate. An experimental set-up was constructed and calibrated to test 15 different fin configurations. Fin length and fin thickness were kept fixed at 100 mm and 3 mm respectively, while fin spacing was varied from 4.5 mm to 58.75 mm and fin height was varied from 5 mm to 25 mm. Base-to-ambient temperature difference was also controlled through a calibrated wattmeter ranging from 10 W to 50 W. Results of the experiments were presented such that the effects of the parameters could be seen distinctively. The results showed that fin spacing is the most significant parameter in the performance of fin arrays, and for every fin height, for a given base-to-ambient iiitemperature difference, there exists an optimum value for the fin spacing for which the heat transfer rate from the fin array is maximised. The values for this optimum are around 7 mm, which is consistent with experimental results from literature. A correlation for the ratio of convection heat transfer rate from fin arrays to that of the vertical plate was presented. The experimental results were compared with results from literature and this comparison showed that higher heat transfer rates are obtained with vertically oriented bases than with horizontally oriented bases for fin arrays of the same geometry.